Élményszüret a Gasztrosétányon
A Piknikek után megkezdődik az őszi-téli szezon az etyeki Gasztrosétányon. Ebben az időszakban három tematikus eseménnyel is készülnek a helyiek és bíznak benne, hogy igazi, indián nyárhoz méltó időben fogadhatják az éhes és szomjas érdeklődőket.
A szezon az Élményszüret a Gasztrosétányon elnevezésű rendezvénnyel kezdődik. Bár idén az egész országban nagyon hamar kezdődött a szüret és Etyeken is leszedték ár a szőlőt, élményeket itt mindig, most is lehet majd szüretelni.
A pincékben pedig lehet kóstolni mustot, murcit, sőt helyenként már újbort is, bár ez utóbbinak hagyományosan Márton-napon van az ideje. Szerencsére arra az alkalomra is készülnek majd a helyiek.
Nagyon sokféle finomságot lehet itt majd megkóstolni a körte- éssütőtökkrémlevestől a mustban pácolt kacsacombon és különböző délvidéki finomságokon és kacsamájas zsíros kenyéren keresztül a tunkedliig és a vörösboros csokitortáig. Sőt a csokoládéműhelyben a bonbonkészítő workshopon saját magunk is elkészíthetjük a kedvenc édességünket. Természetesen a tüzes pálinkák és zamatos borok sem maradhatnak el!
Az Élményszüret után Libadalommal jelentkeznek a szervezők - amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony előtt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével. Lássuk tehát a dátumokat, amikor különösen érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni:
-
Élményszüret a Gasztrosétányon: 2018. október 20-21.
-
Libadalom a Gasztrosétányon: 2018. november 11.
-
Advent a Gasztrosétányon: 2018. december 2.
Az alábbi részletes anyagban közöljük az Élményszüret pincéinek programját és kínálatát:
-
Gingalló Csokoládéműhely (Szombaton tart nyitva.)
-
Bonbonszüret - kézműves bonbonok és díjnyertes csokoládék kóstolója
-
Forró csokoládé - nem csak sofőröknek!
-
10:00 óra: Bonbonkészítő workshop
-
14:00 óra: Csokikészítő bemutató
-
Aubergine Pince
-
Őszi rozmaringos körteleves és sütőtökkrémleves
-
Barna sörös pulled chicken szendvics
-
Grillcsirke és tarja görög tésztasalátával
-
Körtés, ricottás pohárkrém
-
Desszert Pince
-
Vörösboros csokitorta, gesztenyés vaníliatorta és friss almás pite
-
Milán Pince
-
Szüreti töltött káposzta
-
Mustban pácolt kacsacomb birsalmás, pezsgős káposztával
-
Almás és meggyes pite
-
Házi szörpök, bor- és pálinkakóstoló
-
Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet
-
Szőlőágyon sült hús körettel és erdélyi miccs faszénen sütve
-
Paraszt csorba húsgombóccal
-
Tarpa pálinkák (fürtős meggy, szilva, vilmos körte, kajszi)
-
A Sobol pincészet borai
-
Árpás Laci Sonkamester Pincéje
-
2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek
-
Délvidéki ízek, kemencés és grillételek
-
Tárkonyos csirkeragu leves, sonkatál, marhapofa, bbq sertésborda hagymás törtburgonyával, házi savanyúságok
-
Halmi Pince
-
Szörpök, gyógynövények, folyóborok és borpárlatok kóstolója és vására
-
Château Újhegy
-
Egytálételek, palacsinta, etyeki bor
-
Kácsor „Kíra” Pince
-
Libatepertőkrémes kenyér, lecsó és bableves
-
Házi rétesek, Kézmíves juhtúrós pogácsa és házi sütemények.
-
Gyümölcspálinkák és borkóstoltatás
-
Alma-, körte-, és dióvásár
-
Tátrai Pincészet
-
A pincészet borainak kóstolója és vására
-
Rezeda Terasz
-
Nyírségi gombócleves, pörkölt és krumpliprósza
-
Édesburgonya gnocchi és mézes almás fánk
-
Forralt bor kardamommal
-
Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek)
-
Helyben sütött puszta burger pirított parasztkenyérrel
-
Debreczeni - Ferenczi Családi Borászat (Szekszárd)
-
Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására
-
Grillételek, zsíros kenyér és rétes
-
Dvorák Pince
-
Szüreti babgulyás, csülkös körmös pacal, pincepörkölt
-
Sült oldalas és csülök párolt káposztával, grilltál
-
Etyeki Sajtútállomás
-
Sajtkülönlegességek kóstolója és vására
-
Rókusfalvy Birtok:
-
A Birtok borainak kóstolója és vására
-
Must- és murcikóstoló
-
Borkorcsolyák: kacsamájas zsíros kenyér és friss házi pogácsa
-
Buzál-Mórocza Pince:
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.