EGYÜTTKÓSTOLTUNK FURMINTOKAT

2010-04-30 | borazsat.hu
Február 25-én rendezték meg először a Furmint Február programsorozat csúcspontjának számító nagy furmintkóstolót a Festetics Palotában. A budapesti eseményre több mint harmincöt pincészet érkezett az ország különböző pontjairól, sőt még határainkon túlról is.

Az igazi sikert azonban az bizonyítja, hogy a rendezvény nem csak kiállítói oldalról, hanem a vendégek tekintetében is teltházas lett.
EGYÜTTKÓSTOLTUNK FURMINTOKAT

„A cél nem egy megarendezvény megszervezése volt, hiszen az nem is illet volna ehhez a borsorhoz, amelynek meghatározó hányadát kis tételszámú borok alkották. Ennek ellenére nagyon örülünk annak, hogy több mint 250 vendég volt kíváncsi hazánk egyik legkiemelkedőbb hungaricumára” – mondták el a szervezők, a Vinoport.hu Online Bormagazin munkatársai.

Az est koncepciójának fontos része volt a vendégek előzetes tájékoztatása, ennek érdekében a kóstoló előtt két nappal a jelentkezők egy részletes leírást kaptak a csütörtökön este kóstoltatásra kerülő furmintokról. E mellett azt is lényegesnek érezték a kötetlen stílusú borkóstoló szervezői, hogy a vendégek személyesen beszélgethessenek el a borok készítőivel, ezért is volt különös jelentősége annak, hogy a legtöbb esetben valóban a borász állt az asztalok mögött, és töltötte a furmintokat.

Az eddig is megfigyelhető volt, hogy a vájt fülű borfogyasztók körében az utóbbi években egyre elterjedtebb a komoly, dűlőszelektált furmintok iránti érdeklődés, ez a kóstoló azonban egy olyan rendezvénysorozat része első része volt, amelynek elsődleges célja, hogy erre, a kiváló és egyedi bortípusra a szélesebb közönség figyelmét is felhívja.

A Furmint Február filozófiája:

A Furmint Február egy civil kezdeményezés, amelyben meghatározó hazai pincészetek, éttermek, borkereskedések fognak össze annak érdekében, hogy közösen hívják fel fogyasztóik, vendégeik figyelmét a furmintra februárban. Az idei rendezvénysorozat amolyan próbaévnek tekinthető, a szervezők azonban a pozitív visszajelzések után bíznak abban, hogy jövő februárban tovább szélesedhet a részt vevő partnerek köre, így még több leendő furmintbaráthoz juthat el az üzenet: februárban igyunk furmintot!

A borsor elemzése

A Furmint Február 2010. február 25-i kóstolóján bemutatott több mint 50 furmint - tekintettel a mintaszámra és a kiállítók névsorára - jól reprezentálta a hazai furmintkínálat felső szegmensét. Ennek eredményeként és a pincészetek által rendelkezésünkre bocsátott információk alapján levonhatóak bizonyos megállapítások a minőségi furmintról.

Bevezetésképp érdemes összefoglalni az est folyamán kóstolt borokkal kapcsolatban, hogy azok főképp arról a két borvidékről érkeztek, amelyeket legtöbben azonosítunk a szőlőfajtával. Tokaj és Somló mellett azonban kóstolhattunk bort az egyébként Nagy Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyről, Egerből, Zalából és az osztrák Rusztról is.

A két fő furmintos borvidék méretkülönbségéből természetesen adódik, hogy a borok döntő többsége, vagyis több mint 70%-a Tokajból érkezett, ezt követte majd’ 20%-os aránnyal Somló.

Az évjáratokat vizsgálva megállapíthatjuk, az est gerincét a két, aktuálisan piacon lévő évjárat alkotta: a 2007 és a 2008. Ezeken túl kóstolhattunk néhány, még hordómintának számító 2009-es tételt is, valamint a régebbi, már forgalmon kívüli évjáratokból előkerült 2006, 2004 és 2002.

A sort száraz és félszáraz borok alkották a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében. A furmintról tudni lehet, hogy későn érő fajta, amely általában határozott savgerinccel bír. E két tulajdonság kiemelkedően fontos, ha a tokaji stílusú édes borokra gondolunk, legyen szó késői szüretelésű tételekről vagy a legendás aszúkról.

Most azonban azt vizsgáljuk meg, milyen markánsan jellemző a késői szüret eredményeként kialakuló magas alkoholtartalom a száraz borok esetében. Az összefüggés persze ennyire sosem lesz egyszerű, hiszen több olyan tényező, mint az évjárat vagy a talaj, befolyással bír a végső eredményre.

A két legjobban reprezentált évjárat, ahogy azt korábban elmondtuk, a 2007-es és a 2008-as volt. Az előbbi, azaz a 2007-esek esetében, a borok 76%-ának alkoholtartalma 13,0 és 14,9 között mozgott, az ezen tételekhez kapcsolódó szüreti időpontok szeptembertől novemberig terjedtek, a legtöbben azonban október első felében szüreteltek, ami fehérszőlők esetében késői szüretnek tekinthető. Míg az arányok 2008-ban sem változtak alkoholtartalom szempontjából, addig a szüret időpontja néhány kivételtől eltekintve október végére, november elejére koncentrálódott.

A furmintok többségére a hordóban, vadélesztőkkel történő erjesztés gyakorlata volt jellemző, főleg nagyobb pincészeteknél, magasabb tételszámnál fordult elő a fajélesztők használata, valószínűleg a nagyobb biztonság garantálása érdekében. Az érlelés szinte kizárólag fahordóban zajlott, mindössze néhány esetben maradt tartályban a furmint.

Egyrészt abból, hogy a kóstolón sok kis pincészet vett részt, másrészt abból, hogy viszonylag nagy volt a dűlőszelektált borok száma adódott, hogy sok, 1000 palacknál kisebb tételszámban piacra kerülő furminttal találkozhattunk. Összesen 9 pincészet lépte át a 10 000-es határt, közülük pedig mindösszesen egy a 100 000-et. Nemzetközi viszonyban tehát kis vagy ultra kis mennyiségekkel számolhatunk a hazai csúcsfurmintok esetében.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok