EGYRE JOBBAK A MAGYAR BOROK
Egyre több a minőségi magyar bor. Míg 5-10 éve szinte csak közép kategóriásakat lehetett kapni, mostanra megnőtt a prémiumminőség iránti igény- derült ki egy nemzetközi borversenyen Kiskőrösön. A tavalyi év borásza, Frittmann János szerint, az ital minősége még a szőlőtőkében dől el.
Töltés,... megfigyelés,... szaglás,... ízlelés. A profik így kóstolnak: minden érzékszervükkel. Márpedig a magyar borok között egyre több a minőségi. Ez 70 százalékban a szőlőtől függ. A borász csak alig 30 százalékban befolyásolhat - mondja a tavalyi év borásza, aki szerint egyre több az alföldi minőségi ital.
Frittmann János Az év borásza, 2007:
"Akik direkt erre termelnek, ilyen borokat akarnak készíteni, azok világszínvonalúak, az biztos. Például az ön bora? Hát, én a saját boromról kevésbé szeretnék ilyenkor beszélni, de én úgy gondolom, hogy van egy jó pár borászat, amely valóban prémiumborokat készít."
Az Alföldön csak az elmúlt években álltak át a minőségi termelésre. Mert most már a drágább borokat is megveszik.
Szőke Sándor elnök, Szőlészek és Borászok Egyesülete, Duna Borrégió:
"A Kunsági Borvidék egy 5 éve kezdett ez irányban, tehát a mennyiségről a minőségre áttérni, és úgy látszik, hogy vannak borászatok, akik a prémium kategóriát is tudják itt a Duna borrégióban forgalmazni."
Egyre inkább megéri jó bort termelni. 2008-tól ugyanis a literenkénti 8 forintos forgalomba hozatali díjból több jut a borászoknak. A bevétel felét kül és belföldi borreklámra költik. A másik felével maguk gazdálkodnak.
Erdősi Mária elnök, Magyar Bormarketing Bizottság:
"50%-ban pedig a régiókon belül, a borvidékek döntik el, hogy mire szeretnék fölhasználni ezt a marketing-pénzt."
És ha sok a jó bor, sok lesz a fizetővendég, és a külföldi is. Mert a borturizmus még mindig a tehetősebbek kiváltsága.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.