EGY KIS TOKAJ LONDON SZÍVÉBEN

Ha leszállunk a Mansion House metrómegállónál London belvárosában, majd sétálunk még három percet a Temze irányába, elérünk a Vintners’ Hall patináns épületéhez. A bejáratot a hatalmas oszlopokról és a kapu két oldalán álló hattyúkról lehet felismerni. Ahogy belépünk, a folyosón álló embermagasságú kandallóból áradó kellemes meleg fogad.

Hogy miért fontos mindez nekünk? Mert november 2-án ebben az épületben 12 neves Tokaji borászat nedűit kóstolhattuk Hugh Johnson társaságában.
EGY KIS TOKAJ LONDON SZÍVÉBEN

A rendezvényt többek között a brit Decanter és a Tokaj Reneszánsz Egyesület szervezte Discover the Magic of Tokaji címmel. Hugh Johnson Anglia ismert, és a királynő által is elismert, (a Brit Birodalom rendjének tiszti fokozatával – OBE – tüntették ki) borszakírója és kertésze. Az ő nevéhez fűződnek olyan, a szakirodalom klasszikusának számító könyvek is, mint A világ boratlasza, vagy A bor története. Az 1970-es években járt először Tokajban. “Szerelem volt első látásra” – mondja. Külföldit még nem hallottam ilyen szeretettel, lelkesedéssel és elismerően beszélni a TOKAJI – ról. Köszöntő beszédét a XIV. Lajosnak tulajdonított mondattal kezdi, miszerint a Tokaji “a királyok bora, és a borok királya”, majd kiemeli, mitől olyan különleges és egyedi a Tokaji. A világ több szegletében készítenek késői szüretelésű, vagy botritiszes édes desszertbort, lásd a botritiszes Semillon – Sauvignon Blanc párost Franciaországban, a Sauternes régióban, vagy a késői szüretelésű Semillon-t Ausztráliában, Chardonney-k hadát az újvilágban. De Tokajban a fajta, a talaj szerkezete és a mikroklíma valami egészen különlegeset, egyedit, a világ más táján megismételhetetlent alkot.

Megnyitó beszéde után az alsó terembe levonulva találkozhattunk a borászatok standjaival. Az asztalok körbe voltak rendezve, ki 2-3, ki 5-6 bort kínált, a száraz Furminttól az 5-6 puttonyos aszúig, sőt esszenciáig.

A standok így helyezkedtek el:
1. Alana – Tokaj
2. Béres
3. Bodvin
4. Chateau Dereszla
5. Chateau Pajzos / Sauska – Tokaj
6. Gróf Degenfeld
7. Disznókő
8. Dobogó
9. Patricius
10. Pendits
11. Royal – Tokaji
12. Samuel Tinon

A terem kis méretéből és a jó elrendezéséből adódóan lehetőség volt többször is körbejárni a standokat. Így érdekes volt először egy “száraz kört” tenni, és összehasonlítani, mennyire más száraz bort tud egy-egy borászat produkálni. Nyilván a dűlőknek, a dűlők talajszerkezetének különbözősége nagyban befolyásolja a bor savszerkezetét. Némelyik Tokaji szárazként is annyira kiegyensúlyozott és harmonikus hogy simán meg kellene állja a helyét az Európai piacon.

A “száraz kör” után következett az est fénypontja, az “aszú kör”. Feledhetetlen élmény volt a különböző puttonyszámú borok összehasonlítgatása. Hugh Johnson így fogalmazott: “Az a csodálatos az aszúban, hogy hiába édes, a cukortartalom és savtartalom egészséges egyensúlya egy száraz utóízt hagy a szájban”. És mennyire jól fogalmazott! Tucatnyi aszú kóstolása után sem úgy megy haza az ember hogy hú,édesből most egy fél évre elég, úgy megteltünk vele.

Kicsit mindig fájó pontja az ilyen kóstolóknak, ha nem találkozhatunk a borásszal a standoknál. Persze tudjuk, hogy a borásznak nem a marketing a feladata, pláne hogy november elején javában zajlik a munka a borászatokban, és ott van rájuk szükség. De több borászatnál csak a külföldi, jelen esetben brit kereskedelmi munkatárs állt a standok felett, akik nyilván jól értenek a boreladáshoz, de nem tudnak arról beszélni ami az igazán érdeklődő, borszerető közösséget érdekli: a dűlőszelektálásról, az évjárat hatásairól, a Zempléni tölgy nagyszerűségéről. Ezért fontos lenne hogy a rendezvények legtöbbjén a borász, vagy legalább az ott dolgozó munkatárs is meg tudjon jelenni, és “első kézből” bemutatni az adott terméket.

Amit pedig érdemes Hugh Johnsontól ellesni, az az, hogy mindannyiunknak ilyen büszkén, optimizmussal és lelkesedéssel kellene a Tokajiról, mint Hungarikumról, mint Magyarország világpiacra való bekerülésének lehetőségéről beszélnünk. Nem csak a tokajiaknak, hanem minden magyarnak.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok