DUBAI ÉVA, A HUSZONKÉT ÉVES KECELI FŐBORÁSZ

2009-03-04 | baon.hu
Az ország egyik legkorszerűbb, legfiatalabb borászatának a főborásza mindössze 22 éves. Éva családjában senki sem szőlészkedett, ő azonban vincellér lett.

– Elképedtek a csoporttársaim, amikor megtudták, hogy Kecelen Schindler János – a város korábbi polgármestere, az Öreghegy Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója – főborászi állást ajánl nekem.
DUBAI ÉVA, A HUSZONKÉT ÉVES KECELI FŐBORÁSZ

Az ország egyik legkorszerűbb, legfiatalabb feldolgozója élére egy 22 éves fiatal lányt tenni óriási bizalom, mondja Dubai Éva.

A tinédzser kinézetű törékeny, vékony, kislányos testalkatú hölgy azonban nem ijedt meg a kihívástól. Tavaly végig ott volt a keceli borászat építésénél. Nemes Sándor, a Balatonboglári Állami Gazdaság volt borászati igazgatója szakmai támogatásával, tanácsaival elindította élete első borfeldolgozását. A tét nem kicsi. A cég 114 tulajdonosa 34 ezer hektót – 3,4 millió liter – szeretne az idén jó pénzért értékesíteni, hibázni nem lehet.

Összeszorult a gyomrom


– Az első hetekben a gyomrom is összeszorult, amikor egy-egy probléma megoldásán gondolkoztam. Igaz, hogy kiváló technológiával, a legkorszerűbb gépekkel rendelkezünk, a tulajdonos beszállítók alapanyaga is jó minőségű, de mit ér mindez, ha a borász bizonytalan. A rutin, a tapasztalat nagyon hiányzott az első hetekben – folytatja a keceli borásznő.

A borversenyek és a piac méri meg az Öreghegy pincéjének a termékeit. A kereskedők már megjelentek, s túl vannak az első versenyen is. A kezdet biztatónak látszik a roséjuk ezüstöt kapott a tavalyi Kunszentmiklóson rendezett Miklós-napi borversenyen.

A gimihez nem volt kedve


Dubai Éva 2000-ben döntötte el, hogy borász lesz. Nem volt kedve a gimnáziumhoz, egy prospektust tanulmányozva jelentkezett a kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnázium és Szakközépiskolába, ahol vincellér képzést indítottak.

Hogy honnan jött az indíttatás, nem tudni, egy biztos, a keceli családban furcsa módon senki sem foglalkozott borkészítéssel.

– Tizenhét éves voltam, amikor először magunk készítettünk bort az osztálytársaimmal, a környéken régóta honos népszerű ezerjóból. A legszebb emlékem azonban nem ehhez, hanem a cserszegi fűszereshez kapcsolódik – idézi fel az évekkel ezelőtti történetet Éva. Otthon egy mini borászatot alakítottam ki, meg volt minden eszközöm, hogy a szakmát gyakorolhassam. Úgy döntöttem, hogy egy igazi tipikus magyar szőlőből, a cserszegiből készítek nedűt. Egy baráti családtól kaptam egy mázsa gyümölcsöt.

A város borát készítette el

Válogatva szüreteltük a fürtöket. A 18 mustfokos alapanyag nagyon jó volt, minden megadatott ahhoz, hogy egy jó italt készíthessek belőle. Aztán bejött, amiről álmodni sem mertem volna: szinte gyerek fejjel nagyon jó eredményt értem el. 2004-ben a helyi versenyen az én cserszegi boromat választotta a zsűri Kecel város borának. Az akkori polgármester, Schindler János maga nyújtotta át nekem az elismerést. Akkor ő azt hitte, hogy a családból valaki az én nevemben indult, hogy így szerezzen nekem elismerést. Szerencsére tévedett a főnököm.

De a nedű a szomszéd vár – Kiskőrös – versenyén is elhozta a legfényesebb érmet. 2005-ben a keceli Országos Borversenyen 81,6 pontosra minősítette a mintámat a zsűri, mely kiváló eredménynek számított a nagynevű borászok között.

Egy középiskolai nemzetközi versenyen is aranyat hozott a cserszegi – emlékszik vissza Éva az első sikereire. Talán ezek hozták meg az önbizalmát, és miután letette a technikusi vizsgákat, jelentkezett a Corvinus Egyetem borász üzemmérnöki szakára, ahol tavaly üzemmérnöki diplomát szerzett. Most ideiglenesen befejezte az iskolai képzést, de a tanulást nem hagyta abba. Az üzem működését kell átlátnia, s a posztján csak akkor lehet sikeres, ha a szakma csínját-bínját a gyakorlatban elsajátítja.

– Óriási felelősség van a vállamon, 104 család bízik bennem. A bort most kell bevezetnünk a piacra egy olyan időszakban, amikor a vevőknek egyre kevesebb a pénzük. Ráadásul ez a termék bizalmi termék. Ha csak egy borunkban is csalódik a vásárló, akkor lehet, hogy örökre elvesztettük.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok