DUBAI ÉVA, A HUSZONKÉT ÉVES KECELI FŐBORÁSZ
– Elképedtek a csoporttársaim, amikor megtudták, hogy Kecelen Schindler János – a város korábbi polgármestere, az Öreghegy Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója – főborászi állást ajánl nekem.
A tinédzser kinézetű törékeny, vékony, kislányos testalkatú hölgy azonban nem ijedt meg a kihívástól. Tavaly végig ott volt a keceli borászat építésénél. Nemes Sándor, a Balatonboglári Állami Gazdaság volt borászati igazgatója szakmai támogatásával, tanácsaival elindította élete első borfeldolgozását. A tét nem kicsi. A cég 114 tulajdonosa 34 ezer hektót – 3,4 millió liter – szeretne az idén jó pénzért értékesíteni, hibázni nem lehet.
Összeszorult a gyomrom
– Az első hetekben a gyomrom is összeszorult, amikor egy-egy probléma megoldásán gondolkoztam. Igaz, hogy kiváló technológiával, a legkorszerűbb gépekkel rendelkezünk, a tulajdonos beszállítók alapanyaga is jó minőségű, de mit ér mindez, ha a borász bizonytalan. A rutin, a tapasztalat nagyon hiányzott az első hetekben – folytatja a keceli borásznő.
A borversenyek és a piac méri meg az Öreghegy pincéjének a termékeit. A kereskedők már megjelentek, s túl vannak az első versenyen is. A kezdet biztatónak látszik a roséjuk ezüstöt kapott a tavalyi Kunszentmiklóson rendezett Miklós-napi borversenyen.
A gimihez nem volt kedve
Dubai Éva 2000-ben döntötte el, hogy borász lesz. Nem volt kedve a gimnáziumhoz, egy prospektust tanulmányozva jelentkezett a kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnázium és Szakközépiskolába, ahol vincellér képzést indítottak.
Hogy honnan jött az indíttatás, nem tudni, egy biztos, a keceli családban furcsa módon senki sem foglalkozott borkészítéssel.
– Tizenhét éves voltam, amikor először magunk készítettünk bort az osztálytársaimmal, a környéken régóta honos népszerű ezerjóból. A legszebb emlékem azonban nem ehhez, hanem a cserszegi fűszereshez kapcsolódik – idézi fel az évekkel ezelőtti történetet Éva. Otthon egy mini borászatot alakítottam ki, meg volt minden eszközöm, hogy a szakmát gyakorolhassam. Úgy döntöttem, hogy egy igazi tipikus magyar szőlőből, a cserszegiből készítek nedűt. Egy baráti családtól kaptam egy mázsa gyümölcsöt.
A város borát készítette el
Válogatva szüreteltük a fürtöket. A 18 mustfokos alapanyag nagyon jó volt, minden megadatott ahhoz, hogy egy jó italt készíthessek belőle. Aztán bejött, amiről álmodni sem mertem volna: szinte gyerek fejjel nagyon jó eredményt értem el. 2004-ben a helyi versenyen az én cserszegi boromat választotta a zsűri Kecel város borának. Az akkori polgármester, Schindler János maga nyújtotta át nekem az elismerést. Akkor ő azt hitte, hogy a családból valaki az én nevemben indult, hogy így szerezzen nekem elismerést. Szerencsére tévedett a főnököm.
De a nedű a szomszéd vár – Kiskőrös – versenyén is elhozta a legfényesebb érmet. 2005-ben a keceli Országos Borversenyen 81,6 pontosra minősítette a mintámat a zsűri, mely kiváló eredménynek számított a nagynevű borászok között.
Egy középiskolai nemzetközi versenyen is aranyat hozott a cserszegi – emlékszik vissza Éva az első sikereire. Talán ezek hozták meg az önbizalmát, és miután letette a technikusi vizsgákat, jelentkezett a Corvinus Egyetem borász üzemmérnöki szakára, ahol tavaly üzemmérnöki diplomát szerzett. Most ideiglenesen befejezte az iskolai képzést, de a tanulást nem hagyta abba. Az üzem működését kell átlátnia, s a posztján csak akkor lehet sikeres, ha a szakma csínját-bínját a gyakorlatban elsajátítja.
– Óriási felelősség van a vállamon, 104 család bízik bennem. A bort most kell bevezetnünk a piacra egy olyan időszakban, amikor a vevőknek egyre kevesebb a pénzük. Ráadásul ez a termék bizalmi termék. Ha csak egy borunkban is csalódik a vásárló, akkor lehet, hogy örökre elvesztettük.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.