Dekantáló gép kapott innovációs díjat a CES-en
És persze kik találták volna ki, mint a franciák.
Már az is nagy kérdés, hogy mit keresett a CES-en, az meg végképp megválaszolhatatlan, hogy miként kaphatott innovációs díjat is: egy francia tervezőcég, a Constance Guisset néhány mérnöke találta ki és egy nates-i cég, a 10 Vins forgalmazza a D-Vine nevű készüléket.
A meglehetősen egyszerű berendezésben annyi a high-tech, hogy a palackokra applikált chipről leolvassa, hogy milyen bort helyeztek bele. Az infó alapján megfelelő hőmérsékletre hűti és levegőzteti (szép boros szakszóval dekantálja is), így a borkedvelő optimális állapotban kortyolgathatja borát (kb másfél percig, mert ugye a pohárban lévő ital szép lassan igazodik a környezete hőmérsékletéhez, és újabb levegőadaggal is találkozik).
De hogy ne legyen ennyire egyszerű
Az ötlet lényegében egy ügyes árukapcsolás. Van ugye a szerkezet, ami tartalmaz némi informatikai részt, hogy beazonosíthassa az üveget, és beállíthassa a hőfokot és a levegőztetést. És vannak hozzá az üvegek, pontosabban a csavarzáras, leginkább egy laboratóriumi kémcsőhöz hasonlító üvegkapszulák, amiket bele lehet helyezni a gépbe. Egy kapszula 10 cl, azaz lényegében egy pohárnyi bort tartalmaz.
A gépet meg kell rendelni, a 10 Vins oldala szerint pontom 500 euróért hozzájutunk, a spéci kapszulákat, melyek ára – tartalmuktól függően – 2 és 16 euró között van. A spéci kivitelnek, az újrahasznosítható üvegkapszuláért és a csavarzárért, ami állítólag három évig biztosítja a bor állandó minőségét, meg az RFID chipért persze fizetni kell. A legdrágább, 16 eurós borhoz, a Château Beychevelle 2012-es Saint Julien Grand Cru Classéjához a Wine-Searcher szerint Franciaországban 60, Németországban is 56 euró körül juthatunk hozzá 75 cl-es palackban.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.