Csúcsborokkal indulnak a borestek

2013-10-21 | Borutazó | Szerző: Darin Sándor

Debrecen hagyományosan borszerető város, a vörösbor főként kedves a cívis borisszáknak! Ennek a gondolatnak a jegyében kerül megrendezésre a csütörtöki borest is a Hotel Lycium Átrium Éttermében, ahol a mostani program is része azoknak a tematikus kóstolóknak, melyeket a budapesti Borkollégium szakmai irányítása mellett szerveznek rendszeresen, immáron közel két éve.

A csütörtöki alkalommal a nagy villányi vörösborok vonulnak fel, melyeket Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezetésével kóstolhat végig az értő közönség.

Csúcsborokkal indulnak a borestek

"Az est során gyakorlatilag a 90-es évek közepéig repítjük képzeletben vissza poharainkat és olyan tételeket lesz szerencsénk megkóstolni, amik már nincsenek kereskedelmi forgalomban."

A „Villány nagyjai – mikor is kezdődtek a nagy idők?” elnevezésű borestre október 24-én 18.00 órától kerül sor, ahol a rendszerváltást követően gyorsan presztízs szerepbe kerülő villányi borászatok és a borvidék fejlődését tekintik majd át, természetesen a legjobb borok górcső alá vétele mellett.



„Az est során gyakorlatilag a 90-es évek közepéig repítjük képzeletben vissza poharainkat és olyan tételeket lesz szerencsénk megkóstolni, amik már nincsenek kereskedelmi forgalomban és többnyire csak az adott borászatok bortrezorjaiban találkozhatunk velük.” - árulta el Mészáros Gabriella. „A neves villányi borászatok közül Bock, Gere, Polgár, Tiffán, Vylyan borai kerülnek majd kóstolásra először. Ezek a borászatok voltak többek között azok, akik megalapozták a villányi bor mai hírnevét. Az emblematikus borászatok után – az időben előrébb haladva – fiatalabb borászatok, borászok borait is meg fogjuk kóstolni. Nem hiányozhat ebből a sorból Kiss Gábor, Kvassay Levente, Heumann Evelyn, és a Sauska Pincészet egy-egy bora sem. Az est végére így átfogó képet alkothatunk a villányi nagy borokról és rajtuk keresztül megismerhetjük a borvidék elmúlt 20 évének fejlődéstörténetét is.”

A nyári szünet után ismét elinduló tematikus borestek következő rendezvénye november harmadik hetében Tokaj legszebb borainak bemutatásával folytatódik majd, december közepén pedig igazi kuriózumként Bordeaux borainak bemutatója lesz az évjáratok tükrében.

A Hotel Lycium és a Borkollégium közös borestjei egyaránt nyújtanak kiváló tanulási, ismeret bővítési lehetőséget a borokkal most ismerkedők számára éppúgy, mint a vendéglátásban dolgozó szakembereknek, vagy az elhivatott borgyűjtőknek. Lássuk hát Villány nagyjait!

 

Cimkék: Hotel Lycium, Borkollégium

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok