CSÚCSBOROKAT REMÉLNEK A TERMELŐK

2008-09-02 | bama.hu
CSÚCSBOROKAT REMÉLNEK A TERMELŐK

Hétfőtől csattoghatnak a metszőollók. Villányban, elkezdődött az idei szüreti szezon.

Amint azt Bock József, a borvidék elnöke elmondta, szeptember elsejétől már előzetes engedély nélkül is szabad szüretelni az eredetvédelmi törvénnyel védett régióban. Egyelőre a legkorábban érő fajták, köztük az oportó kerül a puttonyba. A szakember azt tanácsolja, hogy aki teheti, figyelje az időjárás alakulását, és várjon még néhány napot a betakarítással, hiszen a napsugár érlelő hatása igen jótékony lehet.

Hasonlóképpen a pécsi borvidéken is próbaszüretet tartott több gazda, hiszen már szépen mutatják magukat a fürtök és szőlőszemek, 17-18-as cukorfokkal, élükön az Irsai Olivérrel, a rizlingszilvánival. A szakemberek szerint az időjárás hasonlít a 2000-es év csúcsborait hozó esztendő klimatikus viszonyaira. Bár nemigen szeret jósolni dr. Kozma Pál, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, de úgy véli, ha marad a meleg, különösen jó évjárat lehet az idei, akár korai, akár kései fajtákról van szó.

A hosszú vénasszonyok nyara csúcsborokat adhat ott, ahol a gazdáknak a jégverések és az idén szokatlanul erőteljes lisztharmatosodás ellenére is sikerült kézben tartaniuk az ültetvényeket. Érződik, hogy kitűnő az íz és a zamat, és megfelelően alakul a bogyókban a savtartalom is. A kutatóintézet szeptember 12-én tart ingyenes szüreti ankétot, amelyre délelőtt tíz órától minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A felvásárlási árakról még korai beszélni, bár a hírek szerint igen nyomott a piac. Az oportó tavalyi 70-80 forintos ára helyett 50-55 forintot adnának a szőlő kilójáért, ami a termelők szerint mosolyra késztető.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok