CSÖKKENTIK AZ ÉGETETTSZESZEK SZÁMÁT
A vendéglátói érdekképviseletek azt ajánlják tagjaiknak, hogy február elsejéig, a napi standolási kötelezettség hatályba lépéséig fokozatosan csökkentsék 50 százalékkal az égetettszesz-kínálatukat, így tiltakozva az új jogszabály ellen.
Javaslatukat az érdekképviselet közös sajtótájékoztatóján, szerdán Budapesten hozták nyilvánosságra. Vélelmezték azt is, hogy az általuk sérelmezett kötelezettség a szeszipari szövetség ösztönzésére foglalták jogszabályba.
Szerinte a feketegazdaság ellen a számlaadási kötelezettség szigorúbb ellenőrzésével, továbbá a hamis áruk forgalomba hozatalának megakadályozásával kell hatékonyan fellépni. Ezzel egyetértett Buday Gábor, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke is hozzátéve: a jogszabály gyakorlatilag végrehajthatatlan, mivel a munkaidőből 1-1,5 órát is elvehet, és jelentős többletkiadást okoz a vállalkozóknak.
A VIMOSZ vezetője emlékeztetett arra, hogy a vendéglátó helyeken naponta ellenőrzik készleteiket, de ez nem felel meg a jogszabályban előírt standolásnak, ami napi teljes leltárt tenne szükségessé. Hülvely István becslése szerint a február elsejétől hatályos jogszabály végrehajtása havonta jelentős többletkiadást jelentene a vendéglátóipari vállalkozásoknak. A szakember szerint nemzetgazdasági szinten egyszerűbb és olcsóbb lenne a vámosok létszámát bővíteni a feladat elvégzésére.
Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, aki on-line vett részt a sajtótájékoztatón, azt kezdeményezte, hogy a vendéglátóipari vállalkozások 50 százalékkal csökkentsék égetett szesz kínálatukat február elsejéig, és erről az intézkedésről látható helyen tájékoztassák az vendégeket. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő indítványozta a jogszabályi rendelkezés visszavonását, amit az érdekképviseletek támogatnak.
Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, meg kell alkotni az érdekképviseleti törvényt, hogy ne fordulhasson elő: az érintettek megkérdezése, véleményezése nélkül hoznak róluk jogszabályi rendelkezést. Az MTI kérdésére válaszolva elhangzott, hogy az 50 százalékos kínálatcsökkentés - reményeik szerint - nem jár bevételkieséssel. Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: nem az MSZSZT találta ki a már korábban is létezett standolást, és nem ő lobbizta ki a jelenlegi standolási jogszabályban foglaltakat.
Az MSZSZT ugyanannyit tehet, mint a vendéglátós szakmai szervezetek a készülő jogszabályokkal kapcsolatosan: véleményt illetve javaslatokat fogalmazhat meg. A közlemény rámutat: a szövetségnek, illetve tagjainak nyilvánvalóan nem érdeke saját vevőkörének ellehetetlenítése.
Megjegyzi azonban, hogy mindenkinek tenni kell a legális piac megerősítéséért. Emlékeztetnek arra is, hogy a standolást kötelezővé tevő törvénnyel kapcsolatban már nyújtottak be az országgyűlésnek egy törvénymódosító javaslatot. A parlamenti döntéstől függetlenül a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács nyitott arra, hogy a vendéglátóipari szakma, valamint a szeszesitalgyártók és -forgalmazók szakmai szervezetei mielőbb kezdjenek tárgyalásokat arról, hogy milyen lépéseket kell foganatosítani a feketegazdaság visszaszorítása érdekében úgy, hogy egyetlen szakmai csoport érdekei se sérüljenek.
A legális szeszipar nem áll szemben a legális vendéglátó-iparral - húzza alá az MSZSZT közleménye.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.