CHILEI BESZÁMOLÓK TOKAJI TAPASZTALATOKRÓL

2008-08-18 | bormarketing.hu
CHILEI BESZÁMOLÓK TOKAJI TAPASZTALATOKRÓL

Ezekben a napokban előbb a legnépszerűbb chilei borportál (PlanetaVino) közölte Patricio Tapia beszámolóját friss tokaji benyomásairól, majd a legtekintélyesebb helyi napilap (El Mercurio) hétvégi mellékletében jelent meg kétoldalas írása a magyar történelmi borvidéken tett látogatása során szerzett tapasztalatainak összegzéséről.

Az amerikai félteke neves chilei szaktekintélye többek között nemcsak hazájának népszerű borkalauzát (Descorchados) jegyzi már egy évtizede, hanem a Wine & Spirits Magazine munkatársaként és a kontinentális El Gourmet Chanel riportereként is aktívan tevékenykedik.

Ez utóbbi televíziós csatorna stábja forgatott nálunk egy héten át, Dr.Kosárka József, santiagoi magyar nagykövetnek köszönhetően, a Tokaj Renaissance vendégeként és szervezésében, amelynek eredményeként - várhatóan a jövő év első hónapjaiban - egy négyrészes sorozat kerül adásba, amelyet Alaszkától a Tűzföldig több tíz millióan láthatnak majd.

A forgatócsoport munkájában működött közre riporterként Patricio Tapia, aki első írásában annak kapcsán elmélkedik, hogy a Mádi Kúria Hotel éttermében nyelvi nehézségek miatt nem könnyen értett ugyan szót a pincérrel, de végül mind a sült fogas, mind az ahhoz ajánlott bor megnyerte tetszését. Érdekes olvasmányként említi Alkonyi László Tokaj - A szabadság bora című könyvét, amelyet a magyarországi útra készülődve lapozgatott és amelynek anyagából hasznos ismeretekre tett szert. Észrevételezi ugyanakkor, hogy szinte kihalt volt a helység: „A borok színvonalát tekintve Mád olyanféle, mint Saint Emilion, amely a nyár közepén zsúfolásig tele van turistákkal, miközben itt, Magyarország északkeleti részén, szinte Szlovákia határán, fáj az ember szíve." Kezdeti összbenyomásai ugyanakkor kedvezőek: „A stábot és jómagamat is elkápráztatnak az emberek, ez a hely, a táj tiszta és rusztikus szépsége".

Másik cikke „Tokaji: a királyok bora visszaszerzi trónját" címmel jelent meg. Ebben többek között említést tesz a környék útjain még mindig közlekedő és a letűnt időket idéző Trabantokról is, de megállapítja, hogy „ ...Tokaj és vidéke forradalmat él át, amelynek nem az ideológiákhoz, hanem sokkal inkább a borhoz van köze. És nem is akármilyen borokhoz, az biztos." Ezt követően részletesebben ír a királyok borának történetéről és arról, hogyan készül az aszú és miért is annyira különleges az eszencia. Napjaink viszonyairól szólva rámutat a külföldi befektetők szerepére, amelynek révén megújult a tokaji borászat, de ugyanakkor megőrzi eredeti hagyományait. Úgy véli, hogy az átalakulási folyamatból kiveszi részét a Tokaj Renaissance is, amelynek tagjai „arra törekednek, hogy helyére kerüljenek a dolgok" ezen a borvidéken.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok