Cégér Gasztro-Zsibongás – a művészet és a gasztronómia találkozása

Egymilliós fődíj vár egy fiatal művészre, aki egy igazán egyedi kezdeményezés díjazottjaként, egy hazai borászatnak tervez új arculatot. A Forum Hungaricum és a Hybridart által kiírt címketervezési pályázaton részt vett, tíz tehetséges művész pályamunkáiból október végén szerveznek kiállítást.

Az Akvárium Klub melletti szabadtéri fesztiválon október 26-28. között a kiállítás mellett gasztronómiai rendezvénnyel is várják a látogatókat, ahol Budapest legjobb éttermei is megjelennek a borokhoz készített ételeikkel.

Cégér Gasztro-Zsibongás – a művészet és a gasztronómia találkozása

"A címketerveket bemutató kiállításon túl a látogatók megismerkedhetnek a Cégér programban résztvevő borászokkal és borászatokkal is.."

2012. nyarán a magyar kreatív ipar és a tervezők népszerűsítésére szakosodott Forum Hungaricum Nonprofit Kft és művészeti projektek létrehozásával, valamint pályakezdő hazai ipar- és képzőművészek promótálásával foglalkozó Hybridart pályázatot írt ki „Cégér - Jó bornak tervezz címkét!” elnevezéssel. A művészeti pályázat célja a fiatal designerek és a borászok közti kapcsolat megteremtése, valamint a művészet és a gasztronómia összekapcsolása.



A pályázó grafikusművészek a fiatal borászok számára új borcímkéket, illetve új márkaarculatot terveztek. Az újszerű kezdeményezésből olyan rendhagyó és merész címketervek születtek, amelyek a résztvevő borászok termékeinek értékesíthetőségét is pozitívan befolyásolhatják, de az áruházak és borüzletek polcképét mindenképpen felfrissítik majd.

A pályázat első fordulójában a Figula Pincészet  a Balaton egyik legismertebb borászatának borához, a 7 Hektár-hoz kellett címkét tervezni.

Ifjabb Figula Mihály a Figula Pincészet képviseletében az elkészült pályaművekkel kapcsolatban elmondta: „Annyira professzionális pályaművek érkeztek, hogy eldöntöttük a következő években jónéhányat felhasználunk majd, így a gyakorlatban is látni fogjuk melyik címke fogja meg leginkább a vásárlókat!”

A pályázat első fordulójából tíz fiatal grafikus juthatott tovább, akik egy-egy – véletlenszerűen sorsolt – ifjú borász cégérén dolgozhattak együtt.

Az elkészült pályaművekből 2012. október 26-november 8. között szerveznek kiállítást az Akvárium Klubban. Az egymillió forintos fődíj és a háromszázer forintos második helyezett mellett a szervezők közönségdíjakat is kihirdetnek.

A címketerveket bemutató kiállításon túl a látogatók megismerkedhetnek a Cégér programban résztvevő borászokkal és borászatokkal is. Az Erzsébet téri gasztronómiai rendezvényen a borászok mellett a főváros közkedvelt éttermei és gasztrohelyei is kiállítanak, többek között a Laci'Pecsenye, Baldaszti's Grand, és a NU Bisztronómia.

Az érdeklődők nemcsak egy kiállítást nézhetnek meg, szavazhatnak is az elkészült munkákra. A közönségdíjra az esemény online felületein és az Akvárium Klubban elhelyezett szavazólapokon lehet szavazni november 7-ig.

A háromnapos Gasztro-Zsibongás kiváló lehetőség, hogy kevésbé ismert borászok izgalmas, rejtett tételeivel ismerkedjünk és hozzájuk ízletes ételeket kóstoljunk, mindezt hangulatos jazz kíséretében. A rendezvényre való belépés ingyenes, a borokért és az ételekért a standoknál kell majd fizetni.

Részletek a rendezvényről a www.hybridart.hu  oldalon olvashatók.

Az eseményen az alábbi borászatok állítanak ki: Hernyák Tamás (Hernyák Birtok, Etyek), Csetvei Krisztina (Csetvei Pince, Mór), Heimann Zoltán (Heimann Családi Birtok, Szekszárd) Molnár Tibor (Vincellér-ház, Sopron), Juhász Tibor (Pastor-pince, Szekszárd), Ungváry Krisztián (Vayi Borászat, Tokaji Borvidék), Ludányi Balázs (Centurio Szőlőbirtok, Mátra),  Hagymási Tamás (Hagymási Pincészet, Eger), Borbély Tamás (Borbély Családi Pincészet, Badacsony), Bock Valér (Bock Pince Panzió Étterem, Villány).

Cimkék: Gasztro-Zsibongás

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok