BORSZÁGGYŰLTÜNK

A Pannon Bormustra kapcsán napvilágot látott írások felkavarták a magyar bor állóvizét. Talán az év hátralévő részében többet fogjuk emlegetni a lengyel zsűritag kommentjeit, mint magukat a díjazott borokat. Lehet, de az is biztos, hogy az országos árvizek, viharok után a városligeti borfesztivál előtt örömmel fogadtuk az erejét kereső nap sugarait.

Aztán, ahogy ez az aranyos májusi esővel is történt… égre kiáltottunk, hogy most már elég, de nem lett elég most sem. Az idei Bországgyűlést a rekkenő kánikula, a boroktól izzadó hűtők és az üdítően ható fröccsök jellemezték. Legalábbis, így fogunk rá gondolni mi látogatók, de hogyan vélekednek a kiállítók és hogyan értékelték a Bormustra eredményeit a termelők.
BORSZÁGGYŰLTÜNK

Borbély Tamás (Badacsony) nagyon örült az idei dupla csúcsbor eredménynek, de szeretne száraz fehér kategóriában is bizonyítani a zsűrinek. „Természetes édes borok régen is jelen voltak a Balatoni régióban, így a mostani sikerek is ezt igazolták.” Ők idén először neveztek borokat a megmérettetésre. Várták a jó eredményt, hiszen nagyon jó fekvésű területről származtak a szőlők. „Fontosnak tartjuk a magyar fajták előtérbe kerülését, ezért neveztünk az Olaszrizlingből készült jégborral és a késői szüretelésű borunkkal.” A Bországgyűlésen második éve kiállító pincészet úgy tapasztalta, hogy a három napos kánikulában nem volt nagy a látogatók kóstolási kedve és az sem az édes borok felé koncentrálódott. „Szerintem már az is csodálatra méltó, hogy a hőség ellenére ennyien kijöttek a Városligetbe.”

Bodri István (Szekszárd) már nem fogalmazott ennyire derűlátóan. Véleménye szerint az előző évekhez képest lényegesen kevesebben jelentek meg idén, amit egyrészt a rendkívüli meleg, másrészt a futball világbajnokság számlájára írt. „Mi hűtöttük a borokat, de sok kóstoló panaszkodott, hogy nem megfelelőek a vörösborok. Éppen ezért folyamatosan cserélgettük a hűtőben lévő palackokat, hogy a lehető legjobb hőmérsékletűek legyenek. Úgy voltam vele, hogy ebben a hőségben nem baj az sem, ha kicsit hidegebbek az ajánlottnál.”

Bezerics Csaba (Németh Borház - Keszthely) nagyon örült a Bormustra helyezésüknek. Édes bor kategóriában a 10 csúcsbor közül 4 balatoni bor volt. „Idáig ötször kaptuk meg a csúcsbor minősítést a Bormustrán, kétszer édes, háromszor száraz fehérbor kategóriában. Mindig felmerül a nagy kérdés, hogy szabad-e a Rolling Stones után zenélni, azaz nekünk, balatoni borászoknak Tokaj mellett szabad-e édesborokat készíteni. Az eredmények azt igazolják, hogy jól szól a mi kezünkben is a hangszer! Vártuk a jó eredményt, mert tudtuk, hogy kiemelkedően jó a bor. A fesztivál is nagyon jó volt. Mi a kóstolóhoz a mintát ingyen adjuk. Ilyenkor nem szabad a hasznot nézni, mert egy ilyen rendezvénynek nem feltétlenül helyben realizálható a megtérülése, hanem van úgy, hogy hónapok múlva köszön vissza a megrendelésekben. A Budai várban lévő fesztivált is nagyon szeretjük, de mivel itt a Városligetben nincs belépő, így itt egy teljesen más közönséghez jutnak el boraink. Ezt kifejezetten jónak tartom!”

Gere Andrea (Villány) édesapja válláról segít levenni egy keveset a rengeteg meghívás, kóstoló, borvacsora terhéből. A Bországgyűlésen férjével és a pincészet csapatával fogadta az érdeklődőket. „A vendégek közül nagyon kevés, aki célirányosan a Bországgyűlés katalógusa alapján kóstol. Nem kimondottan a csúcsborokra kíváncsiak, inkább az újdonságokra fordítanak nagyobb figyelmet. Nekünk, a vörösboroknak nem kedvezett az időjárás, de a rosénk az teljesen el is fogyott. Érezhető volt, hogy a meccsek idejére jelentősen csökkent a látogatók száma.”

Ifj. Babits László (Tokaj) cáfolta, hogy nem keresték a tokaji borokat. „Bár én csak vasárnap voltam kint személyesen a rendezvényen, de azt kell mondjam, hogy a könnyű édes borok várakozásnak megfelelően fogytak. Én személy szerint kevésnek éreztem a fesztivál idei hírverését, az on-line megjelenésen kívül nem tapasztaltam hatékony kampányt a sajtóban.”

Lelovits Tamás (Villány) ugyancsak a hétvégére érkezett a Városligetbe. „Sokan otthon maradtak a VB és hőség miatt. A nagy meleg kedvezett a roséknak és a száraz fehér boroknak. A vörösöket sötétedés után keresték inkább az emberek. Hosszú távon bízom benne, hogy azért rentábilis lesz ez a fesztivál, de ez a három nap idén nem hozta meg a várt bevételt.”

Jámbor Ágnes (Oroszlános Borvendéglő – Tállya) úgy vélte, inkább marketing értéke volt a megjelenésnek. „Hosszú távon kell megtérülnie. Bízom benne, hogy lesz hozadéka. Véleményem szerint, a könnyű vörösboroknak és roséknak nagyobb keletje volt, mint a tokaji boroknak. A látogatók többsége azonosítja Tokaj-Hegyalját az édes borokkal. Nincsenek tisztában a borvidék sokszínűségével. Nagyon sok külföldi látogató volt, akik főleg az árakra voltak kíváncsiak.”

Ipacs Szabó István (Vylyan – Kisharsány) úgy vélte, hogy a Bormustrán idén is versenyborokat értékeltek a zsűrik. „Négyből három borunk lett csúcsbor, de könnyű testű borokkal direkt nem is neveztünk, mert azok ebben a mezőnyben nem érvényesülhettek volna. A fesztiválon nagyon nagy volt a meleg, ez meglátszott a látogatók borfogyasztási hajlandóságán is. A vendégek kíváncsiak voltak a Bormustra eredményeire, kifejezetten keresték a csúcsborokat.”

Garamvári Vencel (Balatonlelle, Budafok)
pincészete pezsgő kategóriában négyből két tányért is megszerzett. „Nagyon örültünk, hiszen a Pannon Bormustra az egyik legszínvonalasabb megmérettetésnek számít a hazai borversenyek között. Az elmúlt 10 év munkáját látom beigazolódni ezekben a díjakban. A pezsgőink keresettsége, népszerűsége a belföldi piacon is egyre növekszik, annak dacára, hogy a hazai pezsgőfogyasztás mértéke évek óta nem növekszik. A Pannon Bormustrán résztvevő pezsgőpincészetek száma viszonylag kicsi és ennek megfelelően az eredményeink sem kapnak megfelelő sajtóvisszhangot. Mi büszkék vagyunk, hogy a tavalyi és tavalyelőtti csúcspezsgők után idén is eredményesen szerepeltünk. Bízunk benne, ha megnő a hazai pezsgőgyártók száma, akkor ennek a díjnak is nagyobb lesz az ázsiója. Sajnos a pezsgő bennmaradt a jövedéki termékek között, így egy liter pezsgőnek a jövedéki adója 142 Ft, míg a borokra maximum 8 Ft/liter termékdíjat kell már csak fizetnie a termelőnek. Bízunk a változásban, hiszen a pezsgőkészítésnek borászaton, mint ágazaton belüli kategóriának kell lennie.”

Kúcs Gyula (Sauska – Villány)
és pincészete duplázott. Így jövőre nagyon magasra tették saját maguknak a mércét. „Mindenféle képpen a célnak jövőre is a csúcsbor minősítés megszerzése és a kategóriagyőzelem elérése kell, hogy legyen. Célunk a nagy minőségű borok előállítása. Sokan dolgoznak a csapatunkban, a protokolrendszertől nem szabad egy ilyen cél érdekében eltérni. Nekem, mint birtokigazgatónak különösen nagy figyelmet kell fordítanom ennek a rendszernek az olajozott működésére. A nagy meleg komolyan befolyásolta a látogatók fogyasztói magatartását. A Bormustra hatásának volt köszönhető, hogy a vendégek keresték a csúcsborokat. A fesztivál idén is elképzeléseinknek megfelelően alakult.”

Kovács Nimród (KNW – Eger)
személyesen nem látogatott ki a Városligetbe, de kollegái elmondásából jól informálódott a három nap történéseiről. „A fesztivál idején Londonban tartózkodtam, így személyes tapasztalatom nincsen, de a forgalom alapján kijelenthetem, hogy sokkal több vendéget vártunk. A nagy hőség kedvezett a friss boroknak. Készítettek a kollégák fröccsöt is bőven. Az egri borsor volt a legpopulárisabb, ezek közül a rosé után a legtöbb a 2007-es Bikavérből fogyott, de keresték a Batonage Chardonnay-t és az NJK-t is.”

Pro és Kontra vélemények, rekord hőség, VB… ezek jellemezték a három napot. Látogatóként úgy véltem, hogy ebben a melegben jobban meg kellett küzdeniük a kiállítóknak a látogatók kegyeiért, volt aki fel tudta venni ehhez a kesztyűt és volt, aki nem. Minden esetre az megfigyelhető volt, hogy ahol a tulajdonos, a borász dolgozott ott volt látogató is. A többi helyen könnyebb volt a kifogást és nem a vendégek kegyeit keresni. Úgy vélem, fel kell nőnünk a fesztiválvendéglátáshoz is. Jövőre veletek ugyanitt…

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok