BORSZÁGGYŰLTÜNK
Aztán, ahogy ez az aranyos májusi esővel is történt… égre kiáltottunk, hogy most már elég, de nem lett elég most sem. Az idei Bországgyűlést a rekkenő kánikula, a boroktól izzadó hűtők és az üdítően ható fröccsök jellemezték. Legalábbis, így fogunk rá gondolni mi látogatók, de hogyan vélekednek a kiállítók és hogyan értékelték a Bormustra eredményeit a termelők.
Bodri István (Szekszárd) már nem fogalmazott ennyire derűlátóan. Véleménye szerint az előző évekhez képest lényegesen kevesebben jelentek meg idén, amit egyrészt a rendkívüli meleg, másrészt a futball világbajnokság számlájára írt. „Mi hűtöttük a borokat, de sok kóstoló panaszkodott, hogy nem megfelelőek a vörösborok. Éppen ezért folyamatosan cserélgettük a hűtőben lévő palackokat, hogy a lehető legjobb hőmérsékletűek legyenek. Úgy voltam vele, hogy ebben a hőségben nem baj az sem, ha kicsit hidegebbek az ajánlottnál.”
Bezerics Csaba (Németh Borház - Keszthely) nagyon örült a Bormustra helyezésüknek. Édes bor kategóriában a 10 csúcsbor közül 4 balatoni bor volt. „Idáig ötször kaptuk meg a csúcsbor minősítést a Bormustrán, kétszer édes, háromszor száraz fehérbor kategóriában. Mindig felmerül a nagy kérdés, hogy szabad-e a Rolling Stones után zenélni, azaz nekünk, balatoni borászoknak Tokaj mellett szabad-e édesborokat készíteni. Az eredmények azt igazolják, hogy jól szól a mi kezünkben is a hangszer! Vártuk a jó eredményt, mert tudtuk, hogy kiemelkedően jó a bor. A fesztivál is nagyon jó volt. Mi a kóstolóhoz a mintát ingyen adjuk. Ilyenkor nem szabad a hasznot nézni, mert egy ilyen rendezvénynek nem feltétlenül helyben realizálható a megtérülése, hanem van úgy, hogy hónapok múlva köszön vissza a megrendelésekben. A Budai várban lévő fesztivált is nagyon szeretjük, de mivel itt a Városligetben nincs belépő, így itt egy teljesen más közönséghez jutnak el boraink. Ezt kifejezetten jónak tartom!”
Gere Andrea (Villány) édesapja válláról segít levenni egy keveset a rengeteg meghívás, kóstoló, borvacsora terhéből. A Bországgyűlésen férjével és a pincészet csapatával fogadta az érdeklődőket. „A vendégek közül nagyon kevés, aki célirányosan a Bországgyűlés katalógusa alapján kóstol. Nem kimondottan a csúcsborokra kíváncsiak, inkább az újdonságokra fordítanak nagyobb figyelmet. Nekünk, a vörösboroknak nem kedvezett az időjárás, de a rosénk az teljesen el is fogyott. Érezhető volt, hogy a meccsek idejére jelentősen csökkent a látogatók száma.”
Ifj. Babits László (Tokaj) cáfolta, hogy nem keresték a tokaji borokat. „Bár én csak vasárnap voltam kint személyesen a rendezvényen, de azt kell mondjam, hogy a könnyű édes borok várakozásnak megfelelően fogytak. Én személy szerint kevésnek éreztem a fesztivál idei hírverését, az on-line megjelenésen kívül nem tapasztaltam hatékony kampányt a sajtóban.”
Lelovits Tamás (Villány) ugyancsak a hétvégére érkezett a Városligetbe. „Sokan otthon maradtak a VB és hőség miatt. A nagy meleg kedvezett a roséknak és a száraz fehér boroknak. A vörösöket sötétedés után keresték inkább az emberek. Hosszú távon bízom benne, hogy azért rentábilis lesz ez a fesztivál, de ez a három nap idén nem hozta meg a várt bevételt.”
Jámbor Ágnes (Oroszlános Borvendéglő – Tállya) úgy vélte, inkább marketing értéke volt a megjelenésnek. „Hosszú távon kell megtérülnie. Bízom benne, hogy lesz hozadéka. Véleményem szerint, a könnyű vörösboroknak és roséknak nagyobb keletje volt, mint a tokaji boroknak. A látogatók többsége azonosítja Tokaj-Hegyalját az édes borokkal. Nincsenek tisztában a borvidék sokszínűségével. Nagyon sok külföldi látogató volt, akik főleg az árakra voltak kíváncsiak.”
Ipacs Szabó István (Vylyan – Kisharsány) úgy vélte, hogy a Bormustrán idén is versenyborokat értékeltek a zsűrik. „Négyből három borunk lett csúcsbor, de könnyű testű borokkal direkt nem is neveztünk, mert azok ebben a mezőnyben nem érvényesülhettek volna. A fesztiválon nagyon nagy volt a meleg, ez meglátszott a látogatók borfogyasztási hajlandóságán is. A vendégek kíváncsiak voltak a Bormustra eredményeire, kifejezetten keresték a csúcsborokat.”
Garamvári Vencel (Balatonlelle, Budafok) pincészete pezsgő kategóriában négyből két tányért is megszerzett. „Nagyon örültünk, hiszen a Pannon Bormustra az egyik legszínvonalasabb megmérettetésnek számít a hazai borversenyek között. Az elmúlt 10 év munkáját látom beigazolódni ezekben a díjakban. A pezsgőink keresettsége, népszerűsége a belföldi piacon is egyre növekszik, annak dacára, hogy a hazai pezsgőfogyasztás mértéke évek óta nem növekszik. A Pannon Bormustrán résztvevő pezsgőpincészetek száma viszonylag kicsi és ennek megfelelően az eredményeink sem kapnak megfelelő sajtóvisszhangot. Mi büszkék vagyunk, hogy a tavalyi és tavalyelőtti csúcspezsgők után idén is eredményesen szerepeltünk. Bízunk benne, ha megnő a hazai pezsgőgyártók száma, akkor ennek a díjnak is nagyobb lesz az ázsiója. Sajnos a pezsgő bennmaradt a jövedéki termékek között, így egy liter pezsgőnek a jövedéki adója 142 Ft, míg a borokra maximum 8 Ft/liter termékdíjat kell már csak fizetnie a termelőnek. Bízunk a változásban, hiszen a pezsgőkészítésnek borászaton, mint ágazaton belüli kategóriának kell lennie.”
Kúcs Gyula (Sauska – Villány) és pincészete duplázott. Így jövőre nagyon magasra tették saját maguknak a mércét. „Mindenféle képpen a célnak jövőre is a csúcsbor minősítés megszerzése és a kategóriagyőzelem elérése kell, hogy legyen. Célunk a nagy minőségű borok előállítása. Sokan dolgoznak a csapatunkban, a protokolrendszertől nem szabad egy ilyen cél érdekében eltérni. Nekem, mint birtokigazgatónak különösen nagy figyelmet kell fordítanom ennek a rendszernek az olajozott működésére. A nagy meleg komolyan befolyásolta a látogatók fogyasztói magatartását. A Bormustra hatásának volt köszönhető, hogy a vendégek keresték a csúcsborokat. A fesztivál idén is elképzeléseinknek megfelelően alakult.”
Kovács Nimród (KNW – Eger) személyesen nem látogatott ki a Városligetbe, de kollegái elmondásából jól informálódott a három nap történéseiről. „A fesztivál idején Londonban tartózkodtam, így személyes tapasztalatom nincsen, de a forgalom alapján kijelenthetem, hogy sokkal több vendéget vártunk. A nagy hőség kedvezett a friss boroknak. Készítettek a kollégák fröccsöt is bőven. Az egri borsor volt a legpopulárisabb, ezek közül a rosé után a legtöbb a 2007-es Bikavérből fogyott, de keresték a Batonage Chardonnay-t és az NJK-t is.”
Pro és Kontra vélemények, rekord hőség, VB… ezek jellemezték a három napot. Látogatóként úgy véltem, hogy ebben a melegben jobban meg kellett küzdeniük a kiállítóknak a látogatók kegyeiért, volt aki fel tudta venni ehhez a kesztyűt és volt, aki nem. Minden esetre az megfigyelhető volt, hogy ahol a tulajdonos, a borász dolgozott ott volt látogató is. A többi helyen könnyebb volt a kifogást és nem a vendégek kegyeit keresni. Úgy vélem, fel kell nőnünk a fesztiválvendéglátáshoz is. Jövőre veletek ugyanitt…
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.