BOROKKAL CSÁBÍTJÁK A TURISTÁKAT

A borból és kóstolóból is több fajta van

A balatoni régió reklámjában régóta használják a csábítás egyik eszközeként az itt termelt borok bemutatását, kóstoltatását. Így volt ez a március első hetében megrendezett budapesti turisztikai szakkiállításon, az Utazáson is.



BOROKKAL CSÁBÍTJÁK A TURISTÁKAT

Nemcsak élvezet, kultúra is

A turisztikai vásárokon tartott bemutatóknak talán legrégebb óta állandó szereplője, Borbélyné Galambos Gabriella úgy véli, ezek a megjelenések sokkal többet jelentenek egyszerű reklámnál, bemutatásnál, nyugodtan mondhatjuk ismeretterjesztő alkalomnak is őket, hisz hozzájárulnak a borkultúra terjesztéséhez.

A Badacsony Vidéki Borút Egyesület elnöke több mint tíz év óta állandó szereplője a balatoni regionális marketingiroda bemutatkozásainak. Kezdetben saját gazdaságunk, a Borbély Családi Pincészet képviseletében kaptak lehetőséget erre, az utóbbi években az egyesületük tagjait is képviselik boraikkal, információs anyagaikkal.

- A legfontosabb követelmény, hogy csak minőségi borokat lehet kóstoltatni, mert egy ilyen helyről nagyon könnyen viszik rossz hírét egy térségnek. A másik fontos szempont, hogy a térségre jellemző minden fontos fajtát be kell mutatni. Egy-egy ilyen kiállítás előtt megkeresem az egyesület tagjait, hogy az éppen legjobb minőségű boraikból adjanak a kóstoltatáshoz 6-6 palackkal. Általában mindenkitől kétfajta bort hozunk, ezáltal egy komplett kínálatot tudunk biztosítani a teljes Badacsonyi Borvidékről.
A kemény munka persze csak ezután jön. Napokon át állni kell az érdeklődők rohamát, újra és újra el kell mesélni, hogy egy-egy bornak mik a jellegzetességei, milyen ízekre, illatokra, zamatokra érdemes figyelni. Közben minden pillanatban tisztában kell lenni azzal is, hogy az érdeklődő éppen a még többet tudni akaró hozzáértők, a laikus, de jó szándékú érdeklődők vagy a potyaitalra vadászó muslincák közül kerül ki. Ez a munka még akkor is rendkívül megterhelő, ha közben időről-időre tartanak egy kis pihenőt. Borbélyné Galambos Gabriella ennek ellenére úgy véli, hogy megéri.

- Tavaly már több pincéből kaptam olyan visszajelzést, hogy egy kiállításon kóstolt boruk alapján keresték meg őket később helyszíni kóstolóra, vásárlásra. Talán még fontosabb az ilyen közvetlen sikernél, hogy sok ember itt találkozik életében talán először finom borokkal, itt tudja meg, hogy a borvidékünknek milyen értékei vannak.

Ismerkedés Rozáliával - avagy a borvidék új fajtáit is be kell mutatni


Koczor Kálmán a füredi Balatonvin Borlovagrend elnök-nagymestere és a Magyarországi Borrendek országos alelnöke Balatonfüred önálló standján kínálta, kóstoltatta a borokat. Korábban is részt vett már ő is több kiállításon a saját pincét képviselve. Most először jelent meg a borlovagrend neve alatt, a borvidék egészéről kínálva a borokat. Persze, elsősorban füredi háttérrel. Tapasztalatai alapján sok munka vár még a borkultúra terjesztőire.

- Tavalyi évben csináltunk egy tesztet a kóstolásokon résztvevőkkel. Elbeszélgettünk velük a borokról, majd egy papírra felírtunk néhány kérdést. Milyen borvidékről, milyen pincéből, milyen borokat kóstolt? - kérdeztük többek között. Sokaknál az eredmény megdöbbentő volt: annyit tudtak, hogy balatoni borokat kóstoltak. Még azt sem vették észre, hogy a füredi stand előtt állnak, pedig nagy betűk hirdették.

Szerencsére nemcsak ilyen érdeklődők vannak. A három jellemző csoportból ők adják azt, amelyik alapvetően csak azért jön, hogy ingyen hozzájusson néhány pohár alkoholos italhoz.

Koczor Kálmán tapasztalatai szerint van egy olyan csoport is, amelyikből valószínűleg szintén nem lesz közvetlen vevő vagy turista később, de őket legalább nem az alkohol vonzotta ide, hanem a kíváncsiság. Fontos, hogy ők megismerjék a balatoni borok jó minőségét.

- Talán a legfontosabb számunkra az a csoport, amelyik elsősorban a többi kiállító közül kerül ki, ez az utaztatóké, utazást szervezőké. Ők ilyenkor tájékozódnak egy-egy térség borturisztikai lehetőségeiről, hogy a későbbi csomagjaik összeállításánál tudjanak mire támaszkodni. A velük való találkozás miatt már önmagában érdemes megjelennünk a vásárokon. Persze a közvetlen nyereség mértékét nehéz lenne pontosan kideríteni, erre csak nagyon részletes kérdőívekkel, a későbbi vendégek rendszeres monitorozásával lehetne igazán lehetőség. De én enélkül is úgy gondolom, hasznos egy-egy ilyen bemutatkozás.

Koczor Kálmán úgy véli, hogy az ilyen kóstolókon elsősorban azokkal a fajtákkal kell bemutatkozni, amelyek különösen erre a borvidékre jellemzőek.

- A Balatonfüred-Csopaki vidéktől ne azt várjuk, hogy az olyan világfajtákban, mint például a Chardonnay, vagy a vörösek között a Sauvignon különleges minőséget ad. Nekünk olyant kell a fogyasztó elé tenni, ami másutt nincs, vagy nem ilyen jó. Gondolok az Olaszrizlingre, a Juhfarkra, a Furmintra, vagy a környékünkön nemesített fajták közül azokra, amik itt jó eredményt adnak. Az idei kóstoltatáson például a kedvencem egy saját termésű 2010-es évjáratú Rozália bor. Ennek a szőlőjét Traminiből és Olaszrizlingből keresztezték. Egy friss, kellemes, harmonikus savtartalmú italt ad, ami jól ötvözi a tramini illatosabb jellegét az Olaszrizling savakban gerincesebb megjelenésével. Az érdeklődők is nagyon jó véleménnyel voltak róla.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok