BOROK TÖRTÉNELME, TÖRTÉNELMEK BORA, ÉS AMI MÉGSEM JUTOTT GÖRING KEZÉRE

Különleges árverés lesz Párizsban – erről egy amerikai médiaintézmény beszámolóját olvastam, és közben végig egy kelet-európai élményem járt a fejemben: mit mondjak, szép ívek földrészek és korok között. Ami pedig mindezt összekapcsolja: a jó bor, a nemes bor, a történelem viharait átvészelő bor.

Tehát: a CNN arról ad hírt, hogy a francia főváros egyik leghíresebb étterme dobra veri borkollekciójának egy részét, annak érdekében, hogy a gyűjteményt frissíthessék a tulajdonosok. Ami persze minden borszerető ember számára nehéz, de érthető változás: nehéz megválni egy-egy régi, szép és értékes üveg bortól, de így ráadásul a többi védelmét szolgáló remek pincét is tovább fejleszthetik.
BOROK TÖRTÉNELME, TÖRTÉNELMEK BORA, ÉS AMI MÉGSEM JUTOTT GÖRING KEZÉRE

A borok gyűjtése egyre többek számára vált komoly szenvedéllyé, de az is mutatja az idők szelét, hogy épp Amerikában csapnak hírverést egy efféle aukciónak, hiszen noha Kaliforniában is remek borok teremnek, azért az átlag amerikait korábban nemigen jellemezte a borok szeretete. Szerencsére világjelenségről van szó, a magyar is ugye egyre inkább tér vissza nemcsak a bortermelő, hanem a borivó nemzetek közé is.

Node mi meg térjünk vissza a decemberi árverésre: a Szajna parti La Tour d'Argent borlapja 400 tételt tartalmaz, az étterem alatti pincerendszerben pedig 450 ezer palacknyi bor és más finom nedű pihen, az aukcióra azonban mindössze néhány ezret szánnak, igaz, ebből vagy egymillió eurónyi bevételre számítanak az étterem tulajdonosai. Lesznek igen nemes, bár csak néhány évtizedes palackok, 30-40 eurós kikiáltási árral, de lesz pezsgő 1810-ből, konyak 1875-ből és vörösbor 1870-ből, ezekre palackonként ezer-ezerháromszáz euró körül indul a licit.

A kollekció legbecsesebb része egy a nagy forradalom előtti évről, 1788-ról datált üveg konyak, és ugyancsak történelmi jelentőségű egy palack pezsgő, része az első hajószállítmánynak, amely áttörte a britek kereskedelmi blokádját Amerika körül 1815-ben. A tulajdonosok maguk is sajnálják, hogy a nemes tételek eltűnnek majd a pincéjükből, de ahogy egyikük fogalmazott, ez a borok sorsa, előbb-utóbb megkóstolják, megisszák őket.

Bár nagyonis elképzelhető, hogy az új tulajdonosok sem bontják fel a palackokat, az azért valószínű, hogy ilyen hosszú idő után ezek az italok, ahogy a szakértő fogalmaz, már túl vannak legélvezhetőbb periódusukon. Úgyhogy kétszeresen nem éri meg felbontani őket, hiszen így még értékesebbek, felbontatlanul, illetve nem rombolják le annak illúzióját, hogy mit tartalmaznak, az ilyen pezsgőről, borról és konyakról zavartalanul ábrándozhat bárki, aki kézbe fogja az üveget.

Végül, tévedés ne essék, a kelet-európai élmény, amelyre a hír olvastán gondoltam, nem Magyarországon ért, hanem jó tíz évvel ezelőtt még keletebbre, Moldovában. Nálunk kevesen tudják, milyen remek borok készülnek ott, milyen remek a szőlőjük, egyébként a zöldségféléik is, olyan finom uborkát például még sehol sem ettem. De nem ez a lényeg, hanem a moldovai főváros környékén fekvő híres krikovai pincészet, amely egyben jeles bormúzeum is, nomeg korábban kellemes helyszíne volt fontos közéleti személyiségek látogatásának, akik Moldova Köztársaságban, vagy az egykori moldovai szovjet szövetségi köztársaságban vendégeskedtek, a falon függő fotók tanúsága szerint Brezsnyevtől Gagarinig.

Mármost ennek a hatalmas, fő alagútjain teherautóval is járható pincészetnek egyik ékessége egy különleges gyűjtemény, Hermann Göring birodalmi marsall egész Európából, többek közt Franciaországból összeszedett, mondjuk nyugodtan, összelopott, összeharácsolt borkollekciója. Hogy a náci Németország bukása után ez a sok palack hogyan került épp Moldovába, azt nem tudom.

Mindenesetre ezért jutott eszembe Krikova Párizsról: a beszámolók szerint az akkori francia étterem- és pincetulajdonos 1940-ben, a németek bevonulása előtt saját kezűleg falazta be a pincéjét. És ha nem így tett volna, ha a marsall bejut oda, akkor a most Párizsban árverésre kerülő borokat aukció helyett ott láthattam volna a moldovai óriáspincészet hűs folyosóin, persze a leghíresebb, legrégibb Göring-féle darabok vitrinjeiben.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok