BOREGYETEM 2008.

BOREGYETEM 2008.

Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató a kilencedik éve megrendezésre kerülő, népszerű Boregyetemen. A három napos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is. Bemutatkozik a Borfesztivál díszvendége, Szicília is.

Időpont: Szeptember 8-10. 16-19 óráig
Helyszin: A Magyar Kultúra Alapítvány Székháza (Budai Vár. Szentháromság tér 6.)

Program

1. nap – 2008. szeptember 8. hétfő


- Haditudósítás a borháborúról, avagy friss hírek a világ borpiacáról. Előadó: Dr. Botos Ernő Péter
- Bor és zene – kalandozás a borral is ihletett komolyzene világában, mulatságos történetekkel, sok zenével és finom borokkal. Előadó: Balázs Árpád

2. nap – 2008. szeptember 9. kedd


Előadó, és levezető: Dr. Kállay Miklós
Vendégország Olaszország, Szicília

- Szőlészet, borászat Szicíliában / fajták, technológiák, márkák, hagyományok és nevezetességek /
- A megújuló szicíliai borgazdaság a termelő szemével. Hagyományos fajták modern borai.
- Hogyan kóstoljuk a szicíliai borkülönlegességeket és desszert borokat? A Marsala.

3. nap – 2008. szeptember 10. szerda


- A modern és divatos rosé, valamint a vörös borok technológiai háttere. Természetes borok!? Előadó: Dr. Pásti György
- Borok és sajtok harmonizálása – szabályok, melyeket nem tartunk be mindig. - Kézműves magyar és holland sajtok múltja és jövője. Előadók: Dr. Csizmadia András, Sándor Tamás, Tom de Smet
E két ország lelki- és ízlelhető finomságainak párosításait mutatja be egy különleges, boregyetemi dupla előadás keretein belül három szakértőnk: Csizmadia András magyar gasztrofilozófus és Fons van den Hout (holland sajt szakértő, termelő és oktató), valamint Tom de Smet (holland kulináris újságíró és gasztronómiai szervező, aki Magayrországon és Hollandiában is dolgozik).
Fons van den Hout bemutatja a sajtok érlelési fokozatai közötti különbségeket, beszél a valódi kézműves sajtok kialakulásának történetéről, ezen sajtok helyes tárolási körülményeiről, a kis vállalkozások kézműves sajtkészítési módszereiről.
Ezen kívül szó lesz még a holland regionális sajtkészítőkről, ahogyan védik a tájképet és óvják a természetet.
Fontos a tejtermékek rövid szállíatási lánca a termelő és a végfogyasztó között. Ezért szó esik:
- a nagykereskedelemről, agroturizmusról és gasztronómiáról;
- az ezen területeken elképzelhető közös holland - magyar munkáról;
- valamint a magyar sajttermelőknek nyújtott, méltán kiérdemelt segítségről a jövőbeli fejlesztésekhez.

Regisztráció:


A részvételhez előzetes regisztráció szükséges!

"Tandíj":
4000 Ft/nap
Háromnapos jegy: 10.000 Ft

Regisztrációs lap letőlthető itt! (pdf 164 KB) illetve world űrlap verzióban itt!

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok