BORBAN A HAZUGSÁG
Úgy gondoltuk, mi, akik szintén bornak látszó folyadékot termelünk, tudjuk, mi fán terem a lőre, és milyen tőről fakad a minőségi nedű. Minket ugyan nem lehet átverni valami zavaros kontyalávalóval, minőségi bort veszünk, és azzal kápráztatjuk majd el a családi ünnepségekre összesereglett becses társaságot. Be is mentünk az egyik kedves hölgy által vezetett pincészetbe, aki szakinak látszott.
Ám ő már jó előre felkészült a beitatásunkra, így nem mártotta lopóját az általunk mustrált hordókba, hanem a sarokból előrántott néhány műanyag palackot, mondván, abban ugyanaz a bor figyel, csak előre el van készítve a nyájas vendég számára, ne kelljen fölöslegesen várnia. Elhittük. Bepakoltunk, és mint aki jól bevásárolt, kellemes érzésekkel hazatértünk. Tudtuk, nem szabad meleg helyen tárolni a nedűt, így levittük a pincébe. Meg nem kezdtük, mert annál nagyobb értéke van, minél többen fogyasztják egyszerre.
Bevallom, titokban azt is reméltük, majd jól megdicsérnek minket, milyen kitűnő vásárfiára tettünk szert. Hát a várt hatás nem is maradt el. A vendégsereg összegyűlt, a bor előkerült, és miközben a poharak összecsengtek, dicshimnuszok zengtek a pincészetről és a nedűről. Aztán kriptai csend, vártuk a visszajelzést. Volt, aki azonnal elkapta ajkát a pohár szélétől, volt, aki csak szagolgatta, ám a legtöbb arcra a pokoli szenvedés ráncait festette a hűvös, fűszeres illatú, eszméletlenül savanyú fehérbor.
Kiderült, ez nem az a gyöngyöző lé, amelyet a rafinált termelőnő megkóstoltatott velünk, hanem valami gyengébb minőségű kotyvalék, amelyet igen kifinomult üzleti érzékkel sóz rá a tapasztalatlan vásárlókra. Kíváncsi lennék, milyen arcot vágott az első kóstolásnál az a barátunk, aki több mint tízliternyi bodrogparti savanyúságot vitt haza.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.