Bikavérrel és furminttal hódítanánk meg a világot

2017-01-11 | MNO

Túligénylés miatt növelhetik a borászok 40 milliárd forintos, szeptemberben megnyitott támogatási keretét – értesült lapunk közigazgatási forrásból. Informátorunk jelezte azt is, hogy a keret bővítésének mértékéről és időpontjáról még nem született döntés, ám minderre „belátható időn belül jó esély van”.

 

Bikavérrel és furminttal hódítanánk meg a világot

Az év végére egyébként kimerülő forrás a vidékfejlesztési program keretében, uniós támogatásból állt rendelkezésre, és információink szerint a folytatásban is ugyanígy lesz. Vagyis nem a költségvetés terhére, hanem a Brüsszelben jóváhagyott pénzek átcsoportosításával folytatódhat a program.



A korábbi ágazati egyeztetések nyomán az ősszel megnyitott forrásokra a borászattal, szőlészettel foglalkozó vállalkozások pályázhattak, és – mint lapunk megtudta – a modell nem változik a küszöbön álló keretbővítéssel sem. Fejenként maximum 200 millió forintot – illetve a teljes beruházás legfeljebb 50 százalékát – igényelhetik a gazdák. Két nagy támogatási célt hirdettek meg: az élelmiszeriparhoz köthető energetikai hatékonyság fejlesztését és a versenyképesség növelését.


Utóbbi érdekében például új eszközök, gépek, technológiák, kapacitások beszerzését, kialakítását vagy ezek korszerűsítését, épületek, építmények létesítését. A támogatási program folytatására nem a Földművelésügyi Minisztériumban, hanem a Miniszterelnökségen bólintanak rá, uniós források szétosztásáról lévén szó.
Egyébként az ágazat kiemelt támogatása nem tekinthető meglepetésnek: már a 2014–2020-as vidékfejlesztési program megalkotásakor jelezték, hogy – szemben a 2007–2013 közötti időszakkal, amikor nem volt kifejezetten a borászok számára kiírt pályázat – 20 milliárd forintot különítenek el ágazati fejlesztésekre, amely már az idén szeptemberben a duplájára hízott.


Szőlő- és borágazati stratégia


A közösségi támogatások mellett maguk a borászok is igyekeznek javítani az ágazat helyzetén. Annak érdekében például, hogy a magyarországi szőlő-bor ágazat piacképes és fenntartható legyen, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a Földművelésügyi Minisztériummal kötött együttműködési megállapodás után elkészítette a teljes magyar szőlő- és borágazatot átfogó stratégiát. Mint a szakmaközi szervezetnél kifejtették, a stratégia 2025-ig fogalmaz meg cselekvési terveket, irányokat a szőlő- és borágazat szereplői számára. Kulcsfontosságú többek között az optimális termőterület kialakítása. Hangsúlyt kell helyezni továbbá a művelési kötelezettség betartására és a nem művelt szőlőterületek összeírására. Jelenleg ugyanis mintegy 65 ezer hektárnyi szőlőterületet tartanak számon, de kereskedelmi tevékenységet csak 46 ezer hektáron regisztráltak.


Kapcsolatot szeretne kialakítani a HNT a borkereskedelem szereplőivel is, illetve a folyó borok piacát szintén ellenőrzés alatt akarja tartani, kötelező szerződésmintákkal. Emellett napirenden van egy etikai kódex kidolgozása, amely a borkereskedelemmel kapcsolatos minimális elvárásokat tartalmazza. A majdan meghatározott kritériumok alapján etikusan működő, együttműködő vállalkozásoknak pedig védjegyet alkotnának.


„Újragondolt célpiacokra” is szervezné a magyar borokat az export bővítéséért a HNT. A kínálatba pedig Magyarország természetes édes fehérborai mellé beemelné a hazai nemesítésű fajták nagy száraz fehérborait (furmint, olaszrizling), valamint az illatos fehérborokat, a rozékat, a kékfrankost és házasításait (bikavérek). Szerepe lehet a borok pozicionálásában a földrajzi árujelzőknek is. Ezek feltételrendszere már minőségi kategóriánként más követelményeket tartalmazna, betartásukat rendszeres minőség-ellenőrzés segítené.


Régóta napirenden van egyébként a célpiacok kérdése a borászati-borkereskedelmi szakmában: több ágazati szakértő szerint is Kínát és az Egyesült Államokat kellene célba venni magas minőségű termékekkel. Ezzel párhuzamosan pedig el kellene felejtetni, hogy – hasonlóan a rendszerváltás előtti időkhöz – a keleti, posztszovjet piacokra terítsék a mennyiségi és nem minőségi bort.


Újabb támogatási időszak


Több jel is utal arra, hogy a borászati ágazat a jövőben is támogatást élvez majd az Európai Unió részéről. December eleji hír, hogy az Európai Bizottság 2019–2023 között újabb támogatási időszak megnyitását határozta el. A részletszabályok kidolgozását a testület már megkezdte.


Az élelmiszeripari vállalkozások 14 százalékának egyébként a borászat a főtevékenysége az agrártárca nemrégiben kiadott tájékoztatása szerint. A szőlőtermesztésben tevékenykedők a mezőgazdasági terület hozzávetőleg másfél százalékát művelik meg, ezzel szemben bruttó termelési értékben a részarányuk 4 százalékot tesz ki. Több mint 15 milliárd forint volt a magyarországi borexport az idei első nyolc hónapban, ez 416 ezer hektoliter bor kivitelét jelentette. A behozatal ettől jelentősen elmaradt: az év első nyolc hónapjában 192 ezer hektolitert tett ki, összesen mintegy 4,3 milliárd forint értékben.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok