BEMUTATKOZTAK A JELÖLTEK! - Borest a Borakadémián

Minden év végén egy különleges esemény rázza fel a hazai borásztársadalmat, az Év Bortermelője cím odaítélése. A Magyar Bor Akadémia által életre hívott elismerés a legrangosabb kitüntetések egyike, melyet magyar borász kiérdemelhet. A szakma megbecsült képviselőiből álló grémium idén sem lesz könnyű helyzetben. E hét pénteken tartották a Mezőgazdasági Múzeumban az ez alkalomból szokásos Borestet, ahol a kulturális programokon túl az idei jelöltek is bemutatkoztak.

Az estet Dr. Kállay Miklós az Akadémia elnöke nyitotta meg, majd Zilai Zoltán akadémiai főtitkár ismertette a napirendet.
BEMUTATKOZTAK A JELÖLTEK! - Borest a Borakadémián

Ezt követően Dr. Zelnik József író, etnográfus, szimbólum-kutató, a Magyar Bor Akadémia alelnöke mutatta be legújabb tudományos könyvét a közönségnek. Érdekes volt egy rövid utazást tenni a borászat fejlődésének etnográfiai történetében. Az özönvíz előtti időkből indulva haladtunk Noé tutaján Egyiptomba, Mózes, majd a hellenizmus világába. Frappáns szófordulatok Dionysos korából kalauzoltak el a római birodalmon át a mai korba, ahol a megismerhettük a világ vezető vallásainak borhoz fűződő viszonyát is.

A komoly szakmai kutatásokon nyugvó könyv laikusok számára is élvezetes bemutatását Lukács Sándor Jászai és Prima Primissima Díjas, érdemes művész, a Magyar Bor Akadémia tagjának előadása követte. A Borsodból származó színész gyerekkorába repített minket, ahol egy kis családi boldogságszigetbe csöppentünk. Ezekből a napsugaras gyermekévekből táplálkozó verseket hallhattunk a művész két éve megjelent önéletrajzi ihletésű verseskötetéből. Beleshettünk egy miskolci butik kirakata mögé és pár sorban megtudhattuk, hogyan lett szerelmes kisfiúként a sorok szerzője egy mosolygó próbababába, akire később visszatérve még felnőtt fejjel is kíváncsi maradt. Másik verse előtt elmesélte, hogyan hitte azt az apjára felnéző gyermek egy pártrendezvényen, hogy mindenki az ő édesapját tiszteli az „Éljen APÁD!” skandálásával és miként csalódott először a rendszer zsarnokságában, amikor megtudta, hogy valójában a Rákosi rendszert dicsőítő „Éljen a párt!”jelszavakat hallja. A korszakverseket derűs négysorosok követték a közönség nagy lelkesedésének kíséretében.

A kulturális programokat záró tapsot követően ismét Zilai Zoltán vette magához a mikrofont és a kezdeményezést, hogy bemutassa az idei jelölteket. Ebben az évben is a szakma, a sajtó és a felkért szervezetek képviselői jelölhettek egy-egy borászt, bortermelőt erre a megtisztelő címre. A voksok összesítése után nevezte meg az Akadémia az öt legtöbb szavazatot kapott jelöltet. Idén két új névvel változott a tavalyi jelöltek listája.

Jelölésszámok tekintetében rangidősnek számító Légli Ottó hetedjére került be legjobbak közé. Bemutatkozójában külön kiemelte, mennyire megtisztelő számára, hogy ennyi alkalommal érdemelte ki a szakma elismerését, támogatását. Jelöltség tekintetében követi őt a sorban Vida Péter szekszárdi borász, aki számára idén is nagy öröm, hogy borvidékét képviselheti. A tavalyi év után másodjára állhatott be a sorba Gálné Dignisz Éva szigetcsépi borász, aki az utóbbi években nemzetközi sikereket elért rosé boraival hívta fel magára a hazai közönség és borásztársadalom figyelmét. A szekszárdi Dúzsi Tamás „Rosékirály” idén először kapott jelölést, így Szekszárdnak ebben az évben dupla esélye van a díjra. Másik első jelölt Áts Károly tokaji borász, aki dűlőszelektált aszúboraival folyamatosan komoly elismeréseket vív ki a hegyaljai boroknak.

Mind az öt jelölt beszámolt az elmúlt években elért szakmai sikereiről, elismeréseiről, de a trófeák felvonultatása mellett fontos volt számukra a szakember emberi oldalának bemutatása is, így megismerhettük a borászok mögött álló családokat is. Dúzsai Tamás viccesen meg is jegyezte, hogy a borok mellett a másik szenvedélye a család, hiszen hét gyermeket nevelnek feleségével. A könnyebbség végett a három „régi” jelölt mutatkozott be először, hogy mintát szolgáltassanak az újaknak. A sor végére került Áts Károly ki is fejezte elkeseredését, mert a többieket hallgatva rádöbbent, hogy a borral kapcsolatos érzéseit már előtte mindenki megosztotta a hallgatósággal, mondandóját pedig közben teljesen elfelejtette. A biztató taps után azonban ő is feltalálta magát, így mind az öt borásztól frappáns és teljes bemutatkozást hallhattak az akadémikusok.

A prózai ismerkedést a jelöltek borainak kóstolása követte, melyhez hideg és meleg falatok társaságában lehetett már kötetlenebb beszélgetést folytatni a díjra esélyes borászokkal. Mindenki a legjobb oldalát hozta ezen a téren is. Áts Károly asztalánál a dűlőszelektált aszúk mellett megismerhették a „híres” Áts Cuvéét, de belekóstolhattak sokat dicsért furmintjába is. Dúzsi Tamásnál nem hiányozhattak a sokat emlegetett rosék mellől az ugyancsak nemzetközi díjas hosszú érlelésű vörösborai sem. Gálné Dignisz Éva fehérborai és vörösborai mellett ugyancsak elhozta világversenyt nyert Kékfrankos Roséját, így az érdeklődők a nemzetközi zsűri után először hasonlíthatták össze a szekszárdi és kunsági borvidék rosé remekeit. Gesztenyés, Landord, János-hegy! Sorakoztak sorban Légli Ottó balatonlellei borász legszebb borai. Vida Péter társaságában pedig lehetőségünk volt a La Vida borcsalád megkóstolására, mely a borászat prémium kategóriás nedűit foglalja magában.

Az este kiválóan sikerült, minden jelölt a legjobbat hozta. Nincs is már más hátra, mint a döntés, de azt hiszem ez a legnehezebb. Van, aki úgy latolgat, hogy Légli Ottó hetedik jelölése meghozza a támogatók kitartását és az idei Borászok Borásza díj után őt választják a legjobb bortermelőnek is. A statisztikák oldaláról nézve viszont ennek kicsi az esélye, hiszen eddig még nem fordult elő, hogy egyazon évben egy borász kapja meg a két legrangosabb elismerést. Sokan úgy vélik a szekszárdi Vida Péter a legesélyesebb, hiszen, ahogy ő mondta ez a díj egyben a borvidék elismerése is. Ezt az elméletet támasztja alá az is, hogy idén a borvidékről ketten is a jelöltek között vannak. Esetleg a sajtó által oly sokszor méltánytalanul mellőzött, őszinte és szókimondó Dúzsi Tamást éri a megtiszteltetés? Tényleg ennyire kezd divatba jönni Szekszárd, hogy 6 évvel Takler Ferenc megválasztása után ismét a borvidéké lehet a dicsőség? Mikor törik meg a jég? Az idén másodjára jelölt Gálné Dignisz Éva lehet az első nő a csúcsborászok arcképcsarnokában? Itt is közrejátszik azonban az is, hogy 2007-ben az ugyancsak kunsági borvidéki borász, Frittmann János kapta meg az Akadémia bizalmát. Létezik-e a háttérben egyáltalán olyan íratlan szabály, hogy hány évnek kell eltelnie egy borvidék életében két díj odaítélése között? Áts Károly esetében az ő személyes sikereit erősíti ez a nem létező analógia is, hiszen Tokaj-Hegyalja utoljára 2003-ban vihette haza a trófeát, amikor Árvay Jánost választották meg a legjobbnak.

Sok a kérdőjel, sok elméletet gyárthatunk, vizsgálhatjuk a jelöltek mögött álló szervezetek lobbierejét, nézhetjük nemzetközi és hazai sikereiket, de latolgatásaink mindaddig csak víziók maradnak, amíg december 3-án a Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra nem hozza idei döntését. Várjuk hát felcsigázva az eredményt, hiszen ez az előbbi okfejtésünk is jól mutatja, bármi megtörténhet…

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok