BECK JUDITH, A BOROK MESTERE

A burgenlandi Beck pincészet 2007 óta alkalmazza az ökológiai termesztési módszereket. Az idén lesz meg ennek az első igazi eredménye.

A Fertő tó északi része közelében lévő Golsban nem könnyű megközelíteni a Beck család pincészetét. Ez annak ellenére igaz, hogy a településen áthaladó út közvetlen szomszédságában van, ám a lejárót könnyű elvéteni. Az igazi borbarátok azonban már tudják a járást, s könnyen odatalálnak a Beck Judith vezette szupermodern pincészethez.
BECK JUDITH, A BOROK MESTERE

A borászat mestersége családi örökség, Judith édesapja, Matthias Beck, és édesanyja, Christine alapozták meg a vállalkozást még 1976-ban. Az öthektárnyi terület az évek során tizenháromra nőtt, ám további terjeszkedést már nem terveznek. Mondván, a minőség fontosabb a mennyiségnél.

Időközben a régi családi pince is szűknek bizonyult. Ezért épült meg 2005-ben az új szupermodern létesítmény, amely optimális feltételeket biztosít a szőlő feldolgozásához, a borok tárolásához. A talajadottságok miatt nem a föld alatt, hanem fölötte helyezkedik el, ezért légkondicionáló rendszer biztosítja az ideális hőmérsékletet.

A szőlőültetvények döntően a pince körül helyezkednek el. A magasabban fekvő, szeles, kavicsos területek kiválóan alkalmasak a pinot noir és a zweigelt, valamint egy másik tipikusan osztrák fajta, a St. Laurent termesztésére. Az alacsonyabban lévő, dél-nyugati fekvésű homokos, agyagos rész inkább a kékfrankosnak és a merlot-nak kedvez, míg a Fertő-tó közelében lévő részen inkább a fehér szőlők, valamint a zweigelt a jellemző. A Fertő-tó közelsége azonban nemcsak erre, hanem az egész szőlőterületre hatással van. Az átlagosan nagyobb mértékű napsugárzást a tó tükre nappal elnyeli, amit aztán éjszaka visszasugároz. Ezek a körülmények optimális feltételeket biztosítanak a borszőlő termesztéséhez.

A családi vállalkozásban a szőlőmunkák fő irányítója Matthias Beck, ám a biológiai védekezésért Uli a felelős, aki egyébként részt vesz a borkészítésben is. Ebben azonban Judithé a meghatározó szerep. Az értékesítés, az adminisztráció és a logisztika Christine feladata. A szőlő alapozza meg a borász munkáját, ezért már itt kiemelt figyelmet fordítanak a minőségre. A hektáronkénti viszonylag magas tőkeszám mellett erőteljes hozamkorlátozást alkalmaznak. 2007-ben kezdték meg az átállást az ökológiai termesztési módszerek alkalmazására, amihez hektáronként ezer euró támogatást kaptak. Saját maguk állítják elő a trágyázáshoz szükséges komposztot. A permetezéshez nem használnak szisztematikus peszticideket - gyom- és rovarirtókat, gombaölőket -, hanem csak természetes anyagokat, így például gyógyteafőzetet. A szüret is kézzel történik, s csak az egészséges szőlőt dolgozzák fel. Az ültetvény 90 százaléka kékszőlő, 10 százaléka fehér szőlő. A pincészetben évente mintegy 95 ezer palack bor készül.

A még ma is alig több mint harmincesztendős Judith Klosterneuburgban ismerkedett meg a borkészítés elméletével, majd Franciaországban Bordeaux-ban, Olaszországban Piemontban, valamint Chilében szerzett gyakorlati tapasztalatokat, majd hamarosan átvette a családi vállalkozás irányítását is. Az azóta készített, számos elismerést elnyert boraik már döntően az ő ízlését, stílusát tükrözik.

Komplex, elegáns, karakteres borok készítésére törekszik. Ebben fontos szerepet szán a hordóknak is, ám csak annyit, hogy a fa csak támogassa a folyamatot, s ne nyomja el a gyömölcsösséget. A hordós érlelést a fehérboroknál is alkalmazza, ugyanis az a véleménye, hogy ennek eredményeként karakteresebbek lesznek a borok, s hosszabb ideig képesek megőrizni értékeiket. Véleménye szerint a szőlő mellett a borban benne kell lennie annak a vidéknek, a talajnak, a mikroklímának, ahol az nevelkedett, csakúgy a borász személyiségének.

Már nagyon várja az idei szüretet, hiszen hivatalosan ez lesz az első alkalom, hogy immáron az ökológiai módszerekkel termesztett szőlőből készülhessenek el az új borok. Különösen a csúcsmunkák idején sok magyar vendégmunkást foglalkoztatnak. Hogy velük könnyebben szót értsen, illetve Magyarországon is könnyebben boldoguljon, Judith elkezdett magyarul tanulni, ám ez idő hiányában kissé háttérbe szorult. A kislánya azonban szorgalmasan tanulja nyelvünket.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok