Bebizonyosodott: a hárslevelű izgalmas fajta
2017. június 23-án rendezték meg az Országos Hárslevelű Borversenyt, amelyre számos borvidékről, több kategóriában neveztek hárslevelű borokat. A verseny eredményeit szemlélve újra bebizonyosodott, hogy ennek a szőlőfajtának milyen jól áll a természetes maradék cukor.
Somlói, villányi, tokaji, mátrai, balatoni, bükki és természetesen egri, debrői hárslevelűket is bíráltak a szakemberekből és borászokból álló bizottságok.
Minden nevezett kategóriában adhattak aranyérmet, de ezüstöt és bronzot is szép számmal osztottak ki, míg a nagy arany büszke nyertese idén Gecse István 2014-es évjáratú édes Debrői Hárslevelű bora lett. Az egyedi klíma, a talajadottságok és a tradíció együtt teszi egyedivé ezt a gyümölcsös, jellegzetes fehérbort, a debrői hárslevelűt, amely legtöbbször félédes kategóriában jelenik meg a piacon. Az érett szőlő összetett illatot és gazdag gyümölcsösséget ad a bornak, amit az élénk sav kellemesen egyensúlyoz ki.
„Nehéz dolga volt a zsűrinek, annyi szép hárslevelűt neveztek az idén, szerte az országból, a száraztól az édesig” – mondta Főczény András, a Verpeléti Hegyközség hegybírója. „14 arany- és sok ezüst-, valamint bronzérem született, a bizottságok elnökeinek véleménye szerint is kiegyensúlyozott versenyt tudhatunk magunk mögött.”
„A sajátos mikroklimatikus adottságnak köszönhetően a botritisz csodálatos ajándéka is lehet a természetnek” – fűzte hozzá Gecse István, a nagy aranyat nyert 2014-es, édes Debrői Hárslevelű borásza.
Bolyki János 2013-as évjáratú, Meta Téma I., II. és III. szüret nevű borai is ezüst- és aranyérmesek lettek a versenyen. „Három hárslevelűt küldtem be, ebből mindhárom érmet kapott. Ugyanarról területről, a 3,7 hektáros Középbérc-dűlőből származik a szőlő, és az évjáratuk is megegyezik. Amiben különböznek, az a szüretek időpontja. Három ütemben szedtük le a szőlőt, október közepén, végén és november elején, így egyre magasabb a borok maradékcukor-tartalma.”
Július 6-án, csütörtökön este 7 órakor, az Egri Bikavér Ünnep keretében kerül sor a díjátadóra, ahol az aranyérmet és különdíjat nyert borászoknak nyújtják át az elismeréseket. A rendezvénysorozat minden évben rengeteg vendéget vonz a városba, így a hárslevelű fajta is kiemelt figyelmet kap majd a borkedvelők oldaláról.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.