Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen

2019-09-13 | bama.hu

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen

Nagy a sürgés-forgás a pálinkafőzőknél, nem meglepő, hiszen a cefrefőzetési szezon kellős közepében járunk. Júliusban a cseresznyével, meggyel indult a szezon, majd következett a barack, az alma, a körte és legvégén decemberben a szőlő.



A tapasztalatok szerint kedvezett az időjárás a baracknak. Jóval több cefrét hoztak a tavalyihoz képest, de a cseresznyéből, meggyből kevesebb lett.

– Minden pálinkafőző más és más alsó limitet határoz meg, hogy mennyi cefrét főz ki. Nálunk ez 120 liternél kezdődik – mondta el lapunknak Kozma Erzsébet, a pellérdi pálinkafőzde üzemvezetője. – A cégünk 2012-től működik, javarészt 50-60 kilométeres távolságból jönnek főzetni, de mostanában érkeznek távolabbról is: Dombóvárról, Siófokról, Budapestről.

Azt is megtudtuk, mi a jó pálinka titka. Nem mindegy, hogy milyen minőségű gyümölcsből és miként készítjük a cefrét. Korábban a fáról lehullott, rothadt szilvákat, barackokat, almákat, körtéket gyűjtötték össze, ám az idők során jelentős szemléletváltozás történt. A jó, zamatos, finom pálinka érett, étkezésre alkalmas gyümölcsből készül, míg a rohadt gyümölcsből készült pálinka íze dohos. A másik fontos szempont, hogy a gyümölcsöt összezúzva tegyük egy zárható, műanyaghordóba. A cefrére is oda kell figyelni, naponta kevergetni kell, majd a leforrt cefrét légmentesen lezárva, megfelelő hőmérsékleten, hűvös helyen kell tárolni.

– Akkor jó, ha tükörképünket meglátjuk a tetején. Az öregek viccesen úgy mondták, utána már nem érdemes a cefrében gyönyörködni, teljesen le kell zárni a hordót, és inkább a szép asszonyokra kell figyelni – mesélte mosolyogva Kozma Erzsébet.

Egy-egy család alkalmanként 20-25 liternyi pálinkát főzet. A legtöbbet barackból, szilvából, szőlőből készítik, melyekből egy literhez 7-10 kilogramm szükséges.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok