AZ ÖRDÖG A RÉSZLETEKBEN BÚJIK MEG!....

2008-10-10 | www.boraszat.hu
AZ ÖRDÖG A RÉSZLETEKBEN BÚJIK MEG!....

A riportalany hozzászólása a http://www.origo.hu/itthon/20080822-a-pannonhalmifoapatsag-luxusipari-termekei-bor-likor-csoki-tea.html íráshoz

A cikkben sajnos sok bántó tévedés és félreérthető megfogalmazás szerepel.

A cikkíró riporter sajnálatos fogalomválasztása miatt - "luxusipar"- már a felütés félrevezető.

A luxus szót a beszélgetés során egyszer sem használtam, a termékeinket végig a "minőségi" jelzőõvel illettem. Lényeges ugyanis a különbség!

A luxus az, amit nem engedhet meg magának mindenki. A luxus nélkülözhető, nem biztos, hogy szükségünk van rá, vagy ha igen akkor is helyettesíthető egy ugyanolyan, fölösleges sallangok nélküli, tisztességes, másik termékkel, ami lényegesen olcsóbb!

A minőség pedig megbízhatóságot jelent. Az van benne, amit ráírtak! Használ, és nem szemfényvesztés! Tartós, nem pedig vacak!

Ha valaki ismeri a termékeinket és végiggondolja azokat, akkor tudja, hogy egyáltalán nem luxusról van szó!

Nyolcféle igazán jó gyógyteánk van. Van pld. vesetisztító, ízületi gyulladást csökkentő, van szívnyugtató hatású teánk. Nem tudom, hogy egy gyógytea miért lenne luxus!?

Van egy kiadónk, amelyik könyveket, irodalmi termékeket, folyóiratot jelentet meg. A szellemi életet élő, értelmiségi ember számára ezek munkaeszközök. Az olvasás, művelődés nem luxus!

De azt sem hiszem, hogy a minőségi csoki, egy pohár tisztességes bor, néhány csepp borecet a salátán, vagy egy kupica gyógynövénylikőr egy-egy családi alkalommal luxus lenne!

Ezek mind minőségi termékek, mert finomak, jó alapanyagból, tisztességes módon készülnek, igényesek, a beltartalom megfelel annak, amit a külső közvetít.

A minőség mellett pedig azért döntöttünk, mert mindig ezt csináltuk, és most is hosszútávon gondolkodunk. Hosszútávon gondolkodni, pedig egyáltalán nem luxus, hanem a jövő garanciája.

Nagyon bántó a sok téves adat az írásban!

1945 előtt a Főapátságnak nem 600 ezer hektár birtoka volt, hanem csak 60 ezer katasztrális holdja!

Ma nincs 650 hektár új ültetvényünk, ahogy azt a cikkben olvashatjuk (ez a szám a Pannonhalmi Borvidéken ma található összes termő ültetvény nagyságának felel meg).

Mindössze 52 hektár szőlőnk van és ebből csak 42 hektár az új telepítés.

A "ma már évi 300-350 ezer palackot adnak el" szintén téves adat! Majd ha az összes ültetvény termőre fordul, akkor lesz ennyi, de a 2007. évi szüretből még csak 200 ezer palack készül.

Nem a vállalkozási tevékenység eredménye 200 millió, hanem a vállalkozási tevékenység ÁRBEVÉTELE ennyi! Mindenki tudja, hogy az árbevétel nem egyenlő az eredménnyel, hiszen léteznek ráfordítások is, a költségeket szembe kell állítani az árbevétellel.

Ám leginkább az zavar, hogy a cikk épp a lényeget nem közvetíti!

Arra törekszünk ugyanis, hogy az adottságainkat kihasználjuk, újjáélesszünk értékes, ám feledésbe merült tradíciót, és ezáltal forrásokat teremtsünk a közhasznú szolgálatunkhoz!

Hiszen a Főapátság fő tevékenysége továbbra is a lelkipásztori szolgálat, az oktatás és a nevelés gimnáziumainkban és kollégiumainkban, az idősek és betegek gondozása szociális otthonainkban, a közgyűjtemények fenntartása, a kultúraközvetítés...

A cikk nem érzékelteti eddigi tapasztalatunkat sem, hogy ha a profán dolgokhoz spiritualitással közeledünk, akkor abból minőség és érték teremtődik! Erre a folyamatra pedig egyáltalán nem találó pl. a "szentség helyett nyereség" megfogalmazás.

A legbosszantóbb az, hogy mindez elkerülhető lett volna, ha publikálás előtt átolvasásra megkapom az anyagot.

Cirill atya (2008. augusztus 25.)

Kapcsolódó weboldal: http://www.origo.hu/itthon/20080822-pannonhalmifoapatsag-luxusipari-termekei-bor-likor-csoki-tea.html

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok