AZ ÉDES PEZSGŐK A LEGNÉPSZERŰBBEK
Régebben több tömény fogyott ilyenkor, most viszont a legnagyobb tavaszi ünnepen is kedvelt a pezsgő, jóllehet, évente összességében 10-15 százalékkal kevesebb fogy belőle, mint 4-5 esztendővel ezelőtt - állapították meg a Varga Pincészet szakemberei. Az olcsó importpezsgők nem véletlenül kerülnek olyan kevésbe: többségük alkoholtartalma alig 10 százalék, míg a hazai készítésűeké 12-13 százalék.
Ez is az oka annak, hogy megtorpant az importpezsgők keresettsége - a másik, hogy egyre jobbak a magyar borok és a magyarok ünnepi alkalmakra jó minőségű hazai borral koccintanak. Érdekes megállapításra jutottak a forgalmazók: a fogyasztók sokkal jobban szeretik száraz megjelöléssel fogyasztani az édes borokat és a pezsgőket. Magyarországon még mindig az édes pezsgők a legnépszerűbbek - ez a fogyasztás 70 százalékát teszi ki.
2002-ben az uniós szabályozás átvétele miatt megszűnt a pezsgőknél a félédes besorolás, ez utóbbiakat ma félszárazként kell megjelölni. Míg külföldön a száraz pezsgő a legdivatosabb, addig ez Magyarországon még nem jellemző. Sokan nincsenek vele tisztában, milyen ételekhez és alkalmakra illik pezsgőt inni. Az pedig végképp nem közismert, hogy ki találta fel a pezsgőt és körülbelül mikor - olvasható a hírlevélben. Dom Pérignon (1639-1715) apátsági pincemester egy véletlennek köszönhetően találta fel a pezsgőt.
Üvegpalackokba töltötte a még nem teljesen kierjedt bort és lezárta parafadugóval. "Néhány hónap múlva, amikor kibontott egyet a karácsonyi vacsorához, meglepve tapasztalta, hogy a szájában buborékok pattannak szét. A csillagokat iszom! - kiáltott fel a pincemester" - emlékeztet a kezdetekre a pincészet.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.