Aranyat ér a Carassia

2018-07-16 | Hírszerkesztő

Ismételte és felülmúlta a tavalyi sikert a magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészet. Az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC 2018) egy CARASSIA tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

Aranyat ér a Carassia

Az idén szeptemberben forgalomba kerülő, százszázalékban Chardonnay-ből készült CARASSIA Blanc de Blancs Brut Nature (0,75 l) változata kapott arany minősítést a szigorú ítészektől, a már forgalomban lévő CARASSIA Blanc de Blancs Brut (0,75 l) tétel pedig ezüstérmet szerzett, miután tavaly szintén ezüst minősítést kapott a forgalomba kerülő pezsgők között. Romániában, közelebbről Erdélyben készített pezsgő még soha nem ért el ilyen sikert.



Egy mester, öt barát

Az ezredforduló környékén idősebb Gál Tibor borász, mint a pinot noir magyar nagykövete megérezte, hogy kedves szőlője és más pezsgőfajták is jól megtalálják majd a helyüket a Szilágyságban. Tragikus halálát követően öt borkedvelő barát fogott össze, hogy a mester körvonalazta tervet életre keltse. A nemes cél érdekében betársult a Pannonhalmi Főapátság is, így alakult ki a magyarországi befektető csoport. A szilágysági terroir adottságai, a szakmai munka alázata, a minőség iránti elkötelezettség, az erdélyi pezsgős hagyomány felélesztése valamint az öt barát vállalkozási kedve egyszerre jelenik meg a CARASSIA jelképében, a szívekkel körbezárt csillagban.

A birtok és a pincészet

A huszonkét hektáron gazdálkodó Kárászteleki Pezsgőpincészet 2013-ben került fel a bortérképre. A falu fölötti déli fekvésű domboldalon ültetett összefüggő terület egy természetes “amfiteátrumot” alkot. A CARASSIA kizárólag saját ültetvényről származó szőlő felhasználásával, a kezdetektől pezsgő-alapbornak szánt termés kiválasztásával és megfelelő gondozásával készül. A pezsgő készítésekor kiemelten fontos, hogy a szőlő feldolgozása az ültetvény közvetlen közelében történjen. A 2015-ben Építőipari Nívó-díjat nyert pinceépületet eleve ennek figyelembevételével tervezték. Pezsgő csak tradicionális módszerrel, azaz palackban történő másodlagos erjesztéssel és érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.



A CARASSIA csillogása

Míg Champagne esszenciáját a mészkő, a Kárászteleki Pezsgőpincészet borainak egyediségét az agyagos-csillámpalás altalaj adja. Az észak-erdélyi szigethegységben minden feltétel adott a jó pezsgő-alapbor készítéséhez: hűvös klíma, különleges talaj, déli fekvésű dűlő és gonddal válogatott, korán érő pezsgő-alapfajták. Természetesen mindehhez hozzáadódik a törődés, a minőségre való törekvés és a részletekbe menő precizitás. Minden apró részlet kihatással van ugyanis a végeredményre: a szőlő metszése, a terméskorlátozás, a szüret időpontja, a könnyed préselés, az alapbor, a palackos másoderjesztés, a hosszú palackban történő érlelés. A CARASSIA egy kifejezési mód, amelyben a kárászteleki “Grand Cru” egyénisége köszön vissza. A tulajdonosok Észak-Erdély, a Szilágyság egyedi ízvilágát, különlegességét szeretnék megfogalmazni minden egyes kortyban és a régió nagyköveteként útjára bocsájtani minden egyes CARASSIA-palackot. A hűvös klímán a lassú érési folyamat a minőségi pezsgőkészítés két alapfeltételét – a magas savtartalmat és az alacsony cukorszintet – úgy tudja szavatolni, hogy közben időt és módot hagy a szőlő intenzív aromáinak kiteljesedésére is. 

A CSWWC az első és egyelőre az egyetlen verseny, ahol kizárólag pezsgőket értékel a világ jelenleg legelismertebb három pezsgőszakértője: Tom Stevenson, Essi Avellan, Master of Wine és Dr. Tony Jordan. A bíráskodásban, a három alapítón kívül, Márkus György Champagne és Burgundia szakértő is részt vesz. Idén, a 18 országból érkezett több ezer pezsgő között 116 arany és 128 ezüstérmet itéltek osztottak ki. 

A Pezsgő Világbajnokság honlapja: https://www.champagnesparklingwwc.co.uk/

A CARASSIA honlapja: www.carassia.eu

A CARASSIA pezsgőket Magyarországon a Bortársaság és a Pannonhalmi Főapátság forgalmazza.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok