ÁGYAS KÖRTÉT VÁLASZTOTTAK MAGYARORSZÁG LEGJOBB PÁLINKÁJÁNAK
A győztes a tiszaföldvári Szicsek Pálinkafőzde ágyas körtéje lett. Mivel a pálinka nevet csak a Magyarországon termett gyümölcsből, itthon készült párlatra lehet használni, tekinthetjük világbajnoknak is az ágyas körtét.
Szicsek János, a díjnyertes főzde tulajdonosa elmondta: a pálinka nem más, mint a főzőmester lelke. Meggyőződése, a pálinka néhány éven belül európai sikerital lesz. Ugyanígy vélekedett Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatója, az ő cseresznyepálinkájukat Champion-díjjal ismerték el, vagyis a cseresznyék között ez bizonyult a legjobbnak. A békési cég is szinte erején felüli fejlesztéseket hajt végre, hogy nemzeti kincsünk elnyerje méltó helyét az italok között.
Pezsgő- és borrendi lovagok között vonultak át szombaton Gyula belvárosán a Magyar Pálinka Lovagrend tagjai a várhoz, ahol a pálinkafesztivál zajlott. A színpompás menetben haladt Bencze József országos rendőrfőkapitány, valamint Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka is a pénzügyőr zenekar, majorettek és lovas huszárok kíséretében.
A pálinkalovaggá avatás előtt Bencze József elmondta: tíz évig volt a Vám és Pénzügyőrség rendészeti főigazgatója, és ebben a minőségében az ellenőrzés, az adóbeszedés határozta meg a pálinkához való viszonyát. Hangsúlyozta, a magyar csodát meg kell őrizni. Több pálinkát a lovagi cím miatt nem iszik, de annál többet dicséri majd a nedűt.
A várudvaron, a pálinkaverseny díjátadó ünnepsége előtt dr. Havassy Péter múzeumigazgató emlékeztette a népes hallgatóságot, hogy Harruckern János György 1731-ben hozta létre az első pálinkafőzdét a városban, a mai Gyulavári területén. Az idei versenyre a magyar pálinkák mellett a Vajdaságból, Erdélyből, Szlovákiából, Németországból is küldtek gyümölcspárlatokat.
A mostani rendezvény érdekessége az volt, hogy vezető gyümölcs-alapanyagul a meggy szolgált, de sokan készítettek italt erdei szamócából, áfonyából, berkenyéből, vadalmából is.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.