„ADNI, ADNI, ADNI és ADNI JÓ ÉRZÉS!” (Kaló Imre)

…egy élet munkáját, a munka árát és REMÉNYT

Kaló Imre egri kézműves borász szavai, egy mondatban fejezték ki a Hír TV szervezésében megrendezésre kerülő IV. Jótékonysági borárverés minden résztvevőjének meghatódottságát. A borászokét, akik életük egy részét ajánlották fel a felbecsülhetetlen családi gyűjtemények, eszmei értékkel bíró különleges vagy éppen ritka boraikon keresztül.
„ADNI, ADNI, ADNI és ADNI JÓ ÉRZÉS!” (Kaló Imre)

A licitálókét, akiknek köszönhetően 37 millió forint folyt be - 23 millió forint a Gundel étteremben árverésre került tételekből és 3,8 millió forint felajánlásból, valamint 7 millió forint a műsor nézőinek árverésre kínált 75 tételből és 2,5 millió forint, adakozásból. Leginkább mégis a befolyt összeg kedvezményezettje a Trautsch András közhasznú Alapítvány vezetői illetődtek meg, akik az adakozó borászok, vállalkozók és az együttérző jólelkű embereknek köszönhetően reményt, adhatnak sok kis életnek, akik függetlenek politikától, válságtól és erőt hitet adhatnak szüleiknek, hogy most, egy gazdaságilag nehéz időszakban is vannak még önzetlen, segítőkész emberek.

A rendezvény életre keltője és háziasszonya Borbás Mária szeretet és reményt ad időről-időre a rászorulóknak, idén az I. számú Gyermekklinika érintettjeinek. Munkájáért a Jótékonysági borárverésen résztvevő borászok hálásak mind az alapelgondolásért mind a jól szervezett rendezvényért - helyszín, meghívott vendégek, gördülékeny lebonyolítás. Az árverés nem csupán egy jótékonysági rendezvény, hanem egy nagyszerű kezdeményezés, mely összefogásra ösztönöz borászati és gazdasági szinten, mely ma fontosabb, mint valaha. Éppen ezért sok borász elengedhetetlennek tartja a személyes részvételt és jövőbeni támogatását fejezi ki.

Körképünkben 12 borász véleményének tükrében ismerhetik meg az árverés részleteit.

ÁRVAY JÁNOS
Árvay János Családi Pincészete (Rátka)

Árvay János a tokaji borvidék kiemelkedő borásza egyszerűen úgy fogalmazott, hogyha pontozni kellene az eseményt, akkor Ő maximális pontszámot adna. Megtisztelőnek érezte a licitálók nemes gesztusát, így Árvay Úr a borász szakmatársai nevében is, azon adományok felajánlóinak, akik licit nélkül adakoztak, illetve akik fennmaradó tétel hiányában nem tudtak licitálni, bort ajánlott fel, ezzel is meghálálva nagylelkűségüket.

Jótékony célra egy Árvay borválogatást kínált (Tokaji Aszú 5 puttonyos 1995, Tokaji Aszú 6 puttonyos 1997, Tokaji Szamorodni 1996), melyek közül talán a „’95-ös 5-ös” a legkiemelkedőbb, a Papyrus Rt. „Ezredvégi üzenet egy palack borban” elnevezésű, 2000-ben megrendezett versenyének Champion díjas, címkéjén egy különleges borcseppet ábrázoló bora. A bor különlegességét a rátkai termőhely titka adja, ahonnan a jövőben az Árvay Családi Pincészet készítésében mindenki számára hozzáférhető kincsek válnak kóstolhatóvá.

BOCK JÓZSEF
Bock Pince (Villány)

A villányi borvidék képviseletében, Bock József Úr is pozitív élményeiről számolt be. Nagylelkűnek találta, mind a felajánlott tételeket, mind az adakozás révén befolyt összeget, legfőképp a jelenlegi gazdasági helyzet tekintetében. A jótékony célon túl örvendetes számára, hogy olyan borászok képviseltették magukat, akik fontosnak tartják saját borvidéküket és ezáltal minden magyar bornak népszerűséget biztosítanak, mert ahogy elmondta: kell a magyar bornak a hírnév.

Az árverésen két Bock borra licitálhattak a résztvevők a Gundel étteremben és a nézők a képernyők előtt, egy 1997-es évjáratú Bock Cuvée matuzsálemre, valamint egy 2004-es évjáratú Cabernet Sauvignon Jammertal Selection dupla magnumra, melyek igazi uniqumok hiszen mindkét borból egyetlen palack készült.

FRITTMANN JÁNOS
Frittmann Borászat (Soltvadkert)

A 2007-es év borásza, Frittmann János meglepően nagyvonalúnak tartotta a várakozásokat is felülmúló adakozást. Bár a Kunsági borvidéket egyedül képviselte, reményét fejtette ki, hogy a jövőben, mind a borvidék, mind a legnagyobb magyarországi borrégió nagyobb szerephez jut, hiszen külföldi viszonylatban a nagy tételben termelő borvidékek érvényesülnek jobban. Mindamellett úgy véli, hogy a rendezvény az egész magyarországi borászat szempontjából prestige értékű.

A borárverésre felajánlott Frittmann Cabernet Sauvignon-Franc 2003-as bora többek között a XXX. Országos Borverseny és a VII. Nemzetközi Páneurópa Vörösborverseny aranyérmese volt.

GÁL TIBORNÉ
Gál Tibor Pincészete (Eger)

Gál Tiborné Asszony rendkívül jó kezdeményezésnek és magas színvonalon lebonyolított rendezvénynek tartja az eseményt, mely bemutatkozási lehetőséget kínál a médiában a kisebb borászatok számára is. Borbás Mária személyén és a műsoron keresztül a borászok, borászatok közelebb kerülhetnek a nézőkhöz, fogyasztókhoz.

A felajánlott Gál Tibor válogatás: Pajados Egri Bikavér 2002, Tibor 50 Egri Fehér Cuvée 2006, Egri Pinot Noir Síkhegy szűretlen 2004, Egri Kékfrankos 1994 GIA Kft.

A Pajados Egri Bikavér 2002 különleges házasítása a Kékfrankos, Syrah, Kadarka és Merlot fajtáknak. Érdekes kísérlete annak, hogy Cabernet fajták nélkül készüljön egy szép egri vörösbor. Az Egri Fehér Cuvée 2006 Gál Tibor 50. születésnapjára készített nagy fehérbor. Összesen 800 palack készült belőle; Viognier, Chardonnay és Pinot Blanc házasítása. Egri Pinot Noir Síkhegy 2004: a pinot noir fajtával Magyarországon elsőként a Gál Pincészet kezdett el komolyan foglalkozni. Ennek eredménye ez a dűlőszelektált tétel, szűretlen változatban. Az Egri Kékfrankos 1994 az 1993-ban megalakult pincészet második kékfrankosa, melyből 5000 palack készült. 1997-ben a Zürich-i Expovina borverseny ezüstérmese.



GERE ATTILA

Gere Attila Pincészete (Villány)

Gere Attila, akinek boráért a legmagasabb összeget ajánlották fel, maga is meghökkent az összeg hallatán. Kérdésünkre, hogy hogyan értékelte az estét, egy szóval válaszolt: Csodálatos. Hangjában még ekkor is érződött a meghatottság. Mind a szervezéssel, mind az adományokkal maximálisan elégedett volt, nem is remélte, hogy felajánlott bora ennyire megindítja a licitálókat. „Titkon reménykedtem a 1,5 millió forintos leütésben, de álmaimban sem gondoltam volna, hogy eléri a 2, majd leütéskor a 2,5 millió forintos összeget, sőt mindezt kétszer is.” Óriási sikernek tekinti az estét és úgy véli, hogy ez az érdeklődés a bora iránt az éveken át folytatott munkájuknak az eredménye, hiszen a borszeretők tudják, hogy a Gere Kopár igen magas színvonalat képvisel.

Kérdésünkre elárulta, hogy a felajánlott tétel a családi gyűjteményből származott. Minden jó évjáratban készítenek 5 darab magnum palackot, melyből három a családé, 2 pedig ilyen jellegű felajánlásokat szolgál. A felajánlott bor a Gere Kopár Cuvée 2000 Salamanzar volt, melyből csupán 8 darab 9 literes magnum lett palackozva.

HEIMANN ZOLTÁN

Heimann Családi Birtok (Szekszárd)

Heimann Zoltán, Tulassay professzor szavaival élve úgy érezte, hogy az eseményt áthatotta a szeretet, melynek gyakorlatilag alárendeltje volt a bor. A szekszárdi borász úgy véli, hogy szakmája olyan kivételes helyzetben van, melynek termékével, szolgáltatásával mosolyt csalhat az arcokra, örömöt szerezhet mind a szürke hétköznapokban, mind az ünnepi pillanatokban. Az árverés kapcsán ezt az érzést kétszeresen is megadhatta, mely eseményt jó környezetben, jól szervezett flott rendezvénynek tartott. Megtisztelő érzés volt számára, hogy a szekszárdi borvidék nagyjai mellett ajánlhatta fel első komoly borát, mely nem csak a pincészet szemszögéből, de a piacon is különlegesnek számít.

A felajánlott Heimann Barbár Cuvée 2006-os borból mindösszesen 38-at töltöttek dupla magnum palackba, amelyek csak ajándékba és felajánlásként kaphatók.

HORVÁTH JÓZSEF „RÁSPI”
Ráspi Borászat (Fertőrákos)

A Jótékonysági borárverés sikere rendkívüli örömmel töltötte el a soproni borászt, aki nem az árverésre kínált borokért felajánlott összegek értékét tartja fontosnak, hanem azt, hogy azok milyen célt szolgálnak. Ennek fényében saját maga által készített borai mellett más pincészetek borait is felajánlott.

A Ráspi pincészet felajánlásában a legkiemelkedőbb évjáratai a Ráspi Zweigelt 2004, a Ráspi Zweigelt 2006 és a Ráspi Kékfrankos Selection 2003 mellett igazi különlegességekre lehetett licitálni, így a Ráspi Cabernet Sauvignon 2003 matuzsálemre és a Külön kalapács alá került a Ráspi Kékfrankos Selection 2003 matuzsálem tételre, mely a Borbarát magazin első magyar ötcsillagos Kékfrankosa, egy igazi terroir bor. Ebből a matuzsálemből mindösszesen 3 darab készült.

A Pincészet továbbá az alábbi tételeket kínálta fel jótékonységi célra: Gia Egri Kékfrankos 1994 magnum; Gia Egri Bikavér 1999; Tiffán's Cuvée Carissimae Kopár-dűlő 1999; Gere & Weninger Cabernet Sauvignon 1996.; Gere & Weninger Villányi Phoenix Cuvée 1994; Weninger Soproni Kékfrankos Spern Steiner Barrique 2000; Vylyan Villányi Pinot Noir 2001; Gere Solus 2000; Szeremley Badacsonyi Kéknyelű 2002; Szepsy Tokaji Cuvée 1999; Hungarovin Tokaji Aszú Essencia 1976; Takler Szekszárdi Bikavér Reserve 2003; Takler Szekszárdi Bikavér Selection 2000; Szeremley Badacsonyi Kéknyelű 1996; Tiffán's Grande Selection Villányi Cabernet Sauvignon & Franc 2000.

KALÓ IMRE
Kaló Imre Borászata (Eger)

Kaló Imre így fogalmazott: „ Adni csak az tud, aki teremteni tud, aki nem tud teremteni az csak elvenni tud”. Elégedettségére az árverésen csupa olyan ember nyilvánulhatott meg, aki tud és akar teremteni, ezáltal élni az életet és lehetőséget adni másoknak is erre. A bor számára a legmélyebben gyökerező természeti kincs, mely szeretetet, barátságot, igaz megbecsülést jelent. Az árverés kapcsán a bor esélyt ad az értékteremtés világában.

Az árverésre 3 borkülönlegességet ajánlott fel: Kaló Olaszrizling főbor 2003 szűretlen, Kaló Cabernet Sauvignon 2000, Kaló Turán főbor 2002.

LUKA ENIKŐ

Luka Pincészet (Fertőrákos)

A soproni borász hölgy csodálatos eseményként élte meg az árverést, melynek eszmeisége rendkívül megható volt számára. Úgy érzi, hogy a felajánlások által kedvező nyilvánossághoz juthatott minden magyarországi, így az általa képviselt borvidék is.

Jótékonysági célra egy limitált szériás különleges jelentőségű bort kínált fel, mely esszenciája édesapja tudásának szeretetének és amelyet a 2004-es, bordeaux-i Challenge International du Vin-en bronzéremmel díjaztak.

POLGÁR ZOLTÁN
Polgár Pincészet (Villány)

A villányi borvidék borásza nagyra becsüli a Borbás Mária és munkatársai szervezői munkáját, az általuk megrendezésre került sikeres jó hangulatban, prominens licitáló kör előtt lezajló árverést. A bor minőségi értékével szemben elsősorban a tételekért felajánlott összeg érvényesült.

Polgár Zoltán fadobozban kínált fel az árverésre három, limitált szériás többszörös díjnyertes magnum válogatást. (Polgár Elixír Cuvée Barrique 1995 magnum, Polgár Elixír Cuvée Barrique 1997 magnum, Polgár Elixír Cuvée Barrique 2000 magnum), illetve a nézői licitre Polgár Cabernet Sauvignon 2003, Polgár Cabernet Franc Barrique 2000, Polgár Cuvée Barrique 2000, Polgár Cuvée Barrique 2003, melyek nem csak, hogy kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, de a Pincészet is csak limitált szériával rendelkezik a tételekből.

VESZTERGOMBI FERENC

Vesztergombi Pincészet (Szekszárd)

A neves szekszárdi borász is pozitívan értékelte a rendezvényt és őszinte elismerésének adott hangot, hogy egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben is ilyen szép eredményt tudtak elérni. Örömmel támogatta boraival a rendezvény nemes célját, bár tudja, hogy ezek a leütési összegek nem feltétlenül az adott bor piaci értékét jelenítik meg, de ez nem is baj, hiszen a felajánlás a lényeg és ha a felajánló ezért cserébe még egy szép és különleges bort is kap ez a borász megtiszteltetése.

A pincészet felajánlása egy Vesztergombi válogatás fadobozban (Vesztergombi Merlot Reserve Barrique 2003, Csaba Cuvée Reserve Barrique 2003, Vesztergombi Cabernet Sauvignon Reserve 2003, Vesztergombi Cabernet Franc Reserve 2003) volt.

A 2003-as évjárat először tette lehetővé, hogy az említett fajták mindegyikéből elkészüljön egy igen magas minőségű, kis darabszámú sorozat. Az 1992 óta egy-egy évjáratban megjelenő Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon mellett 2003-ban először jelent meg a Cabernet Franc is, és eddig egyedülálló módon négy magas minőségű bor csatlakozott a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasításával készült zászlósbor, a Csaba Cuvée mellé. Néhány év múlva egyenként is, de inkább együtt, különleges értéket képviselhetnek.

ZÖLDI-KOVÁCS ÁRPÁD

Béres Szőlőbirtok és Pincészet (Erdőbénye)

A Béres Szőlőbirtok és Pincészet nevében nyilatkozó birtokigazgató véleménye szerint sikeres volt az árverés, nagyon örülnek annak, hogy az általuk felajánlott bor igen tetemes összeggel tudta támogatni ezt a csodálatos kezdeményezést. Úgy vélik a nehéz gazdasági helyzet ellenére is nagyon szép összegek kerültek felajánlásra. Örvendetesnek tartja, hogy a tokaji aszúk magas árakon kerültek árverezésre, elmondta, hogy a licitálók között sok volt a tokaji bor kedvelő és látszott rajtuk, hogy szívesen áldoznak komolyabb összegeket is egy-egy tokaji tételért.

A Béres Szőlőbirtok felajánlása a Béres Natúr Esszencia az első 2003-as évjáratából származik, és soha nem került kereskedelmi forgalomba. Összesen 360 sorszámozott palack készült belőle. Kivételes alkalmakkor adják ajándékba ezt a tokaji különlegességet olyan kivételes embereknek, mint például XVI. Benedek Pápa Őszentsége.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok