A VILÁG BORATLASZA

2009-05-27 | metropol.hu
A boratlasz első kiadása még 1971-ben jelent meg, azóta hatszor frissült és egészült ki, követve a bor világának és a világ borainak változását. Az első kiadást még egyedül jegyezte Hugh Johnson.

Hugh Johnson több évtizede számít az egyik legismertebb és legelismertebb, a bor és szőlő témakörével foglalkozó szakírójának. Jancis Robinson (MW – Master of Wine – a borral foglalkozó tudományokat talán a legmagasabb szinten oktató intézménye) pedig az egyik legismertebb női szakíró.
A VILÁG BORATLASZA

Jöhetnek új trendek, fajták és feltörekvő boros nemzetek, egy biztos: nem úszhatják meg, hogy felkerüljenek Johnson és Robinson bortérképére.

Mire jó egy ilyen boratlasz?

Egyrészt megnézhetjük benne, hogy hazánk például hány oldalt kapott a kötetben és miként szerepel benne, vagy azt, mi ragadta meg a világ ültetvényeit és pincészeteit járó párost nálunk. Összehasonlíthatjuk például, hogy nyugati szomszédunk, Ausztria hol tart Magyarországhoz képest a szőlőtermesztésben, borkészítésben vagy akár a marketingben.

Olyan összehasonlító táblázatokat és adatokat is tartalmaz a kiadvány, amiből például kiderül, hogy mennyi bor készül a világban, melyek a meghatározó fajták és az ezekből készült bortípusok.

Attól függően, hogy mennyire ismert és mekkora területen helyezkedik el az adott borvidék, különböző részletességű térképeket találunk a világ borrégióinak bemutatásához. A két szerző kronológiai sorrendben írja le a szőlőtermesztés és a borkészítés történetét az ókortól kezdve egészen napjainkig. Érdekes szeleteket kaphatunk az emberiség szinte egész földi létét elkísérő borról, s ezáltal az emberről és a kultúráról is.

Szinte minden olyan információt tartalmaz az enciklopédikus kiadvány, amely közelebb viheti az olvasót a bor filozófiájához. Megismerhetjük belőle a fajták, az időjárás, a talaj és az emberi munka egyenkénti és összegző hatását a borra. Megtudhatjuk, hogyan vált egy magyar ember a kaliforniai szőlőtermesztés egyik kulcsfigurájává, de arra is fény derül, hogy mi a különbség a tradicionális európai és az évszádos hagyományok nélküli újvilági borkészítés között.

Mindezek mellett még azért is különleges A világ boratlasza, mert nemcsak a szakmának lehet segítségére, hanem minden olyan olvasót rabul ejthet, aki érdeklődik a bor, a kultúra vagy a történelem iránt a bor lencséjén keresztül.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok