A SPANYOL BORÁSZOK MAGASABBRA HÚZÓDNÁNAK A FELMELEGEDÉS MIATT
Spanyolországban nagyobb a szőlőtermesztésre szánt földterületek aránya, mint bárhol máshol a világon, épp ezért a mediterrán ország az "éghajlatváltozás frontvonalában van" - mondta Juan Francisco Cacho, a Zaragozai Egyetem borszakértője.
És bár borászok is tudják, hogy a szőlő szereti a napot, a túl nagy hőség árthat a megfelelő érésnek - mondta Cacho. A hőhullámok megfosztják a szőlőt a cukortól, míg azok az összetevők, amelyek a bor aromáját, állagát és színét adják, lassabban érnek be.
A spanyol borászoknak így két választásuk van: vagy előbb szüretelnek, amitől megfelelő alkoholtartalmú, de még mindig "zöld" lesz a bor, vagy később szedik le a gyümölcsöt, de akkor a jobb minőségű szőlő magasabb alkoholtartalomhoz vezet. "A borászok inkább kivárnak... A mai borok gyakran 14, 15, vagy akár 16 százalékosok is lehetnek a korábbi 12 százalékoshoz képest" - mondta a szakember.
A borászok több lehetőséget is vizsgálnak az érés lelassítására, ezek egyike hogy magasabbra költöztetik a termesztést. "Magasabban a szőlő kevesebbet szenved a hőségtől, az éjszakák hűvösebbek, ami lehetővé teszi a jobb érést" - mondta Mireia Torres, egy katalán borászat igazgatója. A nagyobb magasság a korábban legtöbbnek gondolt nyolcszáz méter helyett 15 éven belül akár az ezer métert is elérheti.
A borászok már vásárolják a magasabban fekvő földeket - számolt be Juan Francisco Cacho.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.