A PÁLINKA LESZ AZ ATTRAKCIÓ

Héderváron várhatóan szeptemberben nyílik a Magyarországon egyedülálló pálinkaudvarház, benne látványfőzdével és múzeummal.

Igazi turisztikai attrakció készül Héderváron: az egykori mozi épülete pálinkárium látogatóközpontnak, mintaboltnak, egyedülálló interaktív főzdének és múzeumnak ad helyet. Egy hónapja még javában folyt a felújítás az 1773-ban emelt épületen. A grófi kastélyhoz tartozó ingatlan eredetileg ispotály és orvosi lakás is volt, majd mozivá alakították.
A PÁLINKA LESZ AZ ATTRAKCIÓ

Az önkormányzati épületet évekkel ezelőtt a győri likőrgyár tulajdonosi köre vásárolta meg, hogy a környéken és az országban is egyedülálló látvány-pálinkafőzdét, múzeumot alakítson itt ki.

– Hédervárt nem csak gazdag történelmi múltja miatt választottuk. Dokumentumok sora bizonyítja, hogy az ország egyik legnagyobb lepárlóműhelye itt működött az 1800-as évek második felétől egészen 1945-ig. Héderváron állították elő a mezőgazdasági nyers párlatot és Győrbe vitték finomításra – indokolja választásukat Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója. Az egykori lepárló már csak romjaiban maradt fenn, viszont a szeszfőzdéről mára igazi ereklyének számító tárgyak, dokumentumok kerültek elő. Az egykori főzdéhez kötődő Radek Imre régi iratokat, számlákat, százados fokolókat adott át Barabás Attilának, ezek majd a pálinkamúzeumot gazdagítják.

Dokumentumok sora bizonyítja, hogy az ország egyik legnagyobb lepárlóműhelye itt működött az 1800-as évek második felétől egészen 1945-ig.

– A renoválás során találtunk rá a pincére, mely valószínű az orvos borospincéje lehetett, erre utalnak a bortrezorok. Itt pálinkakóstolásra lesz majd lehetőség. 1773-ból néhány téglát is sikerült megmenekítenünk, melyeket a főzőhelyiségben a falakon meg lehet tekinteni. A 240 négyzetméteres épületen teljes felújítást végeztünk, csak a régi falak, ablakok, zsalugáterek és a födém eredeti – meséli a vezérigazgató. A tágas ingatlan készen áll a korszerű berendezések fogadására. Energiatakarékos gyümölcsaszalókkal aszalt gyümölcsöt állítanak elő. A német gyártmányú, csúcstechnológiájú pálinkafőző berendezés is a napokban érkezik.

– Ma Magyarországon 38-féle gyümölcsből állítanak elő pálinkát, Héderváron 12–14-ből készülne. Elsősorban klasszikus pálinkákra gondoltunk, de például elképzelhető, hogy újdonságként csipkebogyóból is főznénk itt. Talán rum és whiskey lepárlásával is bővítjük majd a palettát – fűzte hozzá a szakember.

A beruházásra eddig mintegy ötvenmillió forintot fordítottak, az első ütemnél még pályázati pénz is rendelkezésükre állt. Várhatóan ősszel nyithatja ki kapuit a pálinkaudvarház. Barabás Attila szerint a Hédervárra és Szigetközbe látogató turistákra, biciklisekre számítanak, de Lipót vonzereje is hozhat vendégeket.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok