A LEGJOBB FURMINTOK

2010-02-08 | metropol.hu
A furmint az egyik legértékesebb magyar szőlőfajta, egyre több szép – száraz és édes – bor készül belőle, és ezt már nemcsak a borászok tudják, hanem egyre több lelkes borrajongó is. A Furmint Február egy olyan civil kezdeményezés, amelynek célja, hogy ezt az üzenetet minél több emberhez eljuttassa azáltal, hogy februárban a furmintok fogyasztására bátorít.

Nagyszerű érzés azt látni, hogy a magyar borpiacon igenis lehetséges az összefogás, a közös tenni akarás – számolnak be tapasztalataikról a szervezők, a Vinoport.hu Online Bormagazin munkatársai.
A LEGJOBB FURMINTOK

Bár a Furmint Február szempontjából az idei év még csak amolyan nulladik, mondhatni, próbaévnek tekinthető, már most is rengetegen látnak fantáziát az ötletben. Sokan támogatják a maguk eszközeivel a Furmint Február koncepcióját, a száz hektáron gazdálkodó nagyobb birtokoktól az alig egy-két hektárnyi szőlőt művelő kispincékig, a nagykereskedőktől a borszaküzletekig, az éttermesektől a szakújságírókig.

Az ötlet a Vinoport.hu lapigazgatójától, Kézdy Dánieltől ered: – Sokan sokat vitatkozunk arról, mely borok képviselhetik a legméltóbban hazánkat a külföldi piacokon, én azonban úgy gondolom, mielőtt világhódító útra indulnánk, itthon kell egy széles rajongó és értő tábort kialakítani. Ezért döntöttünk úgy, hogy a jelenlegi borkínálat alapján az általunk legkiemelkedőbbnek tartott szőlőfajta, a furmint mögé állunk, és megteszünk mindent azért, hogy minél többen megismerhessék a belőle készült kiemelkedő, magyar borokat.

Tóth Adrienn, a Furmint Február egyik szervezője szerint az elképzelés akkor lehet hosszú távon sikeres, ha az abban részt vállaló partnerek saját területükön a legkiemelkedőbbek közé tartoznak. Ha a hazai csúcspincészetek, éttermek, borkereskedők elkötelezik magukat a program mellett, az meghatározhatja a színvonalat, amelyet ez a szőlőfajta és a belőle készített kivételes borok megérdemelnek.

A Furmint Február keretében februárban furmintkóstolókat tartanak az ország több pontján, éttermek állítják a bort napi ajánlatuk középpontjába, a borkereskedések pedig furmintcsomagokat kínálnak vásárlóiknak. A hónap végén, február 25-én ezeken túl egy nagy furmintkóstolóra is sor kerül majd, ahol 30 magyar, vezető borász személyesen mutatja be száraz és félszáraz furmintjait. Különlegesség, hogy Ausztriából Rustról eljön bemutatkozni a Wenzel pincészet is és Heidi Schröck is. A cél az, hogy ebben a hónapban minél több ember döbbenjen rá mire, is képes ez az értékes és ígéretes szőlőfajta.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok