A KÖR KÖZEPÉN ÁLLOK…

Jut eszembe a régi nóta Mádon, hiszen a helyi eredetvédelmi egyesület idén is megrendezte hagyományos kóstolóját támogatói, barátai és partnerei részére. Ismerősök, régi barátok és meghívottak köszöntik egymást Budaházy Péter házának udvarán. Vannak, akik csak egy évben egyszer és csak itt találkoznak, vannak, akik napi kapcsolatban állnak, de egy közös bennük, teljes elkötelezettséggel hódolnak a mádi borászok által készített nedűknek.

Az idő kegyes, kora őszi naplemente, gyülekező tömeg. Közel 150-en vagyunk, ez már egy lagzinak is elmenne. A házigazda és felesége finom borokat, pogácsát kínál a csoportokba rendeződő vendégeknek. Hamarosan kezdetét veszi a pincében a kóstoló, ahol a Mádi Kör tagjai mutatják be legfrissebb boraikat.
A KÖR KÖZEPÉN ÁLLOK…

Legbelül kezdjük a sort, Árvay Pincészet. János és Angelika kínálja a borokat. Száraz Furmintot kóstolunk a 2009-es évjáratból. Nemrég lett palackozva, ezért még érdemes egy kicsit várni vele, de már most mutatja, hogy nem kell neki hosszú pihentetés. Nagyon szép bor, de ezt Jánoséktól „el is várjuk”. Én úgy sejtem ez lesz az egyik kedvencem a jövő nyáron…

Jánosék mellett Lenkey Gézával és boraival kvaterkáztam egy darabot. Elsőként a jól bevált „ivóbor” mellett döntöttem, hiszen barátok között az ilyesmi természetes. Az Élet Szép könnyed gyümölcsössége most is nagyon helyén van. Nem kellett azonban sokat unszolnia Gézának, hogy bemutasson Kis Családomnak is. Ez egy klasszikus desszertbor kiváló sav-cukor aránnyal. Miközben a bort kortyolgatjuk megérkezett Géza felesége, testvérei és gyermekei, úgyhogy együtt a kis család.

A sort folytatva a Barta Pince asztalánál is édes bor kóstolása mellett döntünk, hiszen ekkor már csatlakozott hozzánk Tallián Hédi is. Egy furmint-muskotály késői szüretelésű cuvéet kóstolunk és elismerően nézünk össze. Üde illat, gyümölcsösség és mellette a területre jellemző egyedi ízvilágú ásványosság. Súgva meg is állapítjuk Hédivel, hogy mondjon bárki bármit, itt ősz derekán jól esik egy kis édes simogatás. Nem vagyunk ezzel másként a házigazdánk borainál sem, ahol szintén egy késői szüretelésű bor mellett tesszük le a voksunkat. A Budaházy Pincészet kevés palackszámú borokat készít különös odafigyelés mellett.

Közben megtelt a terem, pedig lassan a műsor is kezdetét veszi, de még mielőtt felfelé vennénk az utunkat megállunk Török Bélánál és az eddigi sort folytatva egy 2009-es Zéta kívánkozik a poharunkba. Nem csalódunk, nagyon szép, harmonikus savak, szinte domborodik a nyelvünkön. Méltó befejezése a kóstoló sorunknak.

Ekkor a társaság már lassan elfoglalja helyét az udvaron felállított sátorban, ahol két gázégő nem engedi a boroktól kimelegedett vendégeket áthűlni. Persze, a felkészültebbek poharaik társaságában foglaltak helyet.

Budaházy Péter és Szepsy István köszöntik a mádi borok rajongóit, majd átadják a teret a zenei kultúrának. A négy vonósból és cimbalmosból álló zenekar hamar feltüzesíti a hangulatot. Zenéjüket a táncosok megkoreografált előadásai képesítik meg szemünk számára. A hangulat már most kiváló, pedig az est fénypontja még hátra van. A mádi borászok, bortermelők ugyanis meglepetéssel készültek és népviseletbe öltözve ropják a táncot a pódiumon. A színpad deszkáinak pattogását látva komolyan aggódom testi épségükért. Féltésem fölöslegesnek tűnik, mert a tribün állja a próbát. A siker fergeteges, a mámorító taps szűnni nem akaró! Nem hiszem, hogy a produkció után akár Orosz Gábor, vagy Lenkey Géza balett karrierre törne, de nem is ez a lényeg, hanem hogy ők szüret idején időt és energiát nem kímélve kitaláltak és a tánctanár segítségével véghez is vittek egy olyan produkciót, ami mindenki szívét mosolyra derítette. Többen telefonnal rögzítették a megismételhetlent, vagy mégsem. A fináléban ugyanis újra benépesítették a színpadot és morajló taps és ováció közepette újból előadták műsorukat az ősbemutató hálás közönségének. Nehéz a neveket így emlékezetből felsorolni (igyekeztem senkit sem kihagyni): Árvay János és lánya Angelika, Orosz Gábor és párja Tímea, Barta Károly és felesége Éva, Budaházy Péter és felesége Tünde, Lenkey Géza és Szarka László (Mád Hill Szőlőbirtok).

A nagysikerű előadást vacsora követte, melyhez a borászok tovább kínálták boraikat. A baconbe göngyölt csirkemellhez nagyon jól párosult Szepsy István 2007-es Hárslevelűje, melyből muszáj volt repetáznom. Az est többi része kötetlen beszélgetésekkel és baráti borozgatással telt.

A kóstoló másnap folytatódott a Mádi Kúria épületében, ahová már csatlakoztak a Mádi Kör többi tagjai is. Kiváló borok, remek étkek, vidám társaság és jó beszélgetések, ez jellemezte az estét. Egy szóval nagyon sikeres volt az idei bemutatója a Mádi Körnek és bízom benne, hogy a tokaji borok rajongói egyre több bort választanak majd az itt bemutatottak közül – így, az év vége felé közeledve – az ünnepi asztalokra.

Galériák:
1. nap
2. nap

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok