A KÖR KÖZEPÉN ÁLLOK…
Az idő kegyes, kora őszi naplemente, gyülekező tömeg. Közel 150-en vagyunk, ez már egy lagzinak is elmenne. A házigazda és felesége finom borokat, pogácsát kínál a csoportokba rendeződő vendégeknek. Hamarosan kezdetét veszi a pincében a kóstoló, ahol a Mádi Kör tagjai mutatják be legfrissebb boraikat.
Jánosék mellett Lenkey Gézával és boraival kvaterkáztam egy darabot. Elsőként a jól bevált „ivóbor” mellett döntöttem, hiszen barátok között az ilyesmi természetes. Az Élet Szép könnyed gyümölcsössége most is nagyon helyén van. Nem kellett azonban sokat unszolnia Gézának, hogy bemutasson Kis Családomnak is. Ez egy klasszikus desszertbor kiváló sav-cukor aránnyal. Miközben a bort kortyolgatjuk megérkezett Géza felesége, testvérei és gyermekei, úgyhogy együtt a kis család.
A sort folytatva a Barta Pince asztalánál is édes bor kóstolása mellett döntünk, hiszen ekkor már csatlakozott hozzánk Tallián Hédi is. Egy furmint-muskotály késői szüretelésű cuvéet kóstolunk és elismerően nézünk össze. Üde illat, gyümölcsösség és mellette a területre jellemző egyedi ízvilágú ásványosság. Súgva meg is állapítjuk Hédivel, hogy mondjon bárki bármit, itt ősz derekán jól esik egy kis édes simogatás. Nem vagyunk ezzel másként a házigazdánk borainál sem, ahol szintén egy késői szüretelésű bor mellett tesszük le a voksunkat. A Budaházy Pincészet kevés palackszámú borokat készít különös odafigyelés mellett.
Közben megtelt a terem, pedig lassan a műsor is kezdetét veszi, de még mielőtt felfelé vennénk az utunkat megállunk Török Bélánál és az eddigi sort folytatva egy 2009-es Zéta kívánkozik a poharunkba. Nem csalódunk, nagyon szép, harmonikus savak, szinte domborodik a nyelvünkön. Méltó befejezése a kóstoló sorunknak.
Ekkor a társaság már lassan elfoglalja helyét az udvaron felállított sátorban, ahol két gázégő nem engedi a boroktól kimelegedett vendégeket áthűlni. Persze, a felkészültebbek poharaik társaságában foglaltak helyet.
Budaházy Péter és Szepsy István köszöntik a mádi borok rajongóit, majd átadják a teret a zenei kultúrának. A négy vonósból és cimbalmosból álló zenekar hamar feltüzesíti a hangulatot. Zenéjüket a táncosok megkoreografált előadásai képesítik meg szemünk számára. A hangulat már most kiváló, pedig az est fénypontja még hátra van. A mádi borászok, bortermelők ugyanis meglepetéssel készültek és népviseletbe öltözve ropják a táncot a pódiumon. A színpad deszkáinak pattogását látva komolyan aggódom testi épségükért. Féltésem fölöslegesnek tűnik, mert a tribün állja a próbát. A siker fergeteges, a mámorító taps szűnni nem akaró! Nem hiszem, hogy a produkció után akár Orosz Gábor, vagy Lenkey Géza balett karrierre törne, de nem is ez a lényeg, hanem hogy ők szüret idején időt és energiát nem kímélve kitaláltak és a tánctanár segítségével véghez is vittek egy olyan produkciót, ami mindenki szívét mosolyra derítette. Többen telefonnal rögzítették a megismételhetlent, vagy mégsem. A fináléban ugyanis újra benépesítették a színpadot és morajló taps és ováció közepette újból előadták műsorukat az ősbemutató hálás közönségének. Nehéz a neveket így emlékezetből felsorolni (igyekeztem senkit sem kihagyni): Árvay János és lánya Angelika, Orosz Gábor és párja Tímea, Barta Károly és felesége Éva, Budaházy Péter és felesége Tünde, Lenkey Géza és Szarka László (Mád Hill Szőlőbirtok).
A nagysikerű előadást vacsora követte, melyhez a borászok tovább kínálták boraikat. A baconbe göngyölt csirkemellhez nagyon jól párosult Szepsy István 2007-es Hárslevelűje, melyből muszáj volt repetáznom. Az est többi része kötetlen beszélgetésekkel és baráti borozgatással telt.
A kóstoló másnap folytatódott a Mádi Kúria épületében, ahová már csatlakoztak a Mádi Kör többi tagjai is. Kiváló borok, remek étkek, vidám társaság és jó beszélgetések, ez jellemezte az estét. Egy szóval nagyon sikeres volt az idei bemutatója a Mádi Körnek és bízom benne, hogy a tokaji borok rajongói egyre több bort választanak majd az itt bemutatottak közül – így, az év vége felé közeledve – az ünnepi asztalokra.
Galériák:
1. nap
2. nap
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.