A HELYI ALAPANYAGOKON VAN A HANGSÚLY - SLOW FOOD ÜNNEPEK MAGYARORSZÁGON

Szerte a világon kisebb és nagyobb közösségek gyűltek össze év végén a Slow Food legnagyobb ünnepe, a Terra Madre nap tiszteletére. Ezeken az alkalmakon a helyben, fenntartható módon termelt és készített élelmiszerek, illetve készítői játszották a főszerepet. 

Az idén második alkalommal megrendezett Terra Madre napon több, mint 1000 rendezvény keretében ünnepelték a résztvevők az alapanyagok változatosságát és a gasztronómia sokszínűségét.
A HELYI ALAPANYAGOKON VAN A HANGSÚLY - SLOW FOOD ÜNNEPEK MAGYARORSZÁGON

A programba bekapcsolódó 100 ország közé tartozott hazánk is. Budapesten, Kerekegyházán, Pécsett és Tokajban is összegyűltek a helyi Slow Food csoportok, hogy együtt élvezzék és népszerűsítsék a kis, kézműves élelmiszerkészítők hagyományos termékeit.

A rendezvények helyszínei, az általuk kiemelt élelmiszerekhez hasonlóan, sokszínűek voltak, hiszen farmok, otthonok, éttermek, iskolák szolgáltatták a Terra Madre színtereket. Függetlenül attól, hogy nagyvárosokban vagy eldugott falvakban került sor az eseményre, mindegyik program különböző volt, így tükrözve az adott hely földrajzi adottságainak és gasztronómiai hagyományaink egyedi kombinációját. Magyarországon több Slow Food csoport nyilvánította ki elkötelezettségét egy közös étkezéssel a „jó, tiszta és fair” élelmiszerek iránt 2010 végén.

A Slow Food Central Budapest egy vacsorát rendezett, amelynek középpontjában egy helyi, biatorbágyi sajtkészítő termékei álltak. A vacsora minden fogásába valamilyen módon helyet kaptak a Pozsa Panni által kézzel készített sajtok, és természetesen az egyes ételeket a hozzájuk illő, régióból származó borok kísérték.

A Slow Food Kerekegyháza december 10-én napközben rendezte meg a Terra Madre programot, amelyet a Móra Ferenc Általános Iskola aulájában jó hangulatban tartottak ételkészítéssel, vetítéssel, beszélgetéssel egybekötve. Este a Slow Kultur jegyében a Rendek Tanyán betlehemeztek. Mindkét helyszínen 150-160 ember volt jelen. Már második éve kapcsolódnak be a nemzetközi eseménysorozatba. Fontosnak tartják, hogy a Föld Anya napot összekapcsolják valamilyen kulturális eseménnyel.

A Slow Food Pécs-Pannonia tagjai Terra Madre vacsorájukon régi, hagyományos, magyar recepteket elevenítettek fel abból a célból, hogy azokra felhívják a figyelmet, így őrizve meg őket a jövő generációinak. A harmincöt magyar és külföldi vendégnek óriási meglepetést jelentett, hogy a magyar konyha a valóságban milyen változatos, és mennyivel többet mutathat, mint a pörkölt és a töltött káposzta. 2011-re úgy tervezik, hogy ennél is nagyobb létszámot megmozgató rendezvényt tartanak, jobban bevonva a helyi élelmiszer termelőket.

A Slow Food Tokaj közös vacsorájának mottója „A zempléni erdők ízei“ volt. A borvidék erdői gazdagok vadakban, így a menüben szarvas sonkát, vadnyúlpástétomot és vaddisznósültet kóstolhattak a résztvevők. De Baranczó Attila séf a környéken található gombákról sem feledkezett meg, és az áfonyát, illetve a hecsedlit is felhasználta a főzés során. A környéken élő kistermelők ugyanis remek kézműves lekvárokat készítenek csipkebogyóból, kökényből, áfonyából, somból. A tokaji csoport egyik célja, hogy az ilyen, helybeli különlegességeket készítő termelőket felfedezze, és segítsen termékeik eladásában.

A helyi illetőségű események mellett az idei Terra Madre napnak egy központi projektje is volt, amely az 1000 Afrikai Kert nevet viselte. A világ különböző pontjain működő csoportok adományokat gyűjtöttek, amelyek segítségével a Slow Food ezer kertet hozhat létre az afrikai kontinensen, ezek a fejlődő országok kisebb közösségeit és iskoláit támogatják, illetve munkalehetőséget és megélhetést biztosítanak az ott lakóknak.

Mi a Slow Food?


A Slow Food egy non-profit, ún. öko-gasztronómiai szervezet, amely a tagjai által befizetett díj révén működik. A mozgalom célja, hogy támogassa a jó, tiszta és fair élelmiszereket és azok készítőit. A jó, esetünkben egy olyan étrendet jelent, amely friss és szezonális alapanyagokat használ fel, amelyek kötődnek az egyedi, helyi hagyományokhoz. A tiszta kifejezéssel a környezet és az emberi szervezet iránt tiszteletet tanúsító technológiák fontosságát kívánják kifejezni. Míg a fair annak fontosságára utal, hogy milyen lényeges a kistermelők számára a megfelelő körülmények biztosítása, amelyek lehetővé teszik, hogy elérhető áron kínálhassák termékeiket a fogyasztóknak.

Tovább információk:

Slow Food Central Budapest
Tóth Adrienn
Telefon: 06-30-740-8261
Email: toth.adrienn@vinoport.hu
Facebook: http://www.facebook.com/#!/pages/Slow-Food-Central-Budapest/122023341195698?v=wall

Slow Food Kerekegyháza
Rendek Lászlóné Olga
Ökogazdaság - Tanyamúzeum
6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 81.
Telefonszám: 06-76-710-962, 06-20-386-2522
Email: olga.rendek@gmail.com
Web: www.okomuzeum.hu, www.biotanya.hu

Slow Food Pécs-Pannonia
Claudi Mari
Email: info@slowfoodpecs.eu
Web: http://www.slowfoodpecs.eu/

Slow Food Tokaj Convivium
Wille-Baumkauff Márta
Cím: 3881 Abaújszántó Béke u. 111
Telefon: 47 330 567
E-mail: pendits@t-online.hu

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok