A Grand Tokaj dűlőszelektált 6 puttonyos Tokaji Aszúja lett az Országház Bora 2018-ban

2018-06-06 | Hírszerkesztő

Ünnepélyes keretek között adták át ma 13:00-kor az „Országház Bora 2018” borverseny díjait az Országházban. A kiválasztást második alkalommal hirdette meg az Országgyűlés elnöke, melynek célja a felhívás szerint, hogy „hazánk kiemelten jó minőséget biztosító italai képviseljék reprezentációs alkalmakkor a magyar Országgyűlést”. A kiválasztás keretében összesen 8 kategóriában keresték azokat a kiemelkedő minőségű magyar borokat, melyeket az Országházban különböző fogadások, külföldi delegációk látogatása alkalmával fognak felszolgálni az elkövetkező év során.

A Grand Tokaj dűlőszelektált 6 puttonyos Tokaji Aszúja lett az Országház Bora 2018-ban

Az idei évben „Tokaji Aszú” kategóriában a Grand Tokaj bora bizonyult a legjobbnak. Az első kiválasztás alkalmával a borászat 2013-as évjáratú 6 puttonyos Tokaji Aszúja viselhette a megtisztelő címet, most ismét a Grand Tokaj-t illette az elismerés, szintén egy 2013-as évjáratú 6 puttonyos - ezúttal dűlőszelektált - tételéért, mely a vállalat saját tulajdonú terütéről, a tarcali Szarvas dűlőből származik. Az elismerést a vállalat főborásza, Áts Károly vette át, kinek keze munkáját számtalan hazai-és nemzetközi elismerés dicséri, melyekkel több száraz és édes borát jutalmazták az évek során.



A most kitüntetett bort az évben korábban már az egyik legjelentősebb nemzetközi borversenyen, a Mundus Vini 2018-as tavaszi kóstolóján nagyarany éremmel, egyben az első kategóriagyőztes „Best of Show Hungary”, azaz „Legjobb Magyar Bor” díjával is jutalmazták, emellett az idén két rangos francia borversenyről is, a tavalyi évben pedig a nemzetközi borszakma legrangosabb versenyéről a Decanter World Wine Awards-ról is 1-1 aranyéremmel térhetett haza.

 

Már 2013-ban látszott Tokaj-Hegyalján, hogy az akkori szüretből származó Tokaji Aszúk kiemelkedő minőségűek lesznek: a csak Tokaj-Hegyaljára jellemző különleges mikroklíma gondoskodott a szőlő természetes aszúsodásáról. A 2013-as Tokaji Szarvas Aszú 100%-ban saját, dűlőszelektált szőlőből készült, amely a Grand Tokaj tarcali Szarvas dűlőjéből származott, ahol a botrytis által teljesen átszőtt, kiváló aszúszemeket sikerült szüretelni.

A 214 g/l cukor tartalmú borkülönlegesség főleg Furmint és Hárslevelű aszúszemekből és teljesen Furmint alapborból készült limitált mennyiségben, amely a borászat Szegi pincéjében több, mint 18 hónapig érlelődött zempléni tölgyfa hordóban. Illatában megtalálható a löszös terroir jelleg, mellette körte és szárított kamilla, grillázsos narancshéj, botrytis és az új fahordó enyhe füstössége mutatkozik. Ízében körtebefőtt és birsalmasajt dominál, de a kamillatea és az érett narancs is megjelenik. A krémesség és a mézes jegyek mellett, az érett szőlő-és aszúszemek jellege is szépen jelenik meg ebben a dűlőszelektált borban. A 2013-as év sajátosságai, a sok napsütés és a meleg hatása, a Szarvas dűlő löszös talajának melegsége a bor ízvilágában is érezhetően megtalálhatóak. Ezek az érett, meleg ízek szépen veszik körül a borban lévő gyümölcsösséget.

Garancia a hagyomány és a modern borkultúra elvárásai közötti harmóniára, ezzel együtt a minőségre is a társaság főborásza, Áts Károly személye, akinek a felügyelete alatt e palackba zárt remekművek készültek. Áts Károly maga is az egyik „legnagyobb név” a szakmában, 2012-ben az „Év bortermelője” címet elnyert szakember 2013. tavaszán igazolt a Grand Tokaj Zrt.-hez, azóta folyamatosan hozza a nemzeti tulajdonban lévő borászattal rangos hazai és külföldi elismeréseket.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok