A Frittmann Borászat lett az Év Pincészete 2015-ben!

2015-09-08 | Hírszerkesztő

Az egyik legrangosabb hazai szakmai díjat Frittmann János és Frittmann István nevével fémjelzett kunsági borászat nyerte el – ők úgy vélik, „könnyű, gyümölcsös borokban ez a régió az egyik legjobb”.

Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, borai már számtalan hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottak.

A Frittmann Borászat lett az Év Pincészete 2015-ben!

„Az elmúlt közel egy évtizedben rengeteget változott a Kunsági Borvidék megítélése, a piac felismerte, hogy a könnyű, gyümölcsös borokban a mi régiónk az egyik legjobb” – mondta el Frittmann János, az Év Pincészete 2015 díj ünnepélyes átadóján, 2015. szeptember 08.-án, Soltvadkerten. A borász szerint mára több új alföldi pincészet is kiváló borokkal jelent meg a nagyközönség előtt, így nem lehet véletlen, hogy két éve Gálné Dignisz Éva, szintén kunsági borász lett az Év Bortermelője, míg tavaly szintén a Duna Borrégióban tevékenykedő hajós-bajai Koch Pincészeté lett az Év Pincészete elismerés.



„Ha te azt mondod, az Alföldön csak pancsolt bor van / Mondok valamit hülyegyerek, ott van a Frittmann” – a Bëlga együttes mára legendássá vált boros dala felhelyezte a fiatalok térképére is a borászatot. Ráadásul, kevesen mondhatják el magukról, hogy megkapták Magyarország talán két legfontosabb borászati díját: az Év Bortermelője és az Év Pincészete elismeréseket. Ez eddig csak Bock Józsefnek, Thummerer Vilmosnak, Garamvári Vencelnek, Kamocsay Ákosnak (Hilltop) és Konyári Jánosnak (IKON) sikerült. Frittmann János az első alföldi borász, akit így, „duplán” is elismertek.

 

A Frittmann Testvérek Kft igazi családi vállalkozás: István végzi a szőlészeti munkákat, felügyeli az üzemben a munkákat, míg testvére, János a „fiúkkal” – vagyis a testvérpár borász végzettségű gyerekeivel, Tamással és Péterrel – a borkészítésért, pincemunkálatokért felel, illetve a kereskedelmet is ő szervezi. János lánya, Anita a marketingmunkálatokat és a vendéglátás feladatait látja el, amelyekből Frittmann Jánosné és Istvánné is kiveszi a részét.

„Külföldön, a furmint mellett az illatos magyar fajtákkal, a cserszegi fűszeressel, az Irsai Olivérrel lehetne nagyot dobni, mert ebben a ligában az élmezőnyben vagyunk, ahogyan a rozéinkkal is” – vallja Frittmann János. Igaza lehet: a Wall Street Journal idén áprilisban elismeréssel írt a Frittmann cserszegiről, így valóban lehet a magyar fajtáknak keresnivalójuk a külföldi piacokon. A borász a cserszegi fűszeres fajta nagykövete is – a híres magyar szőlészeti szakember, Bakonyi Károly, a fajta nemesítője nevezte ki annak.

 

A Frittmann Borászat munkáját és kiváló borait a szeptember 08.-ai díjátadón Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára, Szőke Sándor az MSZBSZ elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő és Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere is méltatták.

 

 

A Frittmann Borászat eddigi eredményei közül néhány fontosabb díj, elismerés (válogatás)

2015-ben a Frittmann Borászat az Év Pincészete.

2007-ben Frittmann János lett az Év Bortermelője.

2015-ben a világ egyik legnagyobb nemzetközi borversenyén, a Vinitaly-n „Gold” Ezerjó pezsgőjük Gran Menzione elismerést kapott.

2013-ban a X. Magyarországi Újborversenyen a legeredményesebb pincészet.

A rozé borok világversenyén, a Le Mondial du Rosén többször is szerzett arany- és ezüstérmet friss rozéik valamelyike.

Cserszegi fűszeresük és Irsai Olivérjük több évjárata aranyérmet szerzett hazai és nemzetközi versenyeken, például a VinAgorán, a Decanter World Wine Awardson, a cserszegi fűszeresről a Wall Street Journal idén lelkendezve írt, Frittmann János e fajta nagykövete.

A Generosa szőlőből készült borukkal hazai borversenyen nyertek már aranyérmet, de az International Wine Challenge-en is jól szerepelt annak 2013-as évjárata.

FriSecco fehér gyöngyözőboruk aranyérmes lett a Média bora versenyen, de a Gyöngyöző borok első országos versenyén is.

Rajnai rizlingjük 2013-as évjárata a 2015-ös International Wine Challenge-en és a VinAgorán is jól szerepelt.

Fahordós érlelésű ezerjójukkal a VinAgorán aranyérmet szereztek, a VinItalyn a saját kategóriájában a harmadik legjobb eredményt érte el.

2011-es Merlot-juk tavaly Bács-Kiskun Megye vörösbora lett, de számtalan más megmérettetésen is aranyérmet kapott.

2012-es kadarkájuk pedig több arany, sőt, nagy aranyérmet is szerzett.

Cabernet Sauvignon-Franc házasításuk korábbi évjárata régiós és országos versenyeken több aranyérmet szerzett, sőt, a Külügyminisztérium válogatásába is bekerült.

 

Frittmann János

-          57 éves

-          1977-ben végzett Nagykőrösön a helyi élelmiszeripari szakközépiskolában

-          1982 óta foglalkozik hivatásszerűen szőlészettel és borászattal

-          A Frittmann Borászat fő szőlőfajtái: cserszegi fűszeres, Generosa, kékfrankos, ezerjó, Irsai Olivér

-          Az éves termelés 6-800 ezer palack

-          Legbüszkébb: „ezerízű” ezerjójára, amelyből kiváló pezsgő is készül, valamint az általa népszerűsített Generosa borra és természetesen a Cserszegi fűszeresre

 

Háttérinformációk a Frittmann Borászatról

A soltvadkerti Frittmann Borászat Magyarország legnagyobb borvidékén, a Kunsági Borvidéken, 53 hektáron készíti számtalan hazai és nemzetközi borversenyen arany- és nagyaranyéremmel elismert világszínvonalú borait, gyöngyöző borait és különleges, ezerjóból készült pezsgőjét. Frittmann János az első alföldi borász, akit elismertek a legrangosabb hazai borász-elismeréssel – 2007-ben lett az Év Bortermelője. Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar Bor Akadémia alelnöke.

 

Az Év Pincészete-díj

A díjat 2002-ben alapította a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége. Az Év Bortermelője-elismerést többnyire családi borászatok és kiemelkedő borász személyiségek kapják, míg az Év Pincészete-díjjal a magyar borászatban irány-és mértékadó, legalább relatíve nagyobb birtokról szüretelő pincészetek munkáját kívánták elismerni.

Az eddigi díjazottak

2015 Frittmann Borászat, Kunsági Borvidék

2014 Koch Borászat, Hajós-Bajai Borvidék

2013 Ikon Pincészet, Balatonboglári Borvidék

2012 Mészáros Borház, Szekszárdi Borvidék

2011 Thummerer Pincészet, Egri Borvidék

2010 Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalma-Sokoróaljai Borvidék

2009 Szöllősi Pincészet, Ászár-Neszmélyi Borvidék

2008 Vylyan Zrt, Villányi Borvidék

2007 Bock Pincészet, Villányi Borvidék

2006 Garamvári Szőlőbirtok, Etyek-Budai Borvidék, Dél-Balatoni Borvidék

2005 Disznókő, Tokaj-Hegyaljai Borvidék

2004 Neszmély Hilltop Borászati Zrt, Ászár-Neszmélyi Borvidék

2003 Oremus Szőlőbirtok, Tokaj-Hegyaljai Borvidék

2002 Nagyrédei Szőlőskert Rt., Mátraaljai Borvidék

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok