A CHILEI CONCHA Y TORO TOVÁBB FEJLESZT

A CHILEI CONCHA Y TORO TOVÁBB FEJLESZT

A chilei cég nyeresége az elmúlt évben megduplázódott. A világ egyik legnagyobb borászata a tavalyi eredmények folytatódását újabb befektetésekkel alapozza meg. A sikerekben a marketing is komoly szerepet játszik.

A vállalatvezetők napokban elhangzott bejelentése szerint a Concha y Toro borászat az idén 60 millió dollárt költ újabb területek vásárlására és a technológiai színvonal javítására. (Tavaly főleg a feldolgozói és tárolói kapacitások bővítésére fordított 64 millió dollárt.)

Az 1883-ban Pirque községben (Maipo) alapított Vina Concha y Toro, amely 1922 óta működik részvénytársaságként, jelenleg 8 chilei borvidéken 6.800 hektárnyi szőlőt tart művelés alatt 38 különböző területen, valamint van 6 birtoka, összesen mintegy 1.000 hektáron az Andok argentínai oldalán is. Chilében 9, Argentínában 2 feldolgozó üzeme működik, amelyek teljes kapacitása 2,64 és 0,28 millió hl (előállítás és tárolás).

A chilei területek mintegy 80%-áról szüretelnek termést, amelyet (elsősorban Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenére, Chardonnay és Sauvignon Blanc fajtákat) lényegében csak a minőségi boraik előállításához hasznosítanak, de a legmagasabb kategóriák és a pezsgőjük esetében a felvásárolt szőlő aránya eléri a 70%-ot . A termékskála alacsonyabb szintjeihez szükséges alapanyagot kizárólag más szőlőtermesztőktől szerzik be. A áruskála meglehetősen széles, a Concha y Toro és a másfél évtizede leányvállalataként létrehozott Cono Sur borászatok közel 20 márkával dolgoznak, amelyek a dobozos csomagolásban forgalmazott, olcsó asztali bortól a néhány száz kartonnyi tételben előállított, egészen magas árfekvésű ikon termékig terjed. Ez utóbbi az Almaviva márka, amelyet a francia Barón Philippe de Rothschild borászattal közösen 1997-ben alapított pincészet állít elő és többnyire 95 pont körül szokták értékelni a tekintélyes nemzetközi szaklapok ( a 2003-as évjáratbelit nemrég ennyire tartotta Robert Parker magazinja is).

A Vina Concha y Toro az elmúlt évben a teljes chilei borexportból 35%-kal, a hazai eladásokból 30%-kal részesedett. A cég bevételei 2007-ben 528 millió dollárt tettek ki, amelynek 70%-át a kivitel adta. Ez tavaly mennyiségben 28%-kal, értékben 36%-kal volt magasabb a megelőző évinél. A külföldön értékesített borok esetében nőtt a magasabb minőségűek részaránya, aminek következtében átlagosan 7%-kal jobb áron keltek el termékeik. A vállalat nyeresége egy év alatt megduplázódott és közel 35 millió dollárt ért el.

A Concha y Toro borait jelenleg a világ mintegy 120 országában lehet megvásárolni, amelyek jelentős része ( 2 milliónál is több karton) a Casillero del Diablo márkanév alatt kel el. A sorozat csúcsterméke a Reserva Privada (65% Cabernet Sauvignon, 35% Syrah), amely mellett 6 vörös és 4 fehér fajta, valamint 1 rosé szerepel a kínálatban. A Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2005 több értékelés szerint is a világ talán legjobb ár-érték arányú bora.

A sikerek kulcsembere sokak szerint a cég 55 éves vezérigazgatója, Eduardo Guilisasti, aki már két évtizede tölti be ezt a posztot. Korábban, amikor őt is a világ legbefolyásosabb borászati szakemberei közé sorolták, egy róla szóló újságcikk arról is említést tett, hogy "nemcsak a szenvedély hajtja, hanem az Opus Dei rendes tagjaként lelki elhivatottsága is". Többen vannak azok is, akik a "zseni" borász, Ignacio Recabarren szerepét méltatják, aki egyebek között a carmenére fajta egyik csúcsborát (Carmin de Peumo) is jegyzi. A Concha y Toro utóbbi időkbeli teljesítményét elemző egyik írás viszont azt emeli ki, hogy a kiemelkedő eredmények elérésében "az agresszív marketing kampányok" is jelentős szerepet játszanak. (A Casillero de Diablo bevezetésére - megfelelő promóciós akciókkal - annak idején egyidejűleg 30 országban került sor.)

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok