A BORUTAK A BOR KULTÚRÁJÁRÓL SZÓLNAK

A borkóstolók, borutak nem a lerészegedésről, hanem éppen ellenkezőleg, a kultúrált borfogyasztásról, a bor kultúrájáról szólnak. Egyre több pincészet szervez borakadémiát is, ahol az érdeklődők elsajátíthatják a borkóstolás alapfogásait.

Egyes borvidékeken nagyon aktívak a pincészetek a borturisztikában, mint Villányban, továbbá a főváros környéki borvidékeken, míg például Csongrád mostanában igen csöndes a bor idegenforgalom piacán.
A BORUTAK A BOR KULTÚRÁJÁRÓL SZÓLNAK

A balatoni régióban Füred és Boglár lendületesek, de Badacsony, illetve a Balaton-felvidéki térség Balaton turisztikai erőfeszítései kissé elmaradtat a vetélytársak mögött. Az osztrák gazdák, főleg a kisebb pincészetek a borturizmus révén értékesítik termelésük nagyobb hányadát, megtakarítva ezzel a szállítási, raktározási, palackozási költségek jelentős részét.

Míg az elmúlt évtizedekben inkább csak ősszel tartottak szüreti mulatságokat, felvonulásokat Magyarországon, ma már kora tavasztól késő őszig rendeznek különféle borfesztiválokat szerte az országban. Magyarország 22 történelmi borvidékén három tucat borút egyesület alakult, s ők alkotják a Magyar Borutak Szövetségét. A borút hálózat, illetve a borút egyesületek létrejöttéhez elengedhetetlen feltétel volt, hogy sok és megfelelő minőségű terméket előállító pincészet működjön az országban - mondta Horváth Csaba. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára hozzáfűzte, az elmúlt években olyan színvonalú szolgáltatásokat is kínálnak a borút egyesületekhez csatlakozott pincészetek, amelyekre már lehet idegenforgalmat építeni.

Mára rendkívül bőséges borturisztikai kínálattal várják a pincészetek a borbarátokat, a borral kapcsolatos rendezvényeknek valóságos rendszere alakult ki. A fővárosban a Nemzetközi Pezsgő- és Borfesztivál, s ennek kísérő eseményei a szentendrei szabadtéri falumúzeumban, a kőszegi Jelölések könyve ünnepe, a nyitott pincék programsorozata, vagy a szüreti ünnepek sora.
Több borász is hangsúlyozta, a borutak, a borkóstolók nem a lerészegedésről, hanem éppen ellenkezőleg, a kultúrált borfogyasztásról, a bor kultúrájáról szólnak. Egyre több pincészet szervez borakadémiát is, amelyen az érdeklődők elsajátíthatják a borkóstolás alapfogásait.

A borutak Nyugat-Európában alakultak meg, onnan vettük át. Az osztrák gazdák, főleg a kisebb pincészetek például a borturizmus révén értékesítik termelésük nagyobb hányadát. Ezzel megtakarítják a szállítási, raktározási, palackozási költségek jelentős részét.

A magyar borút egyesületek is egyre tudatosabban szervezik tevékenységüket és csak szigorú szabályok betartásával csatlakozhatnak ezekhez a pincészetek - jegyezte meg Horváth Csaba. A pincészeteknek olyan helyiséget, helyiségeket kell kialakítaniuk, ahol megfelelően fogadhatják az egyéni látogatókat és a turista csoportokat. Ahol meleg konyhai szolgáltatásokat is ajánlanak, ott természetesen meg kell felelni az erre vonatkozó uniós előírásoknak is. A jó minőségű bor pedig alapkövetelmény. Főleg a kisebb pincészetek Magyarországon is termelésük egyre nagyobb hányadát helyben értékesítik a borturistáknak. A borturizmushoz kapcsolódó borászoknak a külföldi import boroktól sem kell annyira tartaniuk.

Az utóbbi időszakban egy olyan tendencia is tapasztalható, hogy néhány pincészet, amely idejekorán felismerte a borút egyesületekben, programokban rejlő lehetőségeket, s ily módon sikerült fejleszteniük, bővíteniük a pincészetüket, turisztikai szolgáltatásaikat, most mintha inkább csak a saját vállalkozásukra összpontosítanának és kevésbé vesznek részt az egyesületek közös marketing és szervező munkájában. Elsősorban hírnevükre, piaci erejükre támaszkodva egyedül kívánnak érvényesülni a bor idegenforgalomban is.

Gondot okoz a borvidékek, illetve borút egyesületeik közötti egyenlőtlen fejlődés, fejlettségi és minőségi szint is - említette Horváth Csaba. Egyes borvidékeken nagyon aktívak a pincészetek a borturisztikában - ilyen Villány és a főváros környéki borvidékek. Ugyanakkor Csongrád például mostanában igen csöndes a bor idegenforgalom piacán. A balatoni régióban Füred és Boglár aktív, de Badacsony, illetve a Balatoné-felvidéki térség kissé elmaradt a vetélytársak mögött a borturisztikai erőfeszítésekben.

Összességében a főtitkár úgy vélte, a borvidékek idegenforgalmi struktúrája mégis sokat fejlődött az elmúlt másfél évtizedben. Ebben sokat segített a gyorsforgalmi úthálózat, az autópályák kiépülése is. Ma már szinte minden borvidékre gyorsan és kényelmesen el lehet jutni az ország bármely szegletébe. Egyre több pincészet kínál szállást is a vendégeknek.

Falusi turizmust élénkít

Úgy teljes a szolgáltatás, ha a borkóstolás, vendéglátás mellett szállást is talál a borturista - hívta fel a fiygelmet Szabó Géza, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) alelnöke. A borturisztika tehát élénkíti a falusi turizmust. Nem véletlen, hogy a falusi turizmus és a borút szövetség szervezetileg is kapcsolódik egymáshoz. Egyebek mellett a fesztiválok, különböző rendezvények megszervezésében találkoznak az érdekeik. Ősszel, szeptember-októberben van a szüreti mulatságok ideje. Villányban, a villányi borvidéken október első hétvégéjére évente 20-30 ezer látogató is elzarándokol. Novemberben, Szent Márton napja az új bor, a libavacsora ünnepe. Tucatnyi településen rendeznek ilyen eseményeket. Év elején Vince nap nyitogatja a pincék ajtaját - jegyezte meg a Fatosz alelnöke. Húsvét, de különösen a Pünkösd, amikor a Nyitott pincék programsorozat jegyében az ország borvidékein várják a borbarátokat a pincék és a falusi szálláshelyek. A fesztiválok össze is kapcsolódnak: Bólyon a káposzta fesztiválon a környék fehér, a mecseknédasdi kakaspaprikás főző fesztiválon a vörös borok mutatkoznak be. Nyáron pedig a balatoni borvidékek kínálatát kóstolhatják a hazai és külföldi turisták.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok