A BORPIACOT IS UTOLÉRI A VÁLSÁG
Az év végén a borértékesítés is erősebb az év többi hónapjához képest, azonban egyértelmű, hogy december hónap a pezsgőről szól. Az éves szinten elfogyasztott pezsgőmennyiség mintegy 80 százalékát kortyolgatjuk el az ünnepek alatt.
Vendéglátók szerint ebben az időszakban a születésnapok és névnapok esetén is inkább pezsgőt választanak az emberek más italok helyett. "Az egész évet alapul véve tapasztalataink szerint a pezsgőfogyasztás kis mértékben csökken, ünnepi italként vagy ajándékként egyre gyakrabban kerül a bevásárlókosárba pezsgő helyett prémium bor" - állítja Varga Bálint, a Varga Pincészet igazgatója.
Ugyan a borászat más iparágakkal összehasonlítva kevésbé konjunktúraérzékeny, a pénzügyi válság hatásai a szőlő- és borágazatot is érinteni fogják. Mivel a szőlőalapanyag felvásárlása az éven belül néhány hónapra koncentrálódik és a borok több éves érlelése is gyakori, a borászatban jelentős forgóeszköz-finanszírozási igény merül fel. A bortermelésen kívül kevés olyan iparág van, amiben a forgóeszközök értéke meghaladja az éves árbevételt. A magas alapkamat és a hitelnyújtás szigorítása mindenképpen nehezebb helyzetbe kerülnek a magyar borászok.
A belföldi borértékesítésben és az exportban is kis mértékű visszaesés várható 2009-ben. A kiskereskedelmi forgalmazás várhatóan stagnálni fog, a vásárlók inkább a tartós fogyasztási cikkeken és egyéb nagy összegű kiadásokon (például utazáson) fognak spórolni, mint az élelmiszereken. A gasztronómiában forgalmazott borok esetén már 2008 novemberében érezhető volt egy 10-20 százalékos visszaesés, az emberek már idén kevesebb pénzt adnak ki italra az éttermekben és a szórakozóhelyeken. Ennek ellenére jövőre sem iszunk sokkal kevesebbet, egy átlag magyar 30 liter bort fogyaszt el évente, ám jövőre csökken majd a középkategóriás borok fogyasztása és növekedni fog az olcsóbb boroké. A luxus szegmensben található borok fogyasztása nem fog változni - olvasható a Varga Pincészet elemzésében.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.