A BOR ÍZÉT AZ ÁRA HATÁROZZA MEG?
Richard E. Quandt, a Princeton Egyetem közgazdászprofesszora szerint a boripar eleve süketelésre hajlamos, ezért magához vonzza a süketelés művészeit.
Coco Krumme borszakértő egy érdekes vizsgálatot végzett el. 3000 borleírást dolgozott fel: a borok ára 5 és 200 dollár közé esett. A szavakat aszerint súlyozta, hogy hányszor fordulnak elő olcsóbb, illetve drágább borok leírásában. Ezután az egyes borleírásokat vizsgálta meg, és az előforduló szavak alapján megpróbálta megjósolni, hogy a bor milyen árkategóriába esik. A módszer működött.
Az elemzés azt mutatta, hogy az „olcsó” szavakat gyakran használják, míg a drága borok leírásában szereplő szavak csak ritkán fordulnak elő. Ebből arra következtethetünk, hogy a kritikusok hajlamosak frissíteni a szókincsüket, új ízárnyalatokat felfedezni, amikor drága borokat kóstolnak. A drága borok leírásában szereplő tipikus szavakat négy csoportba lehet osztani:
- „sötét” szavak, mint intense 'intenzív', supple 'alkalmazkodó, rugalmas, hajlékony', velvety 'bársonyos', smokey 'füstös';
- egyedített ízek, mint tobacco 'dohány' vagy chocolate 'csokoládé', szemben az olcsóbb borok leírásában használt fruity 'gyümölcsös', good 'jó', clean 'tiszta', tasty 'ízletes', juicy 'tartalmas, érdekes';
- exkluzív benyomást keltő szavak, mint old 'régi', elegant 'elegáns' vagy cuvee 'küvé', szemben az olcsóbb leírásokban megjelenő pleasing 'kellemes', refreshing 'frissítő', value 'érték, megbecsül' vagy enjoy 'élvez'
Szerkesztőségünk számára sem világos, hogy a supple mitől sötét, az old mitől exkluzív (szemben például a value-val) stb.
Ezen kívül az olcsó bort tipikusan csirkéhez, vagy pizzához, a drágát kagylóhoz vagy sertéshúshoz ajánlják.
Gondolhatnánk, hogy a drága borok valóban ízesebbek, vagy éppen azért adhatóak el drágábban, mert ízesek. Krumme szerint azonban az ízanyagokat a vegyészeti kutatások nem tudták kimutatni, márpedig ha az ember érzékszervei kifinomultabbak is lennének a műszereknél, az igen valószínűtlen, hogy az ember pontosan azonosítson ízeket, melyeket a műszerek durván sem tudnak kimutatni.
Krumme felhívja a figyelmet arra is, hogy a nyolcvanas években a kritikusok még csak a bor testességéről beszéltek. A bor lehetett supple 'alkalmazkodó, rugalmas, hajlékony' vagy strong 'erős', masculine 'férfias' vagy feminine 'nőies', esetleg előfordultak költői hasonlatok, mint „olyan, mint egy tizenöt éves lány nevető kék szemekkel”. Bizonyos tulajdonságokat ma is egyértelműen meg tudunk különböztetni: egy bor lehet száraz vagy édes, taninos, könnyű vagy testes. Ezek, vagy az olyanok, mint a gyümölcsös vagy telt, segíthetnek a borok kiválasztásában, megkülönböztetésében. Kezdetben az ízekről az objektivitás érdekében kezdtek írni, ám ez a folyamat túl messzire ment, s a melléknevek ma már inkább az árra utalnak, nem az ízekre – fejezi be cikkét a szakértő.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.