2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál

2018-04-27 | Hírszerkesztő

Múlt és jelen: Debrecen szőlőskertje - egy újjáéledő borvidék

2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál

A bihari Érmellék borászati központja Bihardiószeg: ma az érmelléki borvidék bihari részének 250 hektárnyi szőlőterületéből 80 hektárt a településen művelnek. Debrecentől alig harminc kilométerre, a magyar-román határ túloldalán azonnal elénk tárulnak a szőlőskertekkel, borospincékkel tarkított dombok.



Egy monda szerint az első szőlőt Nagy Lajos király telepítette Diószegen. A debreceni polgárok figyelme a törökök terjeszkedése miatt a 17. század közepétől fordul a borvidék felé: sok debreceni polgár vásárolt szőlőt a városhoz legközelebb eső borvidéken, hiszen a jó érmelléki bor biztos megélhetést biztosított számukra - már 1690-ben 118 debreceni polgárnak 29 érmelléki településen volt nagyobb szőlője. Feljegyezték, hogy szüret idején Debrecenben szünetelt a közigazgatás is.

Az érmelléki boroknak a XIX. században is igen jó híre volt: Széchényi István, aki a IV. Hessen-Homburg Huszárezred hadnagyaként 1821-1825 között Bihardiószegen tartózkodott, nagyra becsülte az itt termett könnyű fehérborokat: „Fehér asztali borainkat, úgymint a könnyű Érmellékit, Lajoshegyit, Somlait, Neszmélyit, ízlésem szerint a világ minden fehér borai elé teszem”.

A diószegi borászkodás a 19. század második felében élte aranykorát: gróf Zichy Ferenc mintaszőlészetet és -borászatot hozott létre az uradalmi központban, illetve 1870-ben a Zichy család közbenjárásának köszönhetően az állam Bihardiószegen alapította meg az ország első borászati szakiskoláját, a vincellérképezdét is.

A vidék zászlósbora évszázadokig a Bakator volt. Piros héjú, kerek szemű, bogyója korán kezd édesedni, de lassan érik, héja vastag, ellenáll a szürkerothadásnak, ezért október második felében szüretelik. Fehér bora lassan érik, de a kitűnő évjáratokban legendás borokat adott. Elég gyakran fehér aszúbort is készítettek belőle – a kínai császár is rendelt belőle 200 üveggel 1872-ben.

A II. világháború után a bihari Érmellék településein a Bakator már nem szerepel a termesztésre javasolt és termeszthető szőlőfajták között: jó hetven évre el is tűnt Bihardiószegről.

A fajtát elsőnek Szeremley Huba termesztette újra a Badacsony-hegyen (2008-tól újra elismert fajta lett Magyarországon). A szatmári Érmelléken 10-12 éve termeszti a fajtát a Bakator Hegyközség 20-25 gazdája Avasújvárosban és környékén. Innen hozott vesszőkkel telepítette újra a fajtát Bihardiószegre a Heit család 2013-ban.

2017-ben a fajta népszerűsítésére Bihardiószeg Önkormányzata első alkalommal szervezte meg a Bakator bor- és gasztrofesztivált, amikor is a fajta Kárpát-medencei termelői összefogva Debrecen és Bihardiószeg önkormányzatai vezetőivel létrehozták a Bakator Szövetséget. Idén immár másodszor várja az érdeklődő borbarát közönséget a fesztivál: az egyetlen alkalom, amikor négy ország minden Bakator borát egy helyen végig lehet kóstolni.

 

Bihardiószeg, Zichy-kastély kertje

2018. május 26. (szombat) 10.00-22.00 óra

 

Bakator borok Kárpát-medencei mustrája:

Heit Lóránd - Heit Pince, Bihardiószeg (RO) www.heit.hu

Bartos István - Bartos Pince, Avasújváros (RO)

Málik Zoltán - Málik Pince, Badacsony (HU) www.malikpince.hu

Andrási László - Somló Kincse Kézműves Kispince, Somló hegy (HU)www.somlokincse.hu

Mauer Oszkár - Mauer Pince, Szerémség (SRB) www.maurer.rs

Sass Krisztián - Sass Pince, Kígyós (UA)

Érmellék legszebb borainak kóstolója, 19 borászat válogatott borai:

A Bihardiószegi Önkormányzat felhívására 2018. március 24-én a bihari Érmellék 19 borásza hozta el borait, hogy egy hattagú, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke által vezetett szakértő zsűri elbírálja, hogy mely borok kerülhetnek a Bakator bor- és gasztrofesztivál közönsége elé. A zsűri javaslata alapján a fesztivál közönsége 19 borász 47 borát kóstolhatja majd a borvidék alábbi településeiről: Bihardiószeg, Jankafalva, Vajda, Biharpüspöki, Érmihályfalva, Székelyhíd, Szentjobb, Hegyközszentimre.

Kóstolható borfajták: Ottonel Muskotály, Királyleányka, Cserszegi Fűszeres, Furmint, Szürkebarát, Hamburgi Muskotály, Magyaródi Mustos, Aligote, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Merlot, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, házasított fehér és vörös tételek, valamint rosék.

Kastélykerti mulatság - koncertek a Nagyszínpadon:

13.00: Tokos zenekar

15.00: Cimbaliband Balkan Projekt

17.30: AB Weinenberg Blues Band

20.00: Honeybeast

Látogatás a régi-új Zichy-kastélyban:

Az 1701-1703 között épült kastély 2010-ben lett Bihardiószeg Község tulajdona, 2014-re sikerült renoválni a tetőzetet és a DNy-i szárnyat, a teljes rekonstrukció idén folytatódik. A felújított szárnyban már látogatható az Érmellék Ökológiai Múzeum, ahol megtekinthető a tájegység növény- és állatvilágát, halászati és borászati hagyományait, valamint a kastély történetét bemutató kiállítás.

Kézműves portékák és házi finomságok vására:

A Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség tagtelepülései mutatkoznak be: a hajdúsági, bihari és érmelléki települések elhozzák legszebb portékáikat: a vidéki gazdálkodásból származó kiváló minőségű élelmiszereiket, kézműves termékeiket, a hagyományos népi mesterségek remekeit.

A fogadóbanszürkemarha-gulyás, debreceni páros kolbász és erdélyi kürtőskalács várja a megéhezőket.

Praktikus információk:

A fesztivál helyszíne több irányból is megközelíthető:

- a létavértesi kishatárátkelő (nyitva magyarországi idő szerint 6.00 és 22.00 között) után 200 méterre jobbra fordulunk, majd kb. 5 km után elérjük a település központjában található Zichy-kastélyt (a főútról a református templomnál jobbra fordulva máris megérkeztünk), Debrecenből 45 km;

- a nyírábrányi nagyhatárátkelő (non stop nyitva) után Érmihályfalván Nagyvárad felé fordulunk, az E671-es számú főúton haladunk Diosig településig (a vasútállomás után jobbra fordulva áthajtunk a síneken, majd kb. 2 km után elérjük a község központjában található úticélunkat, Debrecenből 77 km.

Románia más időzónába tartozik: a határ átlépése után +1 órával számoljunk. Az itt megadott időpontok ottani helyi idő szerint értendők.

Hivatalos fizetőeszköz: román lej (1 RON = 67-70 HUF).

A fesztivál a 18 év felettiek számára belépőjeggyel látogatható. A belépőjegy ára: 10 lej. A belépőjegy megváltásával egy borkóstoló poharat is kap a látogató. A 18 éven aluliaknak a belépés ingyenes.

A borok kóstolása kóstolójegyekkel történik, a kóstolójegyek a bejáratnál vásárolhatók meg.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok