2013-at idézi egyelőre a tokaji borvidék szőlője

2015-09-04 | mon.hu

Próbaszüreteket tart a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.

2013-at idézi egyelőre a tokaji borvidék szőlője

Második próbaszüretén van túl a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a muskotályos szőlőben, néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen.



– Igyekeztünk az előző években is megfigyelt területeket mintázni, hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek – írja beszámolójában dr. Bihari Zoltán, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója. – Az idei meleg, napos időjárás előrevetíti a korai szüretet, amit érzékelve, az előbbi évektől korábban szedtük meg az első mintáinkat.

 

Majdnem 20

A sárgamuskotály cukorfoka 14,15 és 19,9 magyar mustfok között változó. Mivel az előző évek ilyen korai időpontjáról még nincsenek adataik, amit hasonlíthatnának a mostani mért értékekhez, nehezebb megítélni a szőlő idei fejlődését. Viszont, ha a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázolják, és egy trendvonalat húznak, akkor az látható, hogy az idei cukortartalom tökéletesen beleillik a 2013-es év vonalába. Tehát az eddigi adatok alapján hasonló év várható a muskotály esetében, mint 2013-ban, ha az időjárás a továbbiakban leköveti a 2013-as évet.

„Ebben a száraz melegben jogosan merül fel, hogy a savtartalom „elég”, olyan mértékben lecsökken, ami már az alapanyag minőségét ronthatja. Nos, a trendvonalunk azt jelzi, hogy az idén a savtartalom még 4 g/l-el magasabb, mint 2013-ban, legalábbis a Bakonyi-dűlőben. Több helyen már kisebb seregélycsapatok is megjelentek” – írja dr. Bihari Zoltán.


A mintavétel

Mennyiség: 10 fürtVizsgált paraméter: cukor- és savtartalom, valamint pH

Fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban az 1. oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3. oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.

Módszer: A fürtöket préselik, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix-fokot mérő digitális refraktométerrel cukortartalom, laboratóriumban cukor-, sav- és pH-mérést végeznek.

 

„Zöld lé” a szőlőkben

A verjus (verzsü; francia vert jus, „zöld lé”) az ókor óta ismert, az éretlen szőlőből préselt magas savtartalmú ízesítő. Az ecet és a citromlé elterjedésével Nyugat-Európában jelentősége csökkent, azonban a közel-keleti, elsősorban a szír és török konyhának ma is nélkülözhetetlen eleme.A nemzetközi konyha gyakran alkalmazza salátaöntetek készítésénél, főleg, ha bor is kíséri a fogást, ugyanis az ecethez vagy citromléhez hasonlítva a verjus nem befolyásolja jelentősen a bor ízérzetét.

A kereskedelmi forgalomban kapható verjus-k savtartalma jellemzően 20 és 40 g/l között, cukortartalma 0,1 és 95 g/l között változik.

Ennek megfelelően a Tokaji borvidéken a késői érésű fajták még a verjus készítéséhez megfelelő érettségben lehetnek. Ez a fürtválogatás során eltávolításra kerülő fürtök alternatív felhasználására nyújt lehetőséget, mellyel egyre több szőlőtermesztő országban élnek.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok