100 HUNGARIKUM BORMUSTRA DR. BAKONYI KÁROLY EMLÉKÉRE
Keszthely város bora 2010-es címet elnyert Brazsil Borház Pátria-ját a szőlész-borász társadalom köszönete képpen - külön engedélykérés után Bakonyi Károly fotójával - adták át jelenlévő lányának és fiának.
14 órától neves hazai borászokat kértek fel előadásra. Az első felszólaló Frittmann János volt, akit 2007-es évben alföldi borászként az Év Bortermelőjének választottak. Az ő általa is termelt Ezerjó és a Cserszegi Fűszeres fajtáról tartott beszámolót. Ha Mór az Ezerjó városa, akkor Soltvadkert az Ezerjó fővárosa, mondta. A területen 10 év legjobb borát a Cserszegi Fűszeres és az Irsai Olivér szőlők adták. Jásdi István, csopaki borász úgy fogalmazott, hogy a Balaton-felvidék és az Olasz Rizling egymásra talált. Vesztergombi Csaba szekszárdi borász a borvidéken jellemző Kadarkáról, mint a leghisztisebb fajtáról beszélt. Mint elmondta, a bikavér szabályozásban is már kötelező jelleggel szerepel a Kadarka használata. A Franciaországból idelátogató vendégek is csak egy problémát találtak vele kapcsolatban, hogy nem francia fajta. Árvay János, Tokaj-hegyaljai borász a borvidék három fő fajtáráról a Furmintról, a Hárslevelűről és a Sárga Muskotályról mesélt. A program végén, de nem utolsó sorban Berezics Csaba zalai borásztól a Csókaszőlőről és a Kéknyelűről hallhattak az egybegyűltek.
Az előadások után a gondosan válogatott 60 különböző szőlőfajtából kiállított 100 bort lehetett kóstolni.
A bormustrán és az előadásokon kívül, a házban megtalálható volt egy dr. Bakonyi Károly emlékkiállítás, illetve kiegészítő programként a kiállítók sorában sajtkóstoló, pálinkasarok, vinoterápiás kezelésekkel foglalkozó szálloda, borvásár, szakkönyvek vásárlására is lehetőség nyílt.
A rendezvény záró eseménye volt a Hungarikum Borvacsora. A fogásokat Kalla Kálmán mesterszakács álmodta meg Frittmann, Jásdi, Vezstergombi, Árvay, Bussay és a Bezerics Pincészetek prémium boraira komponálva. Az estét a Vivat Bacchus énekegyüttes műsora színesítette.
A rendezvény példaértékű kezdeményezés, hogy ne csak a borászok munkáját, de a szőlészek és kutatók munkáját is megismerhessük! Emelem képzeletbeli poharam a szőlőnemesítőnkre dr. Bakonyi Károlyra!
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.