Hajós-Bajai borvidék

Történelem:

Története nagyon hasonló a többi alföldi borvidékéhez. A különbség az, hogy a XVIII. században németek települtek be. Ennek nyomait a hajósi pincefalun is felfedezhetjük. Jellegzetes pinceutcás, népi barokk, oromfalas pincefalukban a löszbe vájt pincékben érlelték a bort. A kékkötényes német borosgazdák szakértelme nagyban hozzájárult a borvidék jó hírének, rangjának növekedéséhez.

A filoxéra vészt követően a szőlőültetvények területe jelentősen bővült, a termesztett vörös és fehérbor fajták köré is kiszélesedett. A Hajósi Cabernet bor tett szert nagyobb ismertségre.

Terület:

1 700 hektár

Klíma:

Elég szélsőséges, száraz, kifejezetten meleg nyarú. Esetenként téli és későtavaszi fagykár károsítja az ültetvényeket. Fagyveszélyezettsége jelentős.

Talaj:

Az Alföld többi területétől eltérően a borvidék nagyobb részén a homok helyett a lösztalaj dominál, helyenként a réti agyagon lepelhomok fedettséggel.

Szőlőfajták, borok:

Rajnai rizling, Chardonnay, melyek lágyabb bort adnak. A Kadarka bora finom, tüzes, kellő bársonyossággal rendelkezik. Található itt Kékfrankos, Cserszegi fűszeres, Cabernet és Zweigelt is.

Körzetek

A borvidék nincs külön körzetekre bontva.

Programok