Lexikon
Aszútészta
Taposással vagy darálógéppel tésztaszerű péppé feldolgozott aszúszőlő, amelyet az aszúkészítés során mustban vagy borban áztatnak.
Átalag (ántalag)
70 literes tokaji boroshordó.
Átalfa
A hordóajtók rögzítésére használt keresztfa.
Áterjesztés
A bor másodlagos erjesztése.
Átoltás
A korosabb szőlőtőke egyik fajtáról a másikra történő átkeresztezése.
Atrapp
Az eredetiség látszatát keltő utánzat. Pl. kiállításra szánt, vízzel töltött, címkézett borospalack.
Ausbruch
Német kifejezés. Jelentése aszú. Lásd. még aszú.
Autolizátum
Az élesztők önbomlásának terméke.
Autolízís
Az élesztők enzimjeikkel saját testüket bontják le. Nagy szerepe van a pezsgőérlelés során.
Avas bor
Megöregedett, megvénült bor.
Ki-kicsoda
Árvay János
A Tokaji Ferenc Szakközépiskola és Gimnázium szőlőtermesztő és borkezelő szakának elvégzése utána a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát tállyai pincészetében kezdett dolgozni, 1980-ban borásztechnikusi oklevelet szerzett Budafokon. A 90-es évek
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,